15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinGastronomia picantă a Tunisiei

Gastronomia picantă a Tunisiei

Gastronomia din Tunisia nu este atât de exotică precum aţi putea crede. Dacă ar trebui să definim într-un cuvânt mâncarea tradiţională tunisiană, termenul „picant“ o caracterizează.

Bucătăria tunisiană este un amestec de tradiţii culinare europene şi orientale. Tunisia are o aşa-numită „bucătărie solară“, ce ce bazează pe ulei de măsline, condimente, roşii, fructe de mare şi carne, în special de miel. Spre deosebire de ceea ce se prepară în bucătăria altor ţări nord-africane, mâncarea din Tunisia este foarte picantă, foarte iute.

Unul dintre ingredientele cele mai folosite este harissa, un sos picant, preparat din ardei iuţi şi usturoi, a cărui aromă este dată de coriandru, chimen, ulei de măsline şi de multe ori chiar de roşii.

 

Ingrediente şi preparate nelipsite din bucătăria tunisiană

 

În aceeaşi măsură în care sosul picant de ardei este folosit la gătit, roşiile reprezintă ingrediente ce nu pot fi separate de gastronomia din Tunisia. În plus, tonul, măslinele, ouăle şi diverse cereale, paste, ierburi aromate şi condimente sunt nelipsite din bucătăria acestei ţări africane.

În Tunisia, carnea de miel este la baza majorităţii felurilor de mâncare. Una dintre metodele cel mai des utilizate pentru prepararea cărnii de miel este „coucha“. Bucăţile de carne sunt condimentate cu ulei de măsline, sare, frunze de mentă, ardei iute şi curcuma, apoi sunt introduse la cuptor şi prăjite într-un vas de pământ cu capac.

Cuşcuşul este preparatul tradiţional din Tunisia. Deşi poate fi pregătit în mai multe feluri, în mod tradiţional cuşcuşul se serveşte împreună cu friptură de miel şi legume (morcovi, conopidă, napi).

În Tunisia, se obişnuieşte ca în timpul verii cina să fie foarte uşoară şi neobişnuită pentru europeni. În serile calde de vară, tunisienii servesc ulei de măsline presat în casă, măsline, pâine de casă şi o salată preparată de sau de roşii, împreună cu peşte la grătar.

Fructele de mare sunt elemente de bază în alimentaţia tunisienilor. Acestea se găsesc din belşug: de la creveţi şi până la sardine, posibilităţile de preparare sunt nelimitate şi fiecare regiune a ţării are propriile reţete şi secrete de preparare.

 

Preparate de sărbători

 

Ca şi în ţara noastră, în Tunisia, sărbătorile reprezintă ocazii pentru gătirea unor specialităţi culinare tradiţionale, al căror succes depinde de creativitatea bucătarului.

De Mouled, când se sărbătoreşte ziua de naştere a Profetului Mohamed, în întreaga Tunisie se serveşte „zgougou“, o budincă dulce, preparată din seminţe măcinate de pin, deasupra căreia se pune cremă de vanilie şi se ornează cu nuci.

De sărbătoarea numită Aid El Fitr, ziua ce marchează sfârşitul Ramadanului, rudele şi prietenii se vizitează reciproc, aducând şi primind diverse feluri de mâncare preparate în casă ori cumpărate, dintre care „bakloua“ şi „makroudh“ sunt cele mai populare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS