14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLucrurile nu merg cum trebuie în justiţie

Lucrurile nu merg cum trebuie în justiţie

Ministrul Predoiu susţine că România nu trebuie să se aştepte la ridicarea monitorizării justiţiei.

 

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, încearcă să pregătească opinia publică pentru un raport nefavorabil pe justiţie, care va fi dat publicităţii pe 23 iulie de Comisia Europeană. Sperând să atenueze aşteptatele critici din raportul de ţară pe justiţie, Predoiu a recunoscut ieri că „lucrurile nu merg aşa cum trebuie în justiţie“, susţinând însă că, în momentul rezolvării problemelor din sistemul judiciar, mecanismul de cooperare şi verificare al Comisiei Europene va fi ridicat.

„Nu este bucurie nici în Uniunea Europeană că trebuie să ne instituie acest mecanism. Nu e confortabil nici pentru celelalte state membre că România nu şi-a rezolvat problemele din justiţie“, a mai arătat ministrul justiţiei, precizând că nu este vorba de o problemă locală, ci de una europeană.

Cătălin Predoiu a enumerat evoluţiile pozitive înregistrate de Ministerul Justiţiei în ultimele luni, precizând că obiectivul rămâne ridicarea mecanismului de verificare şi cooperare „cât mai repede“.

„Mecanismul are dublă valenţă, de cooperare şi verificare. Nu putem aştepta acum ridicarea acestuia. Lucrurile nu merg aşa cum trebuie în justiţie, dar trebuie să privim şi cealaltă faţă a monedei, şi anume condiţiile de lucru ale magistraţilor. Nu sunt scuze, sunt realităţi“, a mai spus Cătălin Predoiu, referindu-se la salarizarea în justiţie.

Predoiu a mai declarat că trebuie să se insiste pe eficientizarea DNA, deoarece „mai sunt multe de făcut în lupta anticorupţie“, şi a evitat să precizeze dacă va numi pe altcineva în locul lui Daniel Morar după expirarea mandatului acestuia.

 

Predoiu îi dă dreptate lui Băsescu

 

Declaraţiile ministrului justiţiei nu fac decât să confirme criticile aduse acestui domeniu de preşedintele Traian Băsescu. Amintim că şeful statului a declarat pe 6 iulie, chiar de Ziua Justiţiei, că România va continua să fie monitorizată şi după raportul Comisiei Europene, vorbind despre „eşecul justiţiei pe care îl vom avea consfinţit în două săptămâni“.

Pe 9 iulie, preşedintele şi-a continuat criticile la adresa magistraţilor, reproşându-le că există prea multe dosare prost făcute de procurori sau deliberat întârziate de judecători, că unii procurori transmit presei informaţii din dosare, visându-se James Bond, în vreme ce alţii au legături „nepotrivite“ cu interlopi.

„Nu este bucurie nici în Uniunea Europeană că trebuie să ne instituie acest mecanism. Nu e confortabil nici pentru celelalte state membre că România nu şi-a rezolvat problemele din justiţie“.

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII