20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalA murit Paul Valută

A murit Paul Valută

Omul de afaceri craiovean de origine iraniană Jahani Farid, cunoscut sub numele de Paul Valută, a decedat sâmbătă, la Spitalul de Urgenţă din Timişoara, unde fusese internat după ce mai mult timp s-a aflat în refuz de hrană în penitenciarul din localitate.

Craioveanul de origine iraniană Jahani Farid a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în luna mai a anului trecut, alături de alte şase persoane, pentru comiterea infracţiunilor de iniţiere, constituire, apartenenţă şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Cei şapte au fost cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic şi producerea unui prejudiciu prin modificarea unor date informatice, spălare de bani, constituire în grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase prin utilizarea instrumentelor electronice de plată.
Paul Valută a fost arestat pe 25 februarie 2008 de poliţiştii Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, fiind trimis la Timişoara pentru a fi audiat de procurorii DIICOT Timiş în legătură cu frauda de 2,2 milioane de euro comisă la începutul aceleiaşi luni la BRD Craiova. Ulterior, Valută a fost arestat preventiv, după care a fost trimis în judecată. În luna martie, craioveanul a început să nu mai mănânce şi a refuzat să se ridice din pat. De atunci, starea de sănătate a lui Paul Valută s-a înrăutăţit, acesta ajungând să cântărească aproximativ 40 de kilograme. În luna decembrie a fost internat la Spitalul de Urgenţă din Timişoara. Conform reprezentanţilor unităţii medicale, sâmbătă dimineaţă, după un stop cardiorespirator neresuscitabil, Jahani Farid a decedat.

Tun de 2,2 milioane de euro la BRD

Mihaela Rosana Biţu, operator ghişeu unic la BRD Craiova, a fost arestată pe 5 februarie de ofiţerii BCCO, fiind acuzată că a transferat şi ridicat fără autorizaţie echivalentul a 2,2 milioane de euro, utilizând fără drept parola de acces a directorului sucursalei bancare în care lucra. În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi şi cercetaţi Osman Tunc, cetăţean de origine turcă, Doru Meosu, Paul Vasile Mînzu, Sami Ors, dar şi craiovenii Eugen Florescu şi Paul Valută.
După arestarea Mihaelei Biţu, acesta a declarat în faţa anchetatorilor că Farid a ameninţat-o şi constrâns-o să sustragă parola directorului şi să facă tranzacţia. Anchetatorii de la DIICOT Timişoara au stabilit că banii furaţi din conturile băncii trebuia să ajungă la Jahani Farid, la care Eugen Florescu avea o datorie de aproximativ un milion de euro. Potrivit DIICOT, după tranzacţia frauduloasă, jumătate din sumă a fost transferată în contul lui Osman Tunc, acesta fiind reţinut în timp ce aştepta să ridice banii de la o unitate din Bucureşti. Diferenţa a intrat în contul lui Doru Meosu, deschis de acesta la o agenţie din Timişoara. Pe 1 februarie 2008, Meosu a reuşit să ridice în numerar suma de 1.500.000 de lei, pe care i-a predat-o lui Paul Vasile Mînzu, acesta din urmă reuşind să plaseze sacoşa de bani unei persoane care îl aştepta în afara sediului băncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

67 COMENTARII