16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateGutuile au proprietăţi antivirale şi antioxidante

Gutuile au proprietăţi antivirale şi antioxidante

Gutuile se pot lăuda cu proprietăţile lor antioxidante, care ajută corpul să lupte împotriva radicalilor liberi şi să reducă riscul apariţiei cancerului. Cercetări recente au arătat că ele pot să conţină în proporţii mai mari sau mai mici şi substanţe cu proprietăţi antivirale. Din acest motiv, gutuile sunt recomandate ca adjuvant în răceală şi gripă. De asemenea, consumul acestor fructe este benefic pentru persoanele care suferă de ulcer gastric. Consumul regulat de gutui ajută digestia şi ţine sub control nivelul de colesterol.
Gutuile aparţin aceleiaşi familii de fructe din care mai fac parte merele şi perele. Au o valoare nutritivă ridicată, fiind recomandat consumul lor îndeosebi pentru calităţile antioxidante. Conţin carbohidraţi, fibre, proteine, apă, vitaminele A, B3, B6, B9, C, calciu, fier, magneziu şi sodiu.
Din cauza conţinutului de fibre, gutuile sunt ideale pentru persoanele care vor să slăbească şi pentru combaterea constipaţiei. Prezenţa potasiului ajută la scăderea presiunii sanguine, iar vitamina C – la reducerea riscului bolilor de inimă.
Din cauza astringenţei date de taninul din compoziţie, rareori oamenii mănâncă aceste fructe proaspete, fiind preferate sub formă de gem, dulceaţă sau jeleu. De altfel, gutuile sunt ideale pentru prepararea gemurilor şi dulceţurilor, datorită conţinutului ridicat de pectină. Cu toate acestea, tocmai taninul îi conferă fructului eficienţă maximă în tratarea unor probleme digestive cum ar fi diareea şi dizenteria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS