16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomâni arestati pentru smulgere de bancomate

Români arestati pentru smulgere de bancomate

Paguba este de zece milioane de euro


Peste o suta de infractiuni „in serie“ comise de sapte români au pus pe jar politistii din Germania, Elvetia, Franta si Luxemburg. Zece milioane de euro este suma pe care acestia au reusit sa o fure, in perioada 2002-2005, dupa ce bancomatele, ancorate cu cabluri de otel, erau, practic, smulse din locurile unde fusesera amplasate.


Ofiterii de la Serviciul pentru Combaterea Infractiunilor Savârsite de Cetatenii Români in Strainatate spun ca banda a fost organizata si coordonata de suceveanul Mihai Peniuc, de 37 de ani, a carui arestare a avut loc pe 4 noiembrie, in apropierea localitatii Nancy – Franta.


Identificarea acestuia a fost destul de dificila, având in vedere ca autoritatile straine au pus la dispozitia politistilor români doar o fotografie realizata pe o autostrada. Alaturi de acesta se mai aflau in masina surprinsa in poza trei persoane, toate suspecte de furturi din bancomate. Comisarul Liliana Simion a declarat ieri ca banda opera dupa reguli precise, iar membrii erau de fiecare data altii pentru a li se pierde urma si a induce in eroare autoritatile. Modul de operare, unul cât se poate de ingenios, nu a dat rezultatele scontate de fiecare data. Automatele bancare erau dislocate din suport cu ajutorul unor cabluri din otel care erau prinse de autovehicule puternice.


Dupa ce se reusea ridicarea lor, erau incarcate in alte masini, de obicei furate cu putin timp inainte de comiterea furtului. „Au fost situatii când nu au putut sa smulga aparatele, chiar daca planuiau minutios totul dinainte“, a declarat Liliana Simion, sef Serviciu pentru Combaterea Infractiunilor Savârsite de Cetatenii Români in Strainatate.


Pe 20 octombrie 2004, trei dintre membrii gruparii au intrat in atentia oamenilor legii, dupa ce au fortat un baraj al politistilor in localitatea franceza Colmar. Dupa capturarea acestora, autoritatile germane au intrat pe „fir“, deoarece se confruntasera cu acest gen de fapte, insa nu operasera nici o arestare.


Sinucidere dupa gratii


Cum era si firesc, politistii români au fost solicitati sa preia o parte din ancheta, in scurt timp fiind efectuate verificari cu privire la urmatoarele persoane: Manole Brailescu, din Galati, Vasile Filimon, din Bucuresti, Gheorghe Hahuie, din Timisoara, fratii Marian si Vasile Zaharia, din Galati, si Silviu Sauciuc, din Vaslui.


„In acelasi timp, deoarece prezenta lui Peniuc fusese semnalata in Germania, alaturi de alti români, s-a trecut la verificarea persoanelor in cauza, stabilindu-se ca acestea (Brailescu, Zaharia, Hahuie si Filimon – n.r) plecasera din România, in perioada 23-28 septembrie“, a precizat Liliana Simion.


La inceputul lunii octombrie a fost prins in flagrant, in cantonul Neuchatel – Elvetia, Silviu Sauciuc. Pâna in prezent, in acest caz au fost arestate sapte persoane in Germania si Franta, toate suspectate de furturi din bancomate, cu un prejudiciu de peste zece milioane de euro. Ghita Chirita, Romulus Tacu, Mihai Peniuc, Savel Tudosa, Vasile Filimon si Titel Grecu sunt dupa gratii, in timp ce colegul lor, Viorel Poiana, nesuportând regimul de detentie, s-a sinucis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS