14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBebeluş mort, medici nevinovaţi

Bebeluş mort, medici nevinovaţi

Un bebeluş a murit în spital, dar medicii au mâinile curate. Cel puţin aşa rezultă din rezultatele necropsiei fetiţei care a murit duminică noapte în Spitalul „Filantropia“.

 

Raportul necropsiei a absolvit de vină personalul medical al Spitalului nr. 2 „Filantropia“ în cazul bebeluşului care a murit duminică noapte în Clinica de nou-născuţi. Necropsia a fost efectuată la laboratorul de anatomie patologică din cadrul aceluiaşi spital, „Filantropia“, de o echipă de medici condusă de conf. dr. Relu Mihail Stănescu. Conform explicaţiilor dr. Stănescu, cauza iniţială a morţii fetiţei a fost o malformaţie congenitală la artera pulmonară dreaptă. Artera dreaptă a fetiţei era îngustată. Plămânul drept nu primea destul sânge şi nu a reuşit să se dezvolte. Infecţia, bronhopneumonia, s-a declanşat pe fondul insuficienţei sângelui pentru a iriga alveolele pulmonare. La aceste cauze s-a adăugat faptul că feţiţa s-a născut prematur, cu o greutate de numai 1,8 kilograme. Bebeluşul a intrat în stop cardio-respirator duminică noapte, la trei săptămâni de la naştere.

„Am recoltat probe pentru examenul microscopic, iar peste două săptămâni pot să dau şi rezultatul, care este cel definitiv“, a declarat dr. Stănescu.

Infecţie respiratorie tratată cu antibiotice

Micuţa care a murit duminică noapte în maternitatea Spitalului „Filantropia“ şi sora ei geamănă s-au născut pe 5 ianuarie, prin cezariană. Fetiţele au rămas în spital, sub observaţia medicilor, fiind născute prematur. Au avut o evoluţie bună până pe 22 ianuarie, când prima dintre fetiţe a făcut bronşiolită, o formă de pneumonie. Starea ei de sănătate s-a înrăutăţit. Fetiţa fost tratată cu antibiotice, iniţial penicilină injectabilă, apoi Cefotax, un antibiotic puternic, şi ţinută pe perfuzii cu un antialergic, Hemisuccinat. Afecţiunea la plămânul drept a fost depistată şi în urma investigaţiilor, adică o radiografie făcută vineri, pe 25 ianuarie. Bebeluşul avea o infecţie respiratorie în organism, tratată cu antibiotice. Nu s-a pus problema unei intervenţii chirurgicale la un copil atât de mic.

Dr. Antonia Ciupeanu, şefa Clinicii de neonatologie din cadrul Spitalului „Filantropia“, a recunoscut că a avut suspiciuni privind starea de sănătate a fetiţei. „Nu ştiam de malformaţie pentru că nu s-a manifestat de la început, însă am avut o bănuială pentru că, de obicei, primul gemelar este cel mare şi al doilea mai mic, dar în acest caz a fost invers. Explicaţia ar fi că primul gemelar a fost defavorizat“, a declarat dr. Antonia Ciupeanu.

Nu se face anchetă

Mihai Coman, directorul general al Spitalului „Filantropia“, a declarat că nu se va declanşa o anchetă în acest caz. „Nefiind vorba de eroare medicală, nu vom face anchetă pentru că nu îşi are obiectul, dat fiind protocolul de necropsie anatomo-patologică“, a spus Coman.

Cazul va fi supus totuşi atenţiei consiliului medicilor şi comisiei de etică profesională, care se întrunesc mâine în şedinţă, după ce Dan Mogoş, directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, le-a cerut acestora un punct de vedere oficial despre modul în care a fost îngrijit copilul şi despre modul în care s-a comportat personalul medical în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII