14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMaşinile de pâine, confiscate definitiv

Maşinile de pâine, confiscate definitiv

Firmele depistate că vindeau pâine „la negru“ au pierdut procesele intentate poliţiei doljene, care le-a confiscat maşinile cu care transportau produse de panificaţie fără acte.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj se pregăteşte să scoată la licitaţie patru maşini de transport marfă pe care le-a confiscat în vara anului 2009, după ce a descoperit că transportau pâine „la negru“. După un an şi jumătate, instanţele au început să soluţioneze procesele intentate atunci de firmele lăsate fără mijloacele de transport. Cum era de aşteptat, poliţia a avut câştig de cauză, judecătorii confirmând legalitatea măsurii de confiscare a maşinilor.
Cea mai mare pierdere a avut-o SC STAR PAN SRL Craiova, administrată de Petrişor Lincă. Pe 12 iulie 2009 au picat în plasa poliţiştilor trei maşini de la această firmă: două Fiat Doblo şi un Iveco Daily, cu numerele de înmatriculare DJ-08-EZE, DJ-86-SHM şi B-29-JXU. Oamenii legii au stabilit că toate cele 2.530 de pâini din aceste maşini, în valoare de 1.865 de lei, urma să ajungă către diferite unităţi de vânzare cu amănuntul din Craiova şi comunele limitrofe. Transporturile nu erau însă însoţite de documente care să ateste provenienţa licită a acestora, astfel că au fost confiscate de poliţişti cu tot cu pâinea din interior. În plus, administratorul firmei s-a ales şi cu o amendă în valoare de 5.000 de lei.
„Acum, după un an şi jumătate, instanţa a respins definitiv şi irevocabil contestaţiile formulate de firma respectivă. Drept urmare, în aceste zile s-a trecut la efectuarea formelor împreună cu cei de la Finanţe în vederea valorificării autovehiculelor confiscate“, a precizat comisarul Leonard Băndoi, şeful Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Dolj.

Confiscare plus amendă

În aceeaşi zi de 12 iulie 2009, şi poliţiştii din Dăbuleni au confiscat un Iveco Daily cu număr de Bulgaria (BH-7536-BA) plin cu pâine fără acte. Firma din Dăbuleni care deţinea respectiva maşină a pierdut la rândul ei procesul, aşa că poliţia doljeană se pregăteşte să scoată şi această maşină la licitaţie.
În curtea poliţiei doljene se află încă zece maşini confiscate de poliţişti pentru că transportau cereale sau produse de panificaţie fără documente de provenienţă.
Art. 14 alineatul (1), litera e din OUG nr. 93/2009, privind unele măsuri pentru întărirea controlului în scopul combaterii transporturilor ilicite de mărfuri, menţionează că „transportul în scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificaţie, neînsoţite de documentele prevăzute de lege care să justifice provenienţa licită a acestora“ se sancţionează „cu amendă de la 3.000 la 5.000 de lei, confiscarea mărfii şi a mijlocului de transport marfă utilizat în acest scop“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII