14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMicrobuzele, la control

Microbuzele, la control

Deşi nu recunosc, autorităţile au înteţit controalele pe mijloacele de transport în comun care efectuează curse pe raza judeţului Dolj, ca urmare a tragicului accident de la Scânteia, soldat cu 14 morţi.

Poliţiştii doljeni, reprezentanţii Registrului Auto Român (RAR) şi cei ai Autorităţii Rutiere Române (ARR) au făcut ieri un control în trafic, fiind vizate microbuzele care efectuează transport public de persoane. Poliţiştii de la Rutieră au explicat că aceste controale nu au legătură cu tragedia petrecută pe 14 august în comuna ieşeană Scânteia, unde un microbuz în care se aflau 16 persoane a fost lovit de un tren accelerat. În urma accidentului au decedat 14 persoane, alte două fiind rănite grav.
„Noi (Biroul Poliţiei Rutiere Craiova – n.r.) efectuăm frecvent acţiuni împreună cu ARR, RAR şi Secţia Drumuri Naţionale pentru a verifica modul în care se face transportul de persoane şi dacă sunt respectate reglementările în vigoare. Nu putem spune că după tragedia din Iaşi a crescut numărul acţiunilor pe această linie“, a precizat comisarul Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Craiova.

Nereguli mari şi mici

Potrivit ofiţerilor de la Rutieră, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2009, au fost efectuate 152 de controale în trafic, mai exact, pe drumurile naţionale din Dolj, fiind verificate transportul de persoane şi cel de mărfuri sau mărfuri periculoase.
Poliţiştii şi reprezentanţii RAR, ARR, dar şi cei de la Autoritatea Judeţeană de Transport din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Dolj au executat în această perioadă şapte controale exclusiv pe transportul de persoane cu microbuzele şi 11 pentru combaterea pirateriei. La rândul lor, reprezentanţii consiliului judeţean au derulat propriile acţiuni de control pe traseele intrajudeţene, verificând până acum 90 de mijloace de transport persoane. Printre cele mai des întâlnite nereguli descoperite în urma acestor controale se numără: folosirea altui autovehicul decât cel pentru care s-a primit licenţa de traseu, lipsa unor documente ce trebuie deţinute la bordul vehiculelor, nerespectarea orelor de plecare în cursă specificate în caietul de sarcini al licenţei de traseu ori a punctelor de îmbarcare/debarcare a călătorilor.
„După părerea mea, Doljul este judeţul cel mai bine pus la punct în privinţa aplicării legislaţiei referitoare la transportul judeţean. Noi reprezentăm un model pentru alte judeţe în acest domeniu“, a precizat Cristinel Iovan, vicepreşedinte al CJ Dolj.

Transporta persoane fără să aibă permis

Poliţiştii doljeni au explicat că în primele şase luni ale acestui an au fost aplicate aproximativ 1.000 de sancţiuni celor care efectuează transport public de persoane, au fost reţinute 67 de certificate de înmatriculare şi 41 de permise de conducere. Şoferii care au rămas fără certificate sau permise sunt cei care se ocupă cu pirateria, mai exact, cei care iau „la ocazie“. De altfel, aproape toate maşinile „piraţilor“ au fost găsite cu defecţiuni tehnice grave la sistemele de direcţie şi frânare. Nici şoferii microbuzelor nu au scăpat de sancţiuni, cele mai multe fiind aplicate pentru că nu au emis bilete călătorilor, nu aveau grafic de circulaţie, licenţă de traseu sau atestat profesional.
Pare incredibil, dar, într-una din acţiunile comune ale Poliţiei Rutiere cu Autoritatea Judeţeană de Transport, a fost depistat chiar un conducător auto care făcea transport ilegal de persoane cu autoturismul personal, deşi nu avea nici măcar… permis de conducere. Respectivul s-a ales cu un dosar penal pentru conducere fără permis, iar „clienţii“ săi au spus că nu mai circulă decât cu autobuzele oficiale, când au aflat că şoferul nu poseda permis.
Controalele în trafic au fost efectuate ieri în localităţile Branişte de poliţiştii de la Rutieră şi inspectorii RAR şi la ieşire din Filiaşi de inspectorii ARR. Conducerea Biroului Poliţiei Rutiere Craiova a precizat că rezultatele acţiunii de ieri vor fi centralizate şi făcute publice astăzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII