14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSenatul umple sălile de judecată

Senatul umple sălile de judecată

Senatul a redeschis „sezonul“ proceselor în care oricine îşi poate chema duşmanul în faţa instanţei, cerându-i daune morale pentru te miri ce prostii. Numărul unor astfel de cauze pe rolul instanţelor de judecată scăzuse în ultimii ani, ca urmare a taxelor de timbru nu foarte accesibile.

Plenul Senatului a decis ieri în unanimitate să reducă de zece ori valoarea taxei judiciare de timbru, pentru acţiunile legate de stabilirea despăgubirilor pentru daune morale. Senatorii au adoptat un amendament al comisiei juridice, iniţiat de trei pesedişti, prin care se stabileşte că acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti, având ca obiect stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daune morale, cu excepţia acţiunii civile alăturate acţiunii penale, se taxează cu zece la sută din taxa prevăzută în prezent pentru cererile şi acţiunile evaluabile în bani.

În cadrul dezbaterilor, majoritatea senatorilor de la toate partidele politice s-au exprimat în favoarea acestei propuneri legislative – în ciuda opoziţiei guvernului – pe motiv că trebuie respectat dreptul constituţional privind accesul la justiţie. Nicăieri în lume taxele mari de timbru nu sunt văzute ca o împiedicare a accesului cetăţenilor la justiţie, multe ţări având chiar scheme de creditare a celor care nu au bani pentru a plăti aceste taxe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS