14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞase ani de puşcărie pentru Ciobotea

Şase ani de puşcărie pentru Ciobotea

Fostul director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Petre Ciobotea, a fost dus la puşcărie săptămâna trecută, după ce a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare pentru o mită de 100.000 de lei.

După şapte ani de procese, fostul director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, Petre Ciobotea, s-a ales până la urmă cu o pedeapsă definitivă şi irevocabilă. În ciuda strădaniilor unor parlamentari PSD de a-l scoate basma curată, acesta a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 26 martie 2010, la şase ani de închisoare. Pe baza acestor sentinţe, condamnatul a fost condus săptămâna trecută la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Petre Ciobotea este naşul fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea, care este căsătorit cu verişoara deputatului Eugen Nicolicea, pesedist până în 2009, actualmente lider al independenţilor din Cameră.

Şpagă la drumu’ mare

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, Ciobotea a uzat de prerogativele funcţiei sale, în perioada aprilie – decembrie 2003, pretinzând şi primind de la denunţătorul său, Teodor Moga, bani şi bunuri în cuantum de peste 100.000 de lei. În justificarea acestor pretenţii, directorul de la Drumuri şi Poduri a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă asupra unor persoane cu funcţii de conducere şi decizie din cadrul unor societăţi comerciale cu capital privat, pentru a le determina să încheie şi să deruleze contracte de furnizare de materiale de construcţii cu una dintre firmele la care Moga era administrator.
În calitate de director general al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Petre Ciobotea avea în mână o adevărată mină de aur. Direcţia Regională derula contracte de sute de milioane de dolari, pentru repararea şi întreţinerea căilor rutiere din judeţele Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea şi Olt, administrând o reţea de drumuri naţionale în lungime de 1.840 de kilometri. Doar costurile pentru reabilitarea Drumului Naţional 6, între Craiova şi Drobeta Turnu Severin, pe o lungime de 102 kilometri, se ridicau la 133,6 milioane de dolari.
După ce a socotit cam ce beneficiu ar scoate Moga în baza acestor contracte, Ciobotea i-a pretins acestuia, ca preţ al corupţiei, un apartament în Bucureşti sau măcar contravaloarea, în valută. Prin acte repetate de remitere a unor diferite sume de bani, fostul director al DRDP Craiova a primit de la Moga 43.000 de lei, 3.075 de euro şi 8.400 de dolari, după cum se menţionează în actul de punere sub acuzare.
Pe 5 decembrie 2003, procurorii PNA au realizat prinderea în flagrant a lui Ciobotea, imediat după ce acesta primise valuta de la denunţătorul Moga. Cu ocazia percheziţiei, în geanta directorului, aflată în portbagajul maşinii de serviciu, au fost găsite importante sume de bani în lei şi valută: 12.600 de lei, 2.940 de dolari şi 20.240 de euro, bani pentru care Ciobotea nu avea nici o justificare

Rejudecare şi influenţe politice

Pe 19 decembrie 2003, la doar două săptămâni de la flagrant, procurorii DNA Craiova l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe directorul de la DRDP Craiova.
În iulie 2005, după 19 luni de tergiversări din partea inculpatului şi a avocaţilor acestuia, Tribunalul Dolj a dat prima hotărâre în acest dosar. Nici procurorii şi nici judecătorii nu s-au lăsat influenţaţi de o amplă campanie de denigrare a magistraţilor doljeni care instrumentau acest dosar, campanie derulată în mass-media centrale, sub controlul anumitor pesedişti apropiaţi celui acuzat. Drept urmare, Ciobotea a fost găsit vinovat, primind zece ani de puşcărie.
Judecătorii Curţii de Apel Craiova s-au dovedit ceva mai gentili şi, în ianuarie 2006, i-au redus inculpatului pedeapsa la doar cinci ani de puşcărie. Sentinţa a fost însă anulată, în iulie 2006, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dispus tot atunci şi eliberarea lui Ciobotea, după doi ani şi şapte luni de arest preventiv. Instanţa supremă a considerat că inculpatului nu i-a fost respectat dreptul la apărare, aşa că a decis rejudecarea procesului.

Din nou vinovat

În toamna anului 2006, dosarul a ajuns din nou la Tribunalul Dolj. După un an, în noiembrie 2007, alt complet al aceleiaşi instanţe l-a declarat din nou vinovat pe Ciobotea. De această dată, pedeapsa acordată de judecători a fost de şase ani de închisoare. Aceeaşi condamnare a fost menţinută şi de Curtea de Apel Craiova, prin decizia pronunţată în decembrie 2008.
Dosarul a ajuns din nou, în recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, pe 26 martie 2010, a pronunţat o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Instanţa supremă a respins recursul inculpatului, decizând menţinerea pedepsei de şase ani de închisoare acordate de Tribunalul Dolj.
Printr-o stranie coincidenţă, condamnarea pesedistului Petre Ciobotea a fost pronunţată în aceeaşi zi în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cereau arestarea senatorului pesedist Cătălin Voicu, acuzat de trafic de influenţă la nivelul celei mai înalte instanţe din România.
Hotărârea în cazul fostului director de la Drumuri şi Poduri a fost comunicată poliţiştilor mehedinţeni, care, săptămâna trecută, l-au condus pe Ciobotea în penitenciar, pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Potrivit Codului Penal, condamnatul ar putea fi eliberat condiţionat înainte de ispăşirea întregii pedepse, după executarea a cel puţin două treimi din cei şase ani ai săi de închisoare. Luând în calcul şi durata arestului preventiv, Ciobotea ar mai avea de stat vreo 17 luni în puşcărie, până să primească şansa de a fi eliberat condiţionat, pentru bună purtare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII