16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnviată după un an

Înviată după un an

O tânără – în toată puterea vârstei de 17 ani şi în mod sigur cu intenţii de viaţă îndelungată – a aflat acum câteva zile că… a murit. Ba, mai mult, se pare că trecerea în lumea celor drepţi s-a petrecut acum un an şi mai bine. După câteva zile de investigaţii, misterul decesului a fost dezlegat: o regretabilă eroare a survenit la reactualizarea bazei de date a evidenţei populaţiei!

Până acum câteva zile, Ionela Dobre din Bratovoieşti era o tânără ca oricare alta: veselă, plină de viaţă, bucurându-se din plin de vacanţa dinaintea clasei a unsprezecea de la Liceul Economic din Craiova. Nu mică i-a fost surpriza să constate, întâmplător, că viaţa ei era de fapt… minciună. Că toate actele aflate la toate autorităţile locale şi judeţene dovedeau că ea murise. Ba încă demult!

„Acum trei zile am dus-o pe bunica la dispensar, pentru o consultaţie“, povesteşte Ionela, destul de crispată de situaţia neplăcută şi deloc veselă prin care a trecut. „Cum am intrat, asistentele au făcut ochii mari! Şi mi-au zis fără ocolişuri: „Tu ai murit!“ Pe moment, nu am realizat ce spun. Femeile mi-au adus însă dosarul cu decese, pe care îl primiseră de la CAS. Şi în el scria, negru pe alb, că eu, Dobre Ionela Florentina – cu toate datele mele, data, ora şi locul naşterii, CNP, numele părinţilor – am decedat pe 15 aprilie 2006. Am înlemnit pur şi simplu… Abia acasă, când le-am spus părinţilor, am început să-mi revin şi să pricep că situaţia trebuie clarificată“, îşi aminteşte Ionela.

Culpă medicală sau incompetenţă funcţionărească?

Chiar a doua zi, Ionela şi tatăl ei au venit la Craiova şi au început investigaţiile cu privire la „decesul“ de anul trecut al tinerei. Întâi au mers la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj. Auzind povestea, funcţionarii au intrat imediat în alertă şi au accesat baza de date pentru a verifica spusele Ionelei.

Nu mică le-a fost şi lor surprinderea să descopere, între decesele din 2006, şi pe acela al fetei cu care vorbeau. Trebuia găsită o explicaţie totuşi, Ionela era cât se poate de vie şi chiar în faţa lor. Aceasta a fost simplă: nu erau ei de vină, evident!

„Aşa cum stau lucrurile, încurcătura s-a produs probabil în felul următor: un CNP „decedat“ a fost trimis de către medicul de familie scris greşit – era nevoie numai de o cifră schimbată şi se înregistra altă persoană. Calculatorul a preluat CNP-ul greşit şi, din baza de date, a găsit-o pe numita Ionela Dobre, pe care a clasat-o la decese. Din punctul acesta de vedere, aici este vorba de culpă medicală! Tânăra trebuie să meargă la Serviciul pentru Evidenţă a Persoanei, să clarifice situaţia. Iar dacă reuşeşte să depisteze medicul de familie care a comis greşeala, să îl reclame la Colegiul Medicilor… Mai greu va fi cu întocmirea actelor din nou“, a declarat Daniela Gheorghe, purtătoarea de cuvânt a CAS Dolj, un amănunt care, dacă nu îi trecuse până atunci Ionelei prin minte, de aici înainte avea s-o sperie definitiv! 

Surpriză: şi vie, şi cu banii neluaţi!

Gluma începea să prindă forme generoase, aşa că un ajutor din afara sistemului era absolut necesar. Până să treacă la pasul următor, Ionela şi tatăl ei s-au oprit la GdS, unde şi-au spus povestea. Iar de aici, însoţiţi de un reporter, au mers la primărie. Fie legitimaţia de presă a făcut minuni, fie era zi de vineri, cu noroc de bunăvoinţă, funcţionarii de la Evidenţă au răspuns prompt întrebărilor, ba chiar au şi dat soluţii imediate tinerei „decedate“: au reînviat-o în doar câteva minute!

„A fost o regretabilă eroare de reactualizare a bazei de date“, s-a justificat Ecaterina Mureşan, şefa Biroului Ghişeu Unic din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor. „La noi, volumul de muncă este foarte mare, întotdeauna aglomeraţie, iar funcţionarii sunt şi ei oameni, până la urmă… Din fericire, greşeala a fost corectată imediat. Am luat legătura cu CAS, astfel ca situaţia să revină la normal în cel mai scurt timp. Mai facem o precizare, care să o liniştească pe deplin pe domnişoara în cauză: nu va fi nevoie să-şi facă alte acte, cele pe care le are în prezent rămân valabile!“, a anunţat, extrem de amabilă, Ecaterina Mureşan

Că s-a liniştit sau nu Ionela, e greu de spus… Cert e că de uitat nu va uita niciodată cum a fost pe lumea cealaltă – de erori!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII