26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMagistraţi făptuitori

Magistraţi făptuitori

Majoritatea procurorilor şi judecătorilor doljeni s-au ales cu dosare penale în urma plângerilor formulate de cetăţeni, aceştia transformându-se din corpul magistraţilor în cel al făptuitorilor.

Obiceiul românului de a reclama orice, pe oricine şi oriunde a dus la o situaţie incredibilă în rândul judecătorilor din cadrul instanţelor şi al procurorilor din cadrul Parchetelor doljene. Aproape toţi s-au ales cu cel puţin un dosar penal după ce pe numele lor au fost formulate plângeri penale pentru abuz în serviciu, fals intelectual sau favorizarea infractorilor. Conform conducerii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, unde ajung aceste plângeri penale, magistraţii doljeni lucrează sub ameninţarea plângerii penale, foarte rare fiind cazurile în care un judecător sau un procuror nu s-a ales cu dosar penal. „Suntem în faţa unei avalanşe de plângeri penale împotriva procurorilor sau judecătorilor, pe numele a 99 la sută dintre aceştia fiind întocmit cel puţin un dosar penal. Trebuie precizat că plângerile cetăţenilor nu vizează modul de activitate a acestora, ci soluţiile date în cazuri, de care nu sunt mulţumiţi petiţionarii“, a declarat Aurel Băjenaru, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova mai au o problemă: începând cu 2 aprilie, în competenţa acestora a intrat şi soluţionarea plângerilor împotriva avocaţilor, notarilor şi executorilor, fapt ce va duce la creşterea numărului de plângeri penale.

Dosare penale pe numele magistaţilor

Conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova spune că întotdeauna se dă curs acestor plângeri penale pentru că trebuie respectat dreptul cetăţeanului de a face petiţii. „Unul dintre drepturile cetăţenului este de a face petiţii, însă în aceste cazuri se exagerează. Unii cetăţeni, în loc să urmeze căile legale, cum ar fi recursul sau apelul, nu se adresează instanţelor competente şi fac plângeri penale împotriva judecătorului sau procurorului. Suntem sufocaţi de aceste plângeri“, a mai spus Aurel Băjenaru. Procurorul general dă curs plângerilor penale formulate de cetăţeanul nemulţumit, deschide dosar penal pe numele judecătorului ori al procurorului, întocmeşte actele premergătoare şi face verificarea aspectelor sesizate în plângere. Soluţia este comunicată atât persoanei care a formulat plângerea penală, cât şi celei împotriva căreia a fost îndreptată sesizarea. În acest fel, aproape toţi judecătorii şi procurorii doljeni primesc periodic înştiinţări că au fost cercetaţi în urma unor plângeri penale, fapt ce duce, în opinia procurorului general adjunct, la o stare de tensiune în rândul magistraţilor.
În multe cazuri, petiţionarul nu este mulţumit de soluţia dată de procurorul general şi face o plângere şi la Curtea de Apel Craiova. Nici decizia judecătorului Curţii de Apel nu este respectată în toate cazurile, mulţi petiţionari ajungând cu recurs la instanţa supremă.
Plângeri penale împotriva judecătorilor şi procurorilor au fost în cele mai multe cazuri neîntemeiate. Au fost câteva cazuri în care instanţa a dat dreptate petiţionarilor, însă în nici unul nu au fost vizaţi procurori sau judecători.

Nereguli

Conform raportului privind controlul efectuat la unităţile din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, referitor la modul de îndeplinire a atribuţiunilor de către procurori, efectuat în perioada 21 septembrie – 3 noiembrie 2006 de Serviciul Inspecţiei Judiciare pentru procurori, s-au constatat deficienţe grave privind efectuarea urmăririi penale şi în legătură cu modul de exercitare a supravegherii cercetărilor la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova au fost constatate deficienţe grave privind supravegherea cercetărilor, respectiv neexercitarea controlului activităţii de cercetare efectuate de Poliţia Judiciară. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII