25.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinSuperstiţii de campioni

Superstiţii de campioni

Superstiţiile au dominat dintotdeauna lumea sportului, de-a lungul timpului existând nenumăraţi campioni care „nu s-au aruncat în luptă“, fără a îndeplini o serie de ritualuri sau fără a avea asupra lor talismanul „magic“, aducător de noroc, relatează giornalettismo.com.

În sport, mai mult ca în orice alt domeniu s-a încercat dintotdeauna „exorcizarea“, în măsura în care este posibil, a tuturor inconvenientelor care nu depind de nici unul dintre factorii de joc. Este suficientă o neatenţie, un detaliu aparent neimportant, pentru ca luni întregi de antrenamente să se ducă pe apa sâmbetei. Pentru a se proteja de ghinion, toţi sportivii încearcă, într-un fel sau altul, să recurgă la fel de fel de metode, mai mult sau mai puţin ortodoxe. Superstiţiile i-au însoţit dintotdeauna pe sportivii din fiecare disciplină şi categorie, „fiindu-le alături“ atât la victorie, cât şi la înfrângere. Indiferent că este vorba de fotbal, sporturi cu motor, baschet sau tenis, fiecare atlet care se respectă are propriile ritualuri şi obiectele sale norocoase pentru a alunga ghinionul şi pentru a câştiga. Iar exemplele sunt numeroase în toate ramurile sportive şi chiar şi campioni, care nu par a fi „susceptibili“ au câteva „trucuri magice“, care i-au însoţit chiar şi ani la rând. Este celebru exemplul lui Michael Jordan, cu siguranţă cel mai mare baschetbalist din toate timpurile, care de-a lungul carierei sale a purtat pe sub echipamentul oficial de la Chicago Bulls short-ul universităţii sale Nord Carolina.

Prezenţe nefaste

Iar suporterii şi jurnaliştii nu se lasă nici ei mai prejos. La ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice, fanii şi jurnaliştii britanici au pus randamentul slab al conaţionalilor lor pe seama aşa-numitului blestem „TutanCameron“. Din câte se pare, apariţia premierului britanic David Cameron la Aquatic Centre a coincis cu declinul perechii formate din Tom Daley şi Peter Waterfield, favorita publicului în proba de sărituri sincron. Deşi erau consideraţii mari favoriţi la titlul olimpic, la finalul competiţiei, cei doi britanici s-au clasat doar pe locul patru. Nu este prima dată când „blestemul TutanCameron“ şi-a făcut simţită puterea. Cu câteva zile înainte de finala la sărituri, Cameron a fost prezent la eşecul conaţionalului său Mark Cavendish, în proba de ciclism. Ca să nu mai vorbim de faptul că, în urmă cu o lună, premierul a fost prezent la Wimbledon, unde britanicul Andy Murray a fost învins în finală de Roger Federer. Ipoteza conform căreia David Cameron ar purta ghinion nu este nouă în Marea Britanie. Încă din 2010, presa britanică lansase primele suspiciuni după eşecul Angliei în faţa Germaniei, la Campionatul Mondial, când premierul a stat alături de cancelarul Angela Merkel.

Fotbal şi alte sporturi

În fotbal, superstiţiile jucătorilor şi ale antrenorilor sunt extrem de numeroase. Cum să nu ne amintim de apa sfinţită a lui Trapattoni la Mondialul coreean, care nu i-a purtat însă prea mult noroc, sau de sărutul norocos al francezului Blanc pe chelia portarului Barthez, înainte de fiecare meci? Recordul de superstiţii aparţine însă portarului scoţian Alan Rough, care înainte de a intra pe teren avea următoarele ritualuri: nu se bărbierea înainte de meci, avea mereu la el un breloc de chei în formă de card, aducea cu el pe teren o minge veche de tenis, avea în buzunar o gheată de fotbal în miniatură, folosea mereu dulapul cu numărul 13 din vestiar, sub tricoul cu numărul 1 avea alt tricou cu numărul 11, bătea de trei ori mingea pe tunelul care ducea spre terenul de joc, şuta mingea în poarta goală, îşi sufla nasul de cât mai multe ori în timpul meciului. De altfel, însuşi portarul a recunoscut la sfârşitul carierei că trăia permanent cu spaima că ar putea uita o parte din propriul ritual. La rândul său, Valentina Vezzali, recenta campioană olimpică la floretă feminin pe echipe, a povestit că înainte de fiecare competiţie poartă ceva roşu, culoare care, potrivit sportivei italiene, ar fi un „scut“ împotriva invidiei. La rândul său, jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal are grijă ca înainte de meci toate sticlele sale de apă să fie aliniate cu etichetele spre teren. Iar asta nu e tot: ciorapii trebuie să iasă din pantofi exact 15 cm.  Campionul la golf Tiger Woods joacă mereu cu un tricou roşu, David Beckham evită numerele impare şi totul trebuie să fie simetric, de la tatuaje la dozele de băutură din frigider.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS