14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCine-l tine in brate pe Samir?

Cine-l tine in brate pe Samir?

Desi trebuia transferat de acum trei luni in Penitenciarul Craiova, Samir Sprinceana e tinut in continuare la caldurica, in arestul IPJ Dolj, unde chiar i s-a renovat o celula pe gustul lui.

Explicatia e halucinanta: conducerea politiei si un magistrat de la Judecatoria Craiova i-au aprobat omului de afaceri sa ramana in arest pentru "activitati gospodaresti", adica sa dea zapada din curte si sa curete cartofi la popota IPJ Dolj.

Politistii Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj si magistratii de la Judecatoria Craiova si-au strans mainile ca sa-l ajute la greu pe Samir Sprinceana si sa-i usureze cat se poate de mult sederea in spatele gratiilor. I-au creat toate conditiile in arestul politiei si tin atat de tare la el ca nici macar nu l-au lasat sa plece in penitenciar.

Asa se face ca Samir, in calitate de detinut de lux, sta intr-o celula renovata, poate sa-si aleaga colegii de camera si are chiar bautura la discretie.Afacere cu carduri clonateReamintim ca, pe 15 octombrie 2010, sase persoane au fost trimise in judecata in stare de arest de procurorii DIICOT Craiova pentru constituire de grup infractional organizat si clonare de carduri.

Anchetatorii au considerat ca liderul grupului era omul de afaceri craiovean Samir Ionel Sprinceana, de 43 de ani, regele neincoronat al returnarilor de TVA obtinute de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj. In subordinea sa ar fi lucrat nepotul lui, Ovidiu Robert Doran, de 25 de ani, fostul sofer al lui Samir, Bogdan Iulian Nitulescu, de 27 de ani, Claudiu Mihail Balan, zis Grasutu, de 24 de ani, Aurel Gigi Toma, zis Gherghe, de 24 de ani, si Liviu Sfetcovici, de 35 de ani, toti din Craiova.

Acestia urmeaza sa fie judecati de Tribunalul Dolj pentru constituirea de grup infractional organizat si detinerea de echipamente, respectiv parole si coduri de acces, in vederea falsificarii instrumentelor de plata electronica. Pe parcursul urmaririi penale, inculpatii s-au prevalat de dreptul la tacere, iar atunci cand au renuntat la acest drept, nu au recunoscut nici una dintre acuzatii.

Daca vor fi gasiti vinovati, ei risca pana la 20 ani de inchisoare.Trei in arest, trei in penitenciarPotrivit Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor, dar si a protocolului incheiat intre Ministerul Administratiei si Internelor si Administratia Nationala a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei, cei sase inculpati trebuia transferati din arestul IPJ Dolj in Sectia de arestare preventiva din cadrul Penitenciarului Craiova in termen de cinci zile de la trimiterea lor in judecata.

Dar asta nu s-a intamplat decat pentru trei dintre ei. Ceilalti trei, in frunte cu Samir, in loc sa ajunga intr-o celula de penitenciar pe care s-o imparta cu alti 80 de colegi, au ramas in arestul IPJ, intr-o camera proaspat renovata.

"Potrivit art. 13, alin. 2 si art. 81, alin. 1, din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, un arestat preventiv trimis in judecata trebuie transferat din arestul politiei in Sectia de arestare preventiva a penitenciarului nostru.

Numai ca inculpatul la care faceti referire nu a ajuns la noi si nu avem cunostinta din ce motiv", a declarat subcomisar Raluca Tirca, purtator de cuvant al PMS Craiova.

Renovari pe banii cui?Regimul superlejer de care beneficiaza Samir in arest nu mai e un secret pentru nimeni. Are de toate, chiar si whisky, l-au gasit politistii la un control in celula lui, insa toata lumea a inchis ochii, sa nu-l deranjeze in vreun fel pe afaceristul care, dupa ce a beneficiat de returnari ilegale de TVA de 60 de milioane de lei, s-a apucat acum de clonari de carduri.

Cel putin asa sustin procurorii DIICOT…Umbla zvonul ca celula in care sta Samir ar fi fost reparata si zugravita chiar pe banii lui, insa conducerea IPJ Dolj neaga acest aspect. "Cum sa renovam pe banii lui Samir? Nu se poate asa ceva.

Au fost, ce-i drept, o serie de lucrari de renovare la arest, dar facute cu fondurile noastre si, chiar daca au coincis cu perioada de arest a lui Samir, nu au nici o legatura cu acesta", a declarat comisarul-sef Liviu Tiulescu, adjunctul sefului IPJ Dolj si coordonatorul activitatii arestului politiei doljene.

Gaselnita la limita legiiIntr-un alt caz celebru, judecatorii Laurentiu Anghel si Bogdan Diaconescu, impreuna cu avocatii Ion Militaru si Octavian Ciuca, au fost transferati din arestul IPJ Dolj in Penitenciarul Craiova imediat dupa ce au fost trimisi in judecata. Pentru ei, legea a fost stricta si neinterpretabila.

Pentru Samir, insa, s-a gasit o portita ca sa nu dea celula din subsolul politiei pe una din strada Vasile Alecsandri."In conformitate cu prevederile art. 82, alin. 5 si 7 din Legea nr. 275/2006, persoana arestata preventiv poate presta o munca, la cerere, cu avizul judecatorului delegat. In cazul lui Samir, judecatorul delegat a avizat o astfel de cerere", a precizat agent Amelia Caprarin, purtator de cuvant al IPJ Dolj.

Concret, Samir a facut o cerere ca sa ramana in arest si sa munceasca, politia i-a avizat-o – prin semnatura comisarului-sef Nicusor Badea, in calitate de sef al IPJ Dolj, iar justitia i-a aprobat-o – prin semnatura magistratului Dumitru Uncheasu, judecator delegat cu executarea pedepselor pe langa arestul IPJ Dolj.Samir, la dat zapadaOficial, Samir a fost pastrat in arest pentru ca politia avea nevoie de cineva pentru "efectuarea unor activitati utilitar-gospodaresti".

Adica, la cererea lui, ar fi pus sa curete cartofi la popota, sa dea zapada de pe alei si sa mature pe culoare si prin birouri. Crede cineva ca a facut vreodata asta?S-apoi, chiar daca politistii chiar aveau nevoie de persoane apte de munca, e greu de crezut ca nu s-a oferit nimeni din arest sa dea cu matura ori sa curete zapada… Sunt acolo destui, inclusiv cativa politisti din gruparea de camatari a lui "Mafiotu'" din judetul Olt, care ar face fata cu succes unor asemenea misiuni.Cat despre explicatia oficiala a politiei, nu tine defel.

Intr-adevar, potrivit alin. 7 al art. 82 din Legea nr. 275/2006, "persoanele arestate preventiv, la cererea lor, pot presta o munca sau pot desfasura activitati educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala, in interiorul centrelor de retinere si arestare preventiva sau al centrelor de arestare preventiva, cu avizul judecatorului delegat cu executarea pedepselor".

Dar textul de lege nu abroga dispozitiile privind transferarea in penitenciar a inculpatilor trimisi in judecata. Asa ca, daca Samir vrea sa dea la matura ori la lopata, poate s-o faca si pe Vasile Alecsandri.Ce zice Nicolescu?Daca s-a facut vreo "manarie" pentru a-l pastra pe Samir in arest, aranjamentul ar data, cu siguranta, din perioada in care actualul sef al IPJ Dolj, comisarul-sef Constantin Nicolescu, era tras "pe linie moarta".

Ramane de vazut daca acum, cand s-a intors la conducerea politiei doljene, va accepta favorul facut inculpatului Sprinceana de subalternii lui, ori isi va aduce aminte ca a fost pus sef la Dolj tocmai pentru a "sparge gastile" din politia doljeana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII