21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiUn Program salutar

Un Program salutar

Unii vor fi rămas surprinşi că duminica trecută, în prima parte a emisiunii „Zig-Zag“ cu Ion Cristoiu de la Antena 3, l-am avut ca invitat pe Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii.

Nu prea demult, când domnul ministru a purces la transpunerea în viaţă a Reformei în sănătate, am dus împotriva sa o campanie cu toate armele gazetăreşti din dotare.

De ce l-am invitat la „Zig-Zag“?

Dar, mai ales, de ce am fost amabil?

Răspunsul e simplu:

Sunt un adept necondiţionat al unei mari acţiuni iniţiate şi coordonate de Domnia sa: Programul naţional privind evaluarea stării de sănătate a populaţiei în asistenţa medicală primară.

Şi asta pentru că:

1) După şaptesprezece ani de fleacuri, denunţând parcă neputinţa democraţiei de a face şi lucruri de largi orizonturi, Programul de evaluare a stării de sănătate e o primă acţiune de amploare, vizând obiective pe termen lung, decisă de o administraţie postdecembristă.

2) Tot ce întreprinde statul în domeniul sănătăţii – de la medicamente compensate până la construirea de noi spitale – cere, în chip serios, o cunoaştere a stării de sănătate a întregii populaţii.

O dată încheiat Programul se vor putea şti, la nivel naţional, lucruri fundamentale pentru deciziile viitoare: ce boli sunt mai răspândite, ce vârste corespund anumitor boli, repartizarea geografică a bolilor.

3) Românii – chiar şi cei instruiţi – n-au obişnuinţa de a merge la medic şi când se simt bine. Altfel spus, n-a intrat în stilul de viaţă al românilor obiceiul de a merge periodic la medic pentru a-şi face analize şi pentru a putea să preîntâmpine, astfel, complicarea unor boli aflate abia la început.

Explicabilă şi prin mizeria din sistemul nostru public de sănătate, reticenţa de a te verifica periodic explică şi supraaglomerarea spitalelor.

Românul se duce la medic doar când se simte rău. Care medic îl trimite la spital.

Programul dă astfel multor cetăţeni şansa de a afla că sunt pândiţi de o anume boală sau că s-au pricopsit deja cu una.

Pentru ca această dimensiune a Programului să se realizeze, românii trebuie să dea curs Scrisorii primite acasă şi să se prezinte la medicul de familie.

În cadrul emisiunii, Eugen Nicolăescu a ţinut să ne asigure că în privinţa prezenţei la medic lucrurile stau bine.

După opinia noastră, lucrurile merg prost.

Fie pentru că românului îi e lehamite să se ostenească pentru ceva care nu arde, fie pentru că mai sunt probleme în rapiditatea cu care medicii de familie îi primesc pe solicitanţi, numărul celor care dau ascultare Programului e destul de mic.

Din acest punct de vedere, o mai mare luciditate din partea domnului ministru s-ar impune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII