14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCe nu poate face Poliţia Locală

Ce nu poate face Poliţia Locală

Poliţiştii locali au, de la 1 ianuarie, şi atribuţii pe linie de circulaţie. Ei pot da amenzi pietoni-lor pentru traversare neregulamentară ori şoferilor care au oprit sau staţionat în zone interzise. Cu toate acestea, reprezentanţii Poliţiei Locale nu pot să-i oprească pe şoferi decât în două cazuri, strict prevăzute de lege.

De la 1 ianuarie 2011 a intrat în vigoare Legea nr. 155/2010 a Poliţiei Locale. Iniţial concepută ca o structură care să înlocuiască o mare parte din Poliţia Naţională, Poliţia Locală se dovedeşte, de fapt, o instituţie ale cărei atribuţii – cel puţin în anumite domenii – nu diferă foarte mult de cele ale Poliţiei Comunitare. În materie de circulaţie, spre exemplu, poliţiştii locali au atribuţii deosebit de restrânse, comparativ cu Poliţia Naţională.
„E normal ca poliţiştii locali să aibă atribuţii restrânse în materie de Poliţie Rutieră pentru că nici agenţii din Poliţia Naţională nu au toţi astfel de atribuţiuni. Doar unii au această calitate, care le este conferită prin dispoziţie a şefului Poliţiei Române“, a precizat comisarul-şef Nicuşor Badea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj.

Atribuţii restrânse privind oprirea maşinilor

Potrivit art. 7 din legea menţionată mai sus, poliţiştii locali au dreptul de a dirija circulaţia în anumite cazuri, şi anume: în zonele unde se aplică marcaje rutiere, pe drumurile afectate de fenomene meteorologice (putând, spre exemplu, să închidă drumuri înzăpezite sau afectate de inundaţii ori alunecări de teren), în cazul unor adunări publice sau manifestaţii cultural-artistice. În cazul accidentelor soldate cu victime, poliţiştii locali asigură paza locului accidentului în vederea conservării urmelor până la sosirea Poliţiei Rutiere şi iau măsuri pentru identificarea martorilor şi făptuitorilor.
„În general, atribuţiile poliţiştilor locali sunt de dirijare a circulaţiei în vederea asigurării fluenţei traficului, caz în care conducătorii auto sunt obligaţi să le urmeze indicaţiile ca şi cum ar fi vorba de semnalele unui agent de circulaţie“, a explicat comisarul-şef Stelian Nicolaescu, şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Dolj.
În plus, de la 1 ianuarie 2011, poliţiştii locali pot aplica şi sancţiuni la Codul Rutier, în general în cazul autovehiculelor oprite. Spre exemplu, îi pot amenda pe şoferi pentru încălcarea normelor privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor, având şi dreptul de a dispune singuri (fără vreun poliţist de la Circulaţie) măsura ridicării autovehiculelor staţionate neregulamentar.
„Potrivit Legii nr. 155/2010, poliţiştii locali au voie să oprească maşinile în trafic doar în două situaţii: în cazul vehiculelor care circulă pe interzis sau al celor cu masa maximă admisă mai mare decât cea permisă pe sectorul de drum respectiv. În rest, pot constata contravenţii şi aplica sancţiuni la Codul Rutier doar în cazul autovehiculelor oprite neregulamentar“, precizează comisarul-şef Nicolaescu.

Amenzi din Codul Rutier

Poliţiştii locali mai pot da amenzi din Codul Rutier şi pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulaţia în zona pietonală, în zona rezidenţială, în parcuri şi zone de agrement, precum şi în cazul parcării pe locurile rezervate persoanelor cu handicap. În plus, ei pot dispune ridicarea vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniul public.
Tot printre noile lor atribuţii se numără sancţionarea încălcării regulilor de circulaţie de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală. În acest din urmă caz, poliţiştii locali din Craiova ar trebui să aplice prevederile din Codul Rutier, care interzic total circulaţia căruţelor pe drumurile naţionale şi în municipii, şi nu hotărârea consiliului local prin care, în mod ilegal, se permite circulaţia căruţelor în anumite zone din oraş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

52 COMENTARII