26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCE critică imunitatea parlamentarilor

CE critică imunitatea parlamentarilor

Experţii europeni au sosit în România pentru a verifica situaţia justiţiei, în vederea întocmirii unui raport chiar în această iarnă.

 

Mai mulţi experţi ai CE vor fi prezenţi săptămâna aceasta la Bucureşti, pentru a evalua stadiul pregătirilor României pe justiţie în aşteptarea raportului din iarnă. La ultimul raport pe justiţie, adoptat la 23 iulie, Comisia Europeană (CE) a criticat politizarea de către parlament a cazurilor de corupţie la nivel înalt, cerând legislativului susţinerea luptei anticorupţie.

 

Codaşi la lupta anticorupţie

 

Ministrul Cătălin Predoiu consideră că este prematură o discuţie despre ridicarea monitorizării pe justiţie, problemă ce s-ar putea pune abia în vara anului viitor. „Este important să pregătim eventual o încercare de a ridica monitorizarea în vară, pe baza unui raport, hai să spunem, la fel de bun în iarnă cum a fost cel din vara trecută, astfel încât în vara anului 2009 să putem să ne punem această problemă. În fond, depinde de noi, de parlament, de CSM“, a declarat ieri ministrul justiţiei la Realitatea FM. El a susţinut că şi-a atins ţelul propus în mandatul său, şi anume evitarea unor sancţiuni la raportul din iulie de anul acesta. „Ceea ce mi-am propus ca obiectiv a fost evitarea încasării unor sancţiuni în vară sau activarea clauzei de salvgardare pe justiţie“, a declarat Predoiu.

Potrivit acestuia, experţii europeni, care vor verifica în aceste zile stadiul reformelor cerute de Comisia Europeană, vor avea în vedere cele patru obiective monitorizate. Primul se referă la o legislaţie mai bună şi o eficienţă crescută a sistemului judiciar. Al doilea, la funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, iar al treilea şi al patrulea, la lupta anticorupţie la nivel central, respectiv la nivel local. „Pe obiectivele doi, trei şi patru se pare că mai sunt probleme de rezolvat, dar urmează să discutăm şi cu experţii europeni. Misiunea lor începe mâine (astăzi – n.r.) şi n-aş vrea să anticipez înainte de concluziile lor“, a afirmat liberalul.

 

CE vrea ridicarea imunităţii parlamentarilor cercetaţi

 

Predoiu a mai spus că mesajul constant al Comisiei Europene este nevoia de eliminare a barierelor constituţionale din calea investigaţiilor procurorilor: „În ceea ce priveşte obiectivele trei şi patru, este de aşteptat o atitudine favorabilă din partea parlamentului în favoarea ridicării imunităţii. Asta aşteaptă Comisia Europeană şi au spus-o foarte clar şi prin experţi, şi prin ambasadori“.

Referindu-se tot la lupta anticorupţie, ministrul a declarat că numele persoanei de la conducerea DNA va depinde de următorul ministru. „A aborda acest dosar acum, pe ultima sută de metri a acestui mandat, mi se pare excesiv, mi se pare că se depăşeşte sfera actelor de strictă administrare pe care un ministru în funcţie le are de făcut după ce au avut loc alegeri şi când dintr-o zi în alta se aşteaptă constituirea unui nou guvern“, a afirmat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII