21.6 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal la şcoală

Scandal la şcoală

Un episod deosebit de grav s-a petrecut, în urmă cu aproximativ două săptămâni, în Şcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Titulescu“ (Şcoala nr. 7) din Caracal, când bibliotecara Eugenia Cismaru a fost agresată de secretara-şefă, Măndiţa Pîslă.

OLT.  Incidentul a pornit de la o discuţie banală, spune bibliotecara, purtată în dimineaţa zilei de 23 noiembrie, pentru ca după-amiază să se ajungă la îmbrânceli şi la păruială. Conform declaraţiei acesteia, totul s-a petrecut în văzul colegelor de serviciu şi a doi elevi de clasa a V-a, care erau de serviciu în acea zi. A fost nevoie să intervină, în cele din urmă, un coleg profesor.
Măndiţa Pîslă respinge, în schimb, toate acuzaţiile, declarând că, în fapt, cea agresată verbal a fost ea, că există martori care pot să spună cum au evoluat lucrurile şi că nu înţelege care este motivul pentru care colega sa o denigrează, dar presupune că cineva îi vrea răul. Deşi de la incident a trecut ceva vreme, conducerea şcolii n-a deschis nici măcar o anchetă administrativă, directorul Laurenţiu Dinu chemându-le, în schimb, la discuţii pe amândouă. Cismaru a refuzat şi a cerut o întrevedere între patru ochi, numai că nimeni nu s-a mai arătat interesat. Problema nu s-a discutat în Consiliul de Administraţie nici până astăzi.

Discuţiile ar fi pornit ba de la veselă, ba de la un concediu de odihnă

Ziua a început normal, cu personalul din bibliotecă, secretariat şi contabilitate într-o încăpere din vecinătatea secretariatului şcolii, unde se serveşte cafeaua. În scurt timp însă, povesteşte Eugenia Cismaru, discuţiile au degenerat. „Mie şi ruşine să vă spun de la ce-a pornit totul. Ne beam cafeaua, ca-ntotdeauna, când doamna secretară şi-a amintit că în nu ştiu ce zi n-a găsit nişte ceşti, sau aşa ceva, pentru că erau în bibliotecă, unde se ţin de foarte mult timp. Şi a început să întrebe de ce le ţin eu, că în secretariat trebuie să stea… I-am spus calm că i le predau. Am căutat ceştile, farfurioarele, linguriţele şi am început să i le duc. După un timp, a început să facă inventarul şi să-mi ceară bonuri, chitanţe şi alte chestii la veselă. Or, majoritatea au fost primite din sponsorizări, anul trecut, în preajma zilei şcolii. A intrat în contabilitate şi a continuat: «Seturile alea n-au avut şi linguri?». I-am răspuns că da şi am plecat să caut lingurile, să întreb prin alte birouri, pentru că până acum n-a fost nici o problemă să le folosească cine are nevoie. N-a fost de ajuns. A început cu crizele de isterie, mi-a reproşat că nu vreau să se ştie când sunt plecată. Când am ajuns pe hol m-a îmbrâncit, mi-a pus şi mâinile în păr. Mi-a pus mâna în gât şi ridicase mâna să dea. Atunci a văzut un domn profesor care coborâse scările şi a intrat între noi. Au tras-o fetele şi au dus-o mai încolo. Mai era un copil de clasa a V-a în hol atunci, a văzut toată scena. Dacă va rămâne aşa, vă garantez că pe parcurs se vor mai întâmpla şi alte lucruri. La fel s-a întâmplat şi cu Mariana Dincă, alt caz…“, a declarat bibliotecara.

„Eu jur pe ce mi se cere, dar să jure şi ea“

Varianta secretarei Măndiţa Pîslă este cu totul alta. Discuţiile ar fi pornit, spune aceasta, de la zilele de concediu de odihnă pe care bibliotecara le-ar fi solicitat pentru a-şi rezolva o problemă. Numai că efectuase tot concediul pe anul acesta şi, legal, nu mai avea dreptul. „Am întrebat-o dacă are concediu medical şi mi-a răspuns că nu e treaba mea, că s-a înţeles cu directorul să-şi ia concediu de odihnă. I-am spus că nu mai are zile de concediu şi a început să ţipe la mine, să mă scuipe, să mă jignească. N-am văzut aşa ceva, nu mi s-a întâmplat niciodată, în viaţa mea, un asemenea lucru. Colegii de birou pot să confirme ce discuţii am avut, de fapt, şi la ce s-a ajuns. Am aflat şi eu, după, că în oraş se vorbeşte că aş fi bătut-o, că nu ştiu ce altceva i-am mai făcut! Mă cunoaşte şi pe mine atâta lume, care poate să spună cum sunt. Nu ştiu cum aş putea să demonstrez. Jur pe ce mi se cere, dar să jure şi ea, să vedem, este de acord?!“, a declarat Pîslă.
Eugenia Cismaru a depus, pe 26 noiembrie, o plângere la directorul şcolii, liberalul Laurenţiu Dinu, indicând şi şase persoane care pot relata ce s-a întâmplat. N-a primit decât un răspuns verbal, directorul anunţând-o că ar fi făcut ceva investigaţii şi că lucrurile semnalate nu se confirmă. Directorul şcolii nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS