20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMăsuri pentru stimularea economiei europene

Măsuri pentru stimularea economiei europene

Comisia Europeană va anunţa astăzi măsurile propuse în vederea stimulării economiei europene, aflată în recesiune, printre care scăderea taxei pe valoare adăugată (TVA) şi solicitarea ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânda-cheie, conform unui document-schiţă, citat de Reuters.

Propunerile preliminare nu precizează însă valoarea pachetului de stimuli economici, care, potrivit estimării făcute săptămâna trecută de autorităţile germane, ar putea reprezenta aproximativ 1% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene sau 130 de miliarde de euro (164 de miliarde de dolari).

Măsurile propuse de Comisie permit celor 27 de state membre ale Uniunii Europene să opteze pentru alternativele cele mai potrivite pentru stimularea economiilor naţionale, grav afectate de criza financiară internaţională.

„Aplicarea pachetului de stimuli fiscali este estimată pentru următorii doi ani (2009-2010), perioadă în care guvernele trebuie să depăşească perioada de criză şi să îşi reorienteze atenţia spre atingerea obiectivelor pe termen mediu“, se arată în document.

În plus faţă de aceste măsuri se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă din nou dobânda-cheie. BCE a indicat că o nouă reducere ar putea avea loc pe 4 decembrie, dobânda-cheie urmând să scadă la 2,5-2,75%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS