24.5 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPactul lui Tăriceanu cu sine însuşi

Pactul lui Tăriceanu cu sine însuşi

Protocolul guvern-patronate-sindicate, iniţiat de premierul Tăriceanu în vederea redactării unei legi unitare a salarizării bugetarilor, s-a dovedit un fiasco, fiind semnat în final doar de executiv şi de o singură confederaţie sindicală.

 

Premierul Tăriceanu a invitat marţi, la ora 15.00, la Palatul Victoria, liderii sindicali şi pe cei politici pentru semnarea protocolului ce cuprinde principiile pe care urmează să fie redactată o lege unitară a salarizării bugetarilor. Negociat până săptămâna trecută, acordul a fost semnat doar de o confederaţie sindicală, în timp ce alta a cerut o amânare. Cât priveşte partidele politice, doar PNL, prin preşedintele său, care este şi şeful guvernului, a sprijinit acest acord.

 

„Nu s-a mutat parlamentul în curtea guvernului“

 

Nici un reprezentant al partidelor politice, altele decât PNL, nu a dat curs invitaţiei premierului.

Prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat ieri că democrat-liberalii nu participă la „mascarada“ semnării acordului privind salarizarea bugetarilor, pentru că principiile acestei măsuri au fost stabilite din 2007 de PD, prin liderii Vasile Blaga şi Gheorghe Barbu. „Nu avem de ce să ne consultăm cu dânşii“, a spus Stolojan.

De asemenea, reprezentanţii PRM şi PC au anunţat încă de marţi dimineaţă că nu vor participa la semnarea protocolului, din cauza atitudinii „sfidătoare“ a premierului. „PRM nu se va duce la Palatul Victoria, din cauza atitudinii sfidătoare pe care a avut-o prim-ministrul, încercând printr-o ordonanţă să abroge o lege votată în parlament“, a declarat pentru NewsIn Lucian Bolcaş, calificând totodată demersul premierului un „şiretlic golănesc“.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a declarat pentru NewsIn că Partidul Conservator nu va răspunde chemării făcute de premier cu privire la semnarea unui acord de principii ale unei legi unitare de salarizare a bugetarilor, pentru că o astfel de lege nu trebuie discutată la Palatul Victoria, ci în parlament. „Noi sprijinim o lege a salarizării, avem şi un proiect în acest sens, dar nu vedem rostul pentru care o astfel de lege se discută la Palatul Victoria, când proiectele de lege se discută în parlament, între formaţiunile parlamentare şi reprezentanţii guvernului“, a declarat Ciucă, exclamând că „nu s-a mutat parlamentul în curtea guvernului“.

Şi PSD a anunţat că nu participă la semnarea acordului privind salarizarea bugetarilor, a anunţat marţi Mircea Geoană. „Cred că e un gest de sfidare a statului de drept fără precedent. Nu am crezut că o să asistăm la o situaţie care sfidează orice brumă de bun-simţ. Domnul Tăriceanu, după o greşeală de neacceptat, a făcut una de nesuportat“, a declarat Geoană, citat de NewsIn.

 

„Nu putem fi de acord cu ce ne oferă executivul“

 

Două dintre cele patru confederaţii sindicale, CNSLR Frăţia şi CSDR, au anunţat şi ele încă de marţi dimineaţă că nu vor semna acordul cu guvernul în ceea ce priveşte noua lege a salarizării din sectorul bugetar. Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a spus că, atâta timp cât nu se rezolvă situaţia profesorilor în ceea ce priveşte majorarea salariilor şi cât timp sistemul sanitar nu va avea un acord semnat cu Ministerul Sănătăţii, confederaţia sindicală pe care o reprezintă nu va semna acordul de principiu privind salarizarea personalului din sistemul bugetar. „Noi am cerut o majorare a salariilor de la 1 noiembrie, în medie, cu 25%, şi am fi acceptat o creştere similară de la 1 ianuarie, însă nu putem fi de acord cu ce ne anunţă executivul, şi anume cu majorarea în două tranşe. În aceste condiţii, noi nu vom semna nici un acord cu guverrnul“, a declarat Petcu.

La rândul său, vicepreşedintele CSDR, Aurel Cornea, a anunţat că va fi prezent la întâlnirea cu premierul Tăriceanu, însă nu va semna acordul în ceea ce priveşte salarizarea angajaţilor din sistemul bugetar.

 

„Mare prostie din partea sindicatelor să nu semneze acest acord!“

 

De cealaltă parte, reprezentanţii Cartel Alfa au susţinut că ar fi „cea mai mare prostie din partea sindicatelor să nu semneze acest acord“. „Este prima dată când partidele politice sunt de acord cu semnarea lui, iar dacă noi, sindicatele, refuzăm să semnăm, nu am face decât să-i bucurăm pe aceştia, întrucât nu vor mai fi obligaţi să ţină cont de un principiu foarte important al acordului, care prevede ca până în 2013 salariile mici să ajungă până la un raport de 1:15 faţă de cele mari din sistemul bugetar“, a spus vicepreşedintele acestei federaţii, Petru Dandea.

Şi preşedintele BNS, Dumitru Costin, susţine principiile trecute în documentul ce vizează salarizarea angajaţilor din sistemul bugetar. „Considerăm că această nouă lege este extrem de importantă pentru personalul din sistemul bugetar şi am decis să semnăm acordul de principiu cu executivul“, a mai spus preşedintele BNS.

Ajunşi la guvern, reprezentanţii Cartel Alfa n-au mai fost aşa siguri pe ei, solicitând o amânare, ca să se mai gândească dacă semnează sau nu.

Până la urmă, doar liderul BNS a semnat acordul, dar recunoaşte că este inutil. „Considerăm că între acordul politic, voinţa guvernului de a susţine acest proiect de lege şi modul în care au construit proiectul de buget de stat pe 2009 este o discrepanţă uriaşă. Principiile sunt corecte, însă proiectul de buget este făcut exact pe dos. Politica salarială în sectorul public în 2009 se concentrează în continuare excesiv pe şefi, pe foarte mulţi şefi, care vor fi plătiţi foarte bine, contrar principiilor enunţate astăzi. Am semnat acest acord pentru că nu pot să neg însă principiile corecte enunţate în el“, a spus Dumitru Costin.

 

Proiect fără termene

 

Proiectul propus de executiv îi avantajează pe cei cu lefuri cuprinse între 600 şi 1.000 de lei. Acordul prevede majorări de 20-25% la salariu, însă fără a se menţiona şi o dată de la care se vor aplica. Legea de salarizare unică în sistemul bugetar ar trebui să fie funcţională în cel mult şase luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS