24.5 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPumnul face legea în şcoală

Pumnul face legea în şcoală

Bătăi între elevi, între aceştia şi profesori, furturi, certuri între părinţi şi cadrele didactice, filmuleţe făcute la ore în care tinerii îşi arată „respectul“ faţă de şcoală. Toate acestea se petrec sub privirile îngrozite ale dascălilor, care nu au decât o singură armă împotriva micilor agesori: comunicarea.

 

Nu trece o zi fără ca poliţiştii şi jandarmii doljeni să raporteze o infracţiune comisă de elevii din şcolile şi liceele din judeţ. Fie că sunt bătăi, furturi, filmuleţe postate pe net sau alte scandaluri, protagonişti sunt tinerii pentru care şcoala a devenit locul unde poţi să te manifeşti aşa cum vezi la televizor sau în filme, pentru că nimeni nu are ce să îţi facă. Singurii care îi sperie pe elevii agresivi sunt oamenii legii, care vin să rezolve conflictele din şcoli.

De la începutul acestui an, jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile (GJM) Craiova au fost chemaţi la 11 astfel de incidente. „În această lună au fost constatate 12 infracţiuni. Au fost înregistrate 102 contravenţii, au fost aplicate 68 de amenzi, în valoare de 17.900 de lei, şi au fost date 34 de avertismente atât elevilor, cât şi cadrelor didactice şi personalului din şcoli“, a declarat loc. Cosmin Mirea, ofiţer de relaţii cu presa din cadrul GJM Craiova. Şi poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj au constatat, de la începutul anului, trei infracţiuni în şcoli sau în apropierea acestora.

Jandarmii patrulează prin şcoli

Indiferent că s-au confruntat sau nu cu acte de violenţă şi infracţiuni în şcoli, directorii unităţilor de învăţământ doljene încearcă să găsească soluţii şi explicaţii pentru comportamentul acestor elevi. „La începutul fiecărui semestru, diriginţii dau o notă informativă cu privire la situaţia elevilor, situaţia materială, familială, comportament, iar cei care au probleme de orice fel sunt consiliaţi de consilierul unităţii. Noi avem în şcoală diferite acţiuni prin care încercăm să diminuăm violenţa, dar ar trebui să existe o lege care să oblige părinţii ca, atunci când părăsesc ţara, să îi lase pe copii sub o tutelă legală. Cei mai mulţi elevi cu probleme au părinţii plecaţi la muncă în străinătate“, a precizat Luminiţa Ţenea, directoarea Grupului Şcolar Industrial Trasporturi Căi Ferate Craiova.

Alţi directori apelează la ajutorul jandarmilor şi al poliţiştilor pentru a preîntâmpina eventualele conflicte. „Am vorbit cu jandamii şi poliţiştii care se ocupă de şcoala noastră şi i-am rugat ca, atunci când sunt în zonă, să intre în curte, în şcoală, să se plimbe şi să îi vadă elevii. De când fac acest lucru, nu mai sunt bătăi sau alte violenţe şi elevii sunt mai liniştiţi“, a menţionat Cristiana Dinu, directoarea Grupului Şcolar Industrial Construcţii Maşini nr. 2 (ICM2) Craiova.  

„Imită unele comportamente sau modele promovate de mass-media“

Psihologii şi consilierii şcolari consideră că elevii agresivi au anumite frustrări emoţionale cauzate de lipsa părinţilor sau a comunicării cu aceştia şi copiază modelele pe care mass-media şi societatea le promovează. „Violenţa provine dintr-un sentiment de insecuritate, lipsa unei comunicări afective reale, absenţa fizică a părinţilor sau în actul de comunicare. Ei imită unele comportamente sociale sau modele promovate de mass-media pe toate canalele. Violenţa verbală provine din teribilismul specific vârstei. Consideră că, dacă utilizează expresii dure, sunt şi ei duri. Aceşti copii trebuie învăţaţi să comunice, trebuie să înveţe cum să îşi gestioneze diferenţele de opinie fără conflict. Şi pedepsele, atunci când sunt aplicate, trebuie să fie motivate şi explicate şi trebuie urmărit efectul acestora“, a explicat Adriana Rotaru, psiholog şcolar.

Elevii agresivi, reintegraţi în şcoli

Atât jandarmii, cât şi poliţiştii au întâlniri în şcoli cu cadrele didactice şi elevii, prin care încearcă să prevină actele de violenţă şi infracţiunile. „Jandarmii merg în şcoli, la orele de dirigenţie, şi discută cu elevii. Sunt teme de prevenire a violenţei, de la agresivitatea verbală până la formele grave de violenţă. În acest an şcolar au avut loc 15 întâlniri cu elevii la Liceul Teoretic „Henri Coandă“, Colegiul Naţional „Carol I“ şi la ICM2 Craiova“, a precizat loc. Cosmin Mirea.

Şi poliţiştii de proximitate participă la întâlniri cu elevii pentru prevenirea actelor de violenţă. Discuţii şi dezbateri despre violenţa în instituţiile de învăţământ sunt organizate şi de Comisia judeţeană de prevenire şi combatere a violenţei din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, care încearcă să îi reintegreze în colectiv pe elevii cu probleme. „Trebuie să îi ajutăm pe tineri să îşi înţeleagă greşelile şi să simtă că au sprijinul colegilor şi al cadrelor didactice. Noi le oferim şansa să revină în colectivitate, purtăm discuţii cu ei, sunt consiliaţi şi ajutaţi dacă vor acest lucru“, a spus Ersilia Oprescu, inspector şcolar general al ISJ Dolj.

Ziua Nonviolenţei în Şcoală

Pentru a preveni şi a combate violenţa în şcoli s-a stabilit şi Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoală, pe 30 ianuarie. Cu această ocazie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Agenţia Naţională Antidrog, ISJ şi GJM Dolj organizează o întâlnire cu elevii Grupului Şcolar „Anghel Saligny“ despre prevenirea consumului de droguri şi a violenţei în şcoală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII