13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBisericile din Târgu Jiu, pline de credinciosi

Bisericile din Târgu Jiu, pline de credinciosi

De sarbatoarea Rusaliilor, târgujienii s-au ingramadit in bisericile din oras, pentru a participa la slujbe si pentru a primi ramuri de nuc si tei, care le vor purta noroc.


Duminica Rusaliilor a fost sarbatorita de târgujieni asa cum se cuvenea: imbracati de sarbatoare, credinciosii au venit la biserica pentru a participa la slujba. Toate lacasurile de cult din municipiul Târgu Jiu au devenit neincapatoare pentru credinciosi. Acestia s-au inghesuit sa primeasca binecuvântarea preotului, anafura si ramuri ce poarta noroc. „Sarbatoarea Rusaliilor este la fel de importanta ca Invierea si Inaltarea. Ortodocsii sarbatoresc Pogorârea Sfântului Duh, dar si intemeierea Bisericii Ortodoxe sau Biserica lui Hristos“, a spus preotul Mihai Roibu. La Biserica „Sfintii Mihail si Gavriil“, din Piata Prefecturii, cetatenii au venit in numar mare la slujba. Potrivit parintelui Roibu, acest lucru se intâmpla in fiecare an, la marile sarbatori si nu numai. Unul dintre obiceiurile practicate in Oltenia este acela ca preotul sa imparta oamenilor ramuri de nuc si tei. Acestea vor fi atârnate la portile caselor sau deasupra usilor si vor purta noroc.


„Venind la biserica, devenim mai buni“


De Rusalii, crestinii ortodocsi celebreaza, in primul rând, Pogorârea Sfântului Duh peste Sfintii Apostoli, care au devenit astfel mai buni, mai curajosi. „Dupa ce Duhul sfânt i-a umplut de har, apostolii au putut sa predice cuvântul Domnului in toata lumea. Au devenit invatatori, iar noi, oamenii simpli, putem deveni mai buni daca venim si ne deschidem sufletul in Sfânta Biserica“, a povestit parintele Roibu. Credinciosii prezenti la biserica au spus ca slujba din aceasta zi este speciala, pentru ca aceasta sarbatoare tine trei zile, la fel ca Sfintele Pasti. „Ramurile pe care le primim de Rusalii le vom pune la icoana sau deasupra portilor. Astfel, Dumnezeu ne va ocroti si va aduce norocul si in casele noastre. Sunt bune, de asemenea, pentru sanatatea noastra, a tuturor“, a afirmat Maria Pomaga. Femeia a mai spus ca aceasta sarbatoare este importanta si trebuie tinuta de fiecare crestin.


Traditii si obiceiuri de Rusalii


De Rusalii, in Gorj, se impodobesc locuintele si portile cu ramuri de tei, plop sau stejar primite de la biserica.


„Batrânii ne-au invatat de mult sa ne impodobim portile cu ramuri de tei, aduc noroc si bunastare la casa gospodarului. Si la grajdurile si cotetele din curte este bine sa atârnam astfel de coronite din tei. La tara s-au mai pastrat obiceiurile din mosi-stramosi, care s-au pierdut in oras“, a spus Maria Urdareanu, o batrâna din satul gorjean Artanu. De asemenea, se impletesc cununi din spice de grâu si flori de câmp pentru a fi purtate de tineri la nunti, se fac descântece impotriva Ielelor si se ung usile cu usturoi. Numele sarbatorii vine de la vechea sarbatoare a rozelor, care era tinuta de daci.


„Cu timpul insa, a capatat o conotatie pur religioasa. Este ziua in care se implineste fagaduinta lui Iisus facuta apostolilor sai. Le-a spus ca nu-i va lasa singuri, ca va trimite pe Duhul Sfânt care ii va invata tot, care ii va lumina“, a afirmat parintele Mihai Roibu.


Catedrala orasului, inchisa 40 de ani


Biserica „Sfintii Mihail si Gavriil“ din centrul orasului Târgu Jiu a fost, pe vremuri, catedrala municipiului. In timpul regimului comunist, biserica a fost inchisa. Preotul Mihai Roibu a povestit ca de multe ori oamenii veneau sa se roage pe ascuns. Lacasul de cult a fost redeschis pe 24 decembrie 1989, când preotul Roibu a oficiat o slujba.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS