14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAfaceri ilegale cu fructe şi legume

Afaceri ilegale cu fructe şi legume

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bucureşti au efectuat ieri 15 percheziţii domiciliare, în Bucureşti, Oradea, Cluj şi în judeţul Ilfov, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, grupul este constituit din cetăţeni români şi italieni, avându-l drept lider pe italianul Degl Innocenti Alberto, de 44 de ani.
15 dintre membrii acestui grup au fost aduşi la sediul DIICOT Bucureşti în vederea audierii. Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de la Crimă Organizată şi cu sprijinul informativ al DGIPI.
Membrii grupării achiziţionau legume şi fructe de pe piaţa intracomunitară, în special din Italia, şi le comercializau în România, cu eludarea dispoziţiilor legale privind plata TVA, prin intermediul unei fraude de tip „carusel“, în care erau folosite firme-fantomă, ca intermediare între societatea exportatoare din Italia şi firma beneficiară din România.
Mărfurile erau tranzacţionate între două societăţi comerciale membre ale aceluiaşi grup, însă nu în mod direct, ci parcurgând scriptic alte două-trei firme. Acestea din urmă erau înfiinţate/preluate de către persoane special racolate în acest scop şi care acţionau la comanda liderilor grupării. Societăţile erau folosite o scurtă perioadă de timp (două-trei luni) pentru achiziţia de mărfuri, în scopul preluării sarcinii plăţii TVA, fiind apoi cesionate către persoane greu identificabile, de regulă cetăţeni străini, care habar n-aveau că au devenit patroni ai unor firme datoare la buget.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, prejudiciul estimat în acest caz, prin neplata TVA, depăşeşte două milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII