16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAlegeri cu probleme

Alegeri cu probleme

Biroul Electoral Judeţean Olt pentru euroalegeri a început ziua scrutinului în forţă. Sâmbătă seară, în judeţ s-au petrecut două incidente inedite, Biroul Electoral Judeţean pentru europarlamentare fiind implicat în soluţionarea amândurora, în timp ce Biroul Electoral Judeţean pentru referendum trebuind să rezolve un caz. Prezenţa la vot a lăsat mult de dorit.

Olt .La Mărunţei, pe buletinele pentru referendum a fost aplicată ştampila de control pentru euroalegeri şi viceversa.

Incidentul care a necesitat soluţii din partea ambelor biroruri electorale s-a petrecut în Secţia de votare nr. 216 din Mărunţei (Bălăneşti). Sâmbătă seară, după ce preşedintele secţiei pentru euroalegeri, Marian Stoian, a adus la secţie atât buletinele pentru euroalegeri, cât şi pe cele pentru referendum, unde preşedinte al secţiei este soţia sa, a preluat buletinele corect, dar a încurcat plicurile cu ştampile. Membrii comisiilor s-au pus pe treabă, aplicând ştampilele de control de la euroalegeri pe buletinele pentru referendum şi invers, pe spatele tuturor celor 1.265 de buletine de vot. Conducerea BEJ a anulat buletinele şi a refăcut întregul stoc din cota de rezervă de 10% din buletine de vot de la Drăgăneşti şi de la Slatina.

 

La Chiţeasca, ştampila de control a fost arsă de femeia de serviciu

 

Celălalt incident s-a petrecut la Secţia de votare pentru euroalegeri nr. 107 Chiţeasca (Scorniceşti). Locţiitorul preşedintelui SV 107, Robert Şerban, a anunţat BEJ că femeia de serviciu a luat plicul cu ştampila de control, cu alte hârtii şi a făcut focul cu ele! BEJ a dispus ca alegătorii să fie transportaţi pentru a vota la altă secţie din localitate.

 

Sesizări de la reprezentanţii PD, PNL şi PSD în BEJ pentru euroalegeri

 

Marius Silvian Dan, membru al BEJ pentru euroalegeri din partea PD, a sesizat BEJ în scris cu privire la faptul că primarul din Dobrun, Aurel Bondrescu, s-a postat împreună cu poliţistul din comună în apropierea secţiei de votare şi le spunea alegătorilor unde să pună ştampila. BEJ a trimis prin fax sesizarea la IJP pentru soluţionare. Reprezentantul PD a sesizat BEJ, de asemenea, în scris, că primarul din Vulpeni, Ştefan Tănăsescu, şi viceprimarul, Constantin Cioacă, s-au aşezat între secţia de vot pentru euroalegeri şi cea pentru referendum, trimiţând oamenii acasă după ce votau pentru Parlamentul European, nemailăsându-i să voteze şi pentru referendum. Marius Silvian Dan a mai sesizat, dar doar verbal, că primarul din Fălcoiu, Alexandru Petrişor, şi-a trimis oamenii să-i împiedice pe alegători să meargă la referendum şi că ar fi posibil ca reprezentantul PSD în biroul unei secţii de votare din Gura Padinii să fi votat fără drept, deoarece nu se afla pe lista permanentă, absenţă pe care acesta ar fi motivat-o prin faptul că tocmai a ieşit din închisoare, după o condamnare penală.

De asemenea, membra în BEJ pentru euroalegeri din partea PNL, Camelia Dumitrescu, a sesizat în scris BEJ că la Secţia de votare nr. 87 Drăgăneşti alegătorii nu sunt primiţi să-şi exprime opţiunea pentru Parlamentul European dacă nu fac dovada că au votat pentru referendum.

 

Secţiile pentru referendum au fost bine ascunse

 

La Osica de Sus, chiar lângă primărie, prezenţa la vot lăsa mult de dorit. Înscrişi pe listele permanente, doar 242 de alegători la Secţia nr. 239, însă nici aceştia prea dornici. „Este o anomalie cu listele astea, o problemă pe care noi am mai sesizat-o şi la referendumul trecut. Nu e normal ca oamenii care locuiesc peste stradă să fie prinşi în listele de la cealaltă secţie, la doi kilometri şi ceva. Am întrebat şi noi dacă-i putem înscrie pe listele suplimentare şi ni s-a spus că nu se poate, pentru că au domiciliul în localitate. Probabil că oamenii nu o să se mai ducă să voteze“, au explicat membrii uneia dintre comisii. Cea mai ciudată situaţie, cu atât mai mult cu cât se înregistra înainte de prânz, se putea întâlni la Fălcoiu. În Secţia nr. 172 pentru euroalegeri, din 2.256 de alegători înscrişi pe liste votaseră în jur de 140 şi alţi 11 pe lista suplimentară. În sala amenajată după colţ, pe care, ce-i drept, trebuia s-o cauţi bine, 30 de votanţi îşi exprimaseră opţiunea.

Linişte, chiar foarte multă, înainte de prânz şi la Dobrosloveni, Reşca, Fărcaşele. Alegătorii din Hotărani, tot comuna Fărcaşele, au votat în aceeaşi sală, în căminul cultural, şi pentru europarlamentare, şi pentru referendum. Diferenţe semnificative în ceea ce priveşte prezenţa la vot, între cele două secţii, şi la Drăgăneşti. La mijlocul holului, un jandarm ocupat nevoie mare cu vorbitul la telefon, care a răspuns întrebărilor cetăţenilor mai mult prin gesturi. Câteva minute mai târziu, trei femei ieşeau din clădire, convinse că şi-au făcut treaba. Din spate le strigă cineva. „Dar dincolo nu vă duceţi să votaţi, pentru referendum?“. „Nu ne-a spus nimeni că mai e o secţie!“, a venit răspunsul, la fel de simplu ca privirea nedumerită a altor sute sau mii de alegători care au primit un buletin şi indicaţia clară: „Aici pune ştampila!“.

 

Prezenţă slabă în oraşe

 

Dacă spre seară, mai de bunăvoie, mai mânaţi de la spate, oamenii au ieşit la vot la sate, situaţia a fost aproape disperată, toată după-amiaza, în oraşe. „E slab, slab de tot. În zona blocurilor e şi mai rău. Cred că mai votează pe la ţară, pe unde or fi plecaţi“, spunea, ieri, primarul din Corabia, Ştefan Pîrlea, anunţând o prezenţă de doar 14 – 15 % după ora 16.00. În Balş, situaţia era chiar dramatică, înregistrându-se 13,5% pentru euroalegeri şi 12% pentru referendum, la aceeaşi oră. Locuitorii din centrul oraşului au fost mai vrednici, se pare.

Nici la Caracal oamenii n-au ieşit la vot. Campioană era, în jurul orei 15.00, secţia 302 din cartierul Bold, cu 18%, în timp ce media, la aceeaşi oră, nu depăşea 11%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS