15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024

De ce cad baronii

Am pus această întrebare simplă unui procuror: de ce cad baronii? De ce tocmai ei. Pentru că ei sunt baza piramidei, a răspuns fără să stea pe gânduri. Nu poți lupta împotriva corupției dacă nu distrugi fundația putredă pe care se ridică întreaga construcție. Corupția se vede în România mai ales în construcții. Am aflat, întâmplător, povestea unui bloc care nu există. Imaginați-vă o clădire undeva în București, să zicem cu șapte etaje, neînregistrată în scriptele vreunei administrații. Legal, nu există. E cam dificil să faci o percheziție în ceva inexistent juridic. Cum procedezi? Ce-i spui judecătorului, ce scrii în cererea de percheziție? Totuși, blocul există, este acolo, sub ochii tăi.  
Are șapte etaje, iar la ultimul locuiește un tip discret. Nici să ajungi la el nu-i prea ușor. Ai nevoie de lift, iar liftul funcționează cu cartelă. Singura cartelă disponibilă se află în posesia tipului discret. Nici nu prea poți să-i arunci niște pietricele în geam să-l rogi să coboare puțin. Stă la șapte.  
Veți întreba, poate, ce legătură are blocul-fantomă cu anchetarea baronilor? Are. Construcția s-a ridicat undeva prin sectorul 3 și cu banii unui jupân al județelor României. Un bloc-fantomă este locul ideal pentru a se ascunde, la o adică, pentru a operă în liniște și pace într-un bârlog cu șapte etaje inexistent pentru autorități.  
Dacă cineva reușește să construiască în capitala unei țări UE un bloc care nu există pentru autorități, dar construcția se vede totuși pe google maps avem o mare problemă. Problema ar fi că, într-o astfel de țară, orice devine posibil.
Fiecare caz de baron anchetat ne arată practic același lucru: pentru acești oameni, totul este permis. Doar să-și pună în cap ceva și, pentru ei, totul e posibil. Dacă vor să-și pună om în ministerul de interne, se face. Merg în biroul premierului, omul lor de paie, și aranjează de acolo tot. Dacă au chef să se infiltreze în DNA, e destul să vâre un nume sub nasul ministrului justiției care se execută rapid.  
Scrie un nefericit pe Facebook ceva despre ei? Îl călca a doua zi cu televiziunea lor la compromitere și intimidare. Nu contează că gestul e total gratuit, că lovesc într-un om obișnuit, fără puterea de a face mare lucru în afară de un piuit pe Facebook pe care oricum nu-l bagă nimeni în seamă.  
Vor cel mai scump iaht din Europa? Cumpără cel mai scump iaht. Au pus ochii pe un teren mișto? Bagă premierul OUG cât ai clipi și-l primesc cadou. Cinismul lor merge atât de departe încât fură până și din banii săracilor care ies totuși în stradă să-și apere binefăcătorul care le-a făcut cadou un ghetou gratis. Fură, cum ar veni, în numele sărăcimii și spre binele ei, iar publicul se bucură când mai cad ceva fărâmituri și în gura lui. Publicul, acest public obosit, sărăcit și batjocorit, preferă să orbească benevol decât să vadă vacanțele în insulele exotice, luxul ostentativ. Pe scurt, refuză să calculeze prețul indecent al corupției. Nu-i mai pasă de ceva care a devenit, oricum, a doua natură.  
Un taximetrist mi-a spus într-o zi o poezioară rânjind cu tâlc: „Ca românul nu-i nici unul, toți fură și toți e unul“. Poet și el, ca tot românul.  
Unul dintre baronii anchetați recent stă cu chirie în vila construită pe numele unei societăți controlate prin interpuși. Ca gest de maximă sfidare, a închiriat doar dormitorul, cu acces la baie și bucătărie. Și acesta este un mod de a spune: fac ce vreau. Iar acești baroni chiar au ajuns să facă ce vor pe moșia lor. De pildă, scot în șuturi inspectorii veniți să le verifice hârtiile. Pe moșia lor funcționează doar legea bunului plac. Având putere discreționară, nu înțeleg să dea socoteală nimănui.

Acestea nu se numesc democraţii funcţionale, ci state captive.

România arată azi ca un stat cu 40 de republici autonome, care și-au declarat independența față de lege și reguli. Pentru că aceste construcții para-statale să pice, este nevoie ca baza piramidei să fie distrusă. Operațiunea de curățenie, poate cea mai amplă din Europa ultimilor ani, nu a început ieri.  
Am vorbit despre această vastă operaţiune de curățenie în județele patriei, aparent foarte bine planificată, încă din toamna anului trecut, într-un text intitulat Ce se întâmplă în România baronilor: „În România a început ceea ce pare a fi o bătălie pentru destructurarea clanurilor locale, a rețelelor care adună la un loc politicieni, oameni cu funcții importante în stat și interlopi. Activitatea acestora s-a extins în mod periculos, deoarece ani de zile s-au bucurat, sub toate guvernele, de protecție. Luați la întâmplare orice județ: Prahova, Giurgiu, Vrancea, Constanța, Ilfov, oricare altul. Aceleași nume de baroni locali stăpânesc de ani buni locul că pe propria feudă. Sub ei au crescut rețele politico-financiare tot mai puternice, și-au trimis copiii sau clonele politice în parlament și fac astăzi legea în România, la propriu. Baronii de azi nu mai sunt figurile ponosite de pe vremea lui Năstase, gen Mischie, Sechelariu, Contac care abia prinseseră gustul banilor din tunurile date în jungla anilor ‘90“.
Pentru a înțelege mai bine de ce pică baronii, trebuie să citiți și să recitiți ultimele declarații făcute de oficialii americani. Cam toate din ultima vreme spun cam același lucru. Victoria Nuland atrage, din nou, atenția că, în viitor, SUA se vor concentra pe lupta împotriva corupției în Balcani, Europa Centrală și de Est, doarece în unele țări din centrul, estul Europei și Balcani se observă o „tendință îngrijorătoare ca aspirațiile cetățenilor să fie călcate în picioare în interesul oligarhilor corupți“, care „își folosesc banii și influența pentru a înăbuși opoziția politică, pentru a cumpăra politicieni și mass-media, pentru a slăbi independența justiției și drepturile ONG-urilor“.  
Un stat-prizonier este vulnerabil, la mâna oricui, ușor de anexat altor interese decât cele legitime. Baronii nu vor accepta așa ușor că vremea lor a trecut. Dacă, totuși, nu cred, să ciulească urechile la mesajele de peste Ocean, să privească încă o dată cu ochii lor de dinozauri pe cale de extincţie cum se prăbușesc construcțiile-fantomă din jurul lor.  
Premierul Victor Ponta le promite bla-bla-uri, că vor fi răzbunați după căderea lui Băsescu în noiembrie, îi îndeamnă să reziste asediului până atunci, dar ei vor să oprească totul acum. S-au săturat de vorbele lui Ponta, de frica lui congenitală de a acționă. Până una-alta, pică unul câte unul. Nu mai au timp de pierdut. Va urma riposta baronilor. Așa cum acțiunile din toamna anului trecut au dus la marțea neagră în decembrie, și arestările de acum vor genera, foarte probabil, o reacție. Când și cum vor lovi? Cu mână cui? Această este întrebarea.

Dan Tapalagă
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS