14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSaralex - un nou scandal

Saralex – un nou scandal

Reprezentanţii casei de schimb valutar situate pe strada Unirii din Craiova sunt acuzaţi de o înşelăciune de peste 4.000 de lei prin „metoda cifrei distanţate“.

Casele de schimb valutar ale bucureşteanului Alexandru Podgoreanu au ajuns din nou în centrul atenţiei. De această dată, este vorba despre casa de schimb Saralex, situată pe strada Unirii din Craiova, unde un bărbat susţine că a fost păcălit cu aproape 4.000 de lei.

Păcăleală pe semnătură

Dorel Vintilescu, de 31 de ani, a mers ieri, la prânz, să schimbe suma de 5.000 de euro. A ales tocmai casa de schimb Saralex de pe Unirii, în ciuda multiplelor acuzaţii de înşelăciune care au fost aduse de-a lungul ultimilor ani unităţilor patronate de Podgoreanu. Bărbatul susţine că era afişat cursul de schimb de 4,180 lei, dar, în loc de 20.900 de lei, i s-ar fi dat doar 17.090 de lei. „Afară era afişat un preţ, iar înăuntru – altul. Mi-au dat cu 1.000 de euro mai puţin. Nu plec de aici până nu-mi dau banii înapoi“, a declarat furios Dorel Vintilescu.
Acestuia i s-au alăturat alţi craioveni, susţinând că şi ei au fost înşelaţi la aceeaşi casă de schimb. Casiera s-a închis în sediul unităţii, de frica oamenilor furioşi de afară, fiind nevoie de intervenţia forţelor de ordine pentru calmarea spiritelor.
Adevărul în acest scandal pare să fie undeva la mijloc, întrucât Vintilescu ar fi semnat la casa de schimb un document numit „acord de schimb valutar“, în care a acceptat să schimbe cei 5.000 de euro la un curs de… 3,4180 lei, de unde rezultă exact suma pe care a primit-o, adică 17.090 de lei.

Scăpare legislativă

Pe de altă parte, nu poate fi trecut cu vederea nici afişajul cursului de schimb, care este cel puţin la limita legalului. Mecanismul păcălelii utilizate de Saralex este clasic: pe tabela de afară, la intrare, valoarea cursului de schimb este afişată cu patru sau cinci cifre, doar că prima se află la o distanţă apreciabilă de celelalte, iar în spaţiul creat nu se regăseşte virgula. Aşa că aproape oricine, în loc să citească un curs de schimb de 3,4180, cum s-a întâmplat ieri, vede un 3 apoi, la distanţă, numărul 4180, crezând că acesta ar fi cursul de schimb, de 4,180 lei. Din nefericire, încântat de un asemenea curs, semnează fără să-şi dea seama că acceptă alt curs de schimb, mult mai mic.
Această practică, în capcana cărora cad mulţi – deşi n-ar trebui, pentru că semnează acel acord de schimb valutar prin care iau la cunoştinţă de cursul real – are, de fapt, la bază o scăpare legislativă: în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, care reglementează afişajul la casele de schimb, se precizează doar înălţimea şi distanţa minimă la care trebuie înscrise literele şi cifrele, nu şi distanţa maximă dintre ele… Conducerea ANPC a promis de câteva săptămâni că va reveni cu un nou ordin, însă asta nu s-a întâmplat până acum.

Final previzibil

Cât despre craioveanul Vintilescu, acesta a mers ieri la sediul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, unde a depus o plângere pentru înşelăciune împotriva reprezentanţilor casei de schimb Saralex din centrul oraşului. Rezultatul cercetărilor penale în acest caz este însă previzibil. Poliţiştii doljeni de la Investigarea Fraudelor au făcut în mai multe rânduri propunerea de începere a urmăririi penale şi trimitere în judecată a angajaţilor de la caselele de schimb care
şi-au indus clienţii în eroare prin metoda cifrelor distanţate, însă procurorii au avut de fiecare dată altă părere, dispunând neînceperea urmăririi penale, pe motiv că victimele şi-au dat acordul privind schimbul valutar la un curs mai mic, drept dovadă stând semnăturile lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII