26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Criminalul acuză

Ion Jalia l-a dat in judecată pe tatăl victimei sale pentru că l-a făcut… „criminal“

O crimă de o cruzime incredibilă se petrecea in primăvara anului 2000. In plină stradă, in faţa Liceului „Henri Coandă“ din Craiova, eleva Mihaela Liloiu, din Valea Stanciului, a fost ucisă de consăteanul ei, Ion Jalia, sub privirile ingrozite a doi dintre colegii ei. Criminalul care a străpuns trupul fetei cu 31 de lovituri de cuţit a fost condamnat de Tribunalul Dolj la detenţie pe viaţă. Considerind pedeapsa prea mare, judecătorii Curţii de Apel Braşov au dat dovadă de blindeţe, micşorind sentinţa dată lui Ion Jalia, la doar 25 de ani de inchisoare, hotărire rămasă definitivă şi irevocabilă.

Aflat in Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, ucigaşul fetei, de 38 de ani, incearcă acum tot felul de tertipuri pentru a ieşi din spatele gratiilor. Dind dovadă de un tupeu fantastic, Ion Jalia a ajuns să-l poarte prin sălile de judecată pe tatăl fetei ucise de el, acuzindu-l de… insultă şi calomnie.

Pe 25 martie se vor implini trei ani de cind eleva Mihaela Liloiu, de numai 18 ani, a fost victima unei crime abominabile. Ion Jalia, consăteanul ei din Valea Stanciului – Dolj, a oprit-o in faţa Liceului craiovean „Henri Coandă“ şi, sub privirile inmărmurite a doi colegi de-ai ei, a ucis-o in stradă cu 31 de lovituri de cuţit. Condamnat definitiv de Curtea de Apel Braşov la 25 de ani de inchisoare – deşi instanţele doljene il sancţionaseră cu detenţie pe viaţă – Ion Jalia face tot posibilul pentru a ieşi din puşcărie.

„Sărmanii“ părinţi, bogătaşi in toată regula

O primă tentativă de a scăpa de pedeapsă a avut-o Ion Jalia in decembrie 2002, cind a solicitat Tribunalului Dolj intreruperea executării pedepsei pentru a-şi ajuta părinţii amăriţi şi neputincioşi. Tribunalul Dolj a respins această solicitare a criminalului. Era, de fapt, de aşteptat, ancheta socială efectuată de Primăria Valea Stanciului arătind cit de „sărmani“ sint părinţii lui.

Paul şi Maria Jalia nu sint aşa cum se aşteptau angajaţii primăriei. Ci mult mai bogaţi.

Posedă un intreg parc de maşini agricole: tractor, semănătoare, plug, remorcă, discuitoare, o imensă combină şi o Dacia Break nou-nouţă. Toate, proprietatea familiei Jalia, necesare pentru a lucra nu doar terenul personal – vreo cinci hectare retrocedate, plus alte zece hectare cumpărate -, ci şi pe cel al consătenilor, pe bani grei. Bani care se adaugă pensiei de două milioane a lui Paul Jalia, şi altor citeva sute de mii primite drept pensie de soţia lui pentru activităţile prestate la CAP.

„Sărmanii“ părinţi ai criminalului locuiesc intr-o casă cu cinci camere, plus bucătărie şi hol, toate mobilate. In curtea din spatele casei, alte acareturi: o magazie cu patru incăperi, aducind mai degrabă cu un hangar, in jurul căruia mişunau – la data anchetei sociale – vreo 40 de curci, 60 de gişte, 15 oi şi „doar“ şapte porci. Cit despre starea lor de sănătate, cei doi bătrini susţineau ba că suferă de inimă, ba de ficat, ba de reumatism, insă nu au putut prezenta nici un document doveditor in acest sens.

Insultă şi calomnie: „Mi-a spus că sint un criminal“

Ucigaşul Ion Jalia a avut de curind o nouă idee, al cărei efect imediat va fi plimbarea lui pe la procese, pe cheltuiala Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova, timp de luni, dacă nu chiar ani de zile, şi un dosar in plus pe capul judecătorilor. Criminalul l-a chemat in judecată pe Constantin Liloiu, nimeni altul decit tatăl fetei pe care a ucis-o cu bestialitate, acuzindu-l de… insultă şi calomnie.

Redăm din conţinutul plingerii adresate Judecătoriei Craiova de Ion Jalia: „Numitul Liloiu Constantin a venit in sala de şedinţe unde s-a judecat cauza privind intreruperea executării pedepsei cu inchisoarea, unde – fără ca el să fie citat şi fără vreo calitate procesuală, cind m-a văzut că intru in sală, a inceput fără nici un motiv să-mi aducă injurii şi insulte, calomnii grave care nu pot fi reproduse pe hirtie. De asemenea, m-a ameninţat cu moartea, spunindu-mi că sint un criminal atit eu, cit şi familia mea, că imi va distruge el familia. (…) In drept, solicit inceperea procesului penal impotriva piritului Liloiu Constantin, pe care il acuz de săvirşirea infracţiunilor prevăzute de art. 205 şi 206 Cod Penal, intrucit afirmaţiile calomnioase ale piritului au adus atingere gravă onoarei familiei mele, iar eu am fost dispreţuit in public“.

Primul termen al procesului este chiar astăzi. Criminalul Jalia a propus şi doi martori, care să arate cit de „jignit“ a fost el de tatăl fetei pe care a ucis-o. Este vorba despre Viorel Neicu, un craiovean din cartierul Brazda lui Novac, şi de Constantin Dobre, un consătean din Valea Stanciului.

„Aş dori să fiu lăsat in pace!“

Constantin Liloiu, cel acuzat că l-ar fi calomniat pe criminalul Ion Jalia, susţine că acuzaţiile sint total nefondate: „Totul este o inscenare. Instanţa la Judecătoria Craiova ar putea să facă o adresă la Tribunalul Dolj, pentru a afla care este adevărul. Cit despre cei doi martori, aceştia sint verişori cu criminalul şi nici măcar nu au fost in sală pe 9 decembrie, la tribunal, atunci cind s-a judecat cererea de intrerupere a pedepsei formulate de Ion Jalia. Sint un om tare necăjit şi aş dori să fiu lăsat in pace de această familie Jalia, iar criminalul ar trebui să stea in inchisoare şi să-şi facă pedeapsa“.

Tatăl Mihaelei Liloiu consideră că pedeapsa pe care a primit-o Ion Jalia este oricum prea mică pentru fapta săvirşită: „In oricare altă ţară, un asemenea criminal ar fi sfirşit pe scaunul electric. La noi, dacă ai bani, poţi să scapi oricind de inchisoare. De aia, la relaţiile şi banii pe care-i are, nu m-aş mira ca, miine-poimiine, să se intoarcă acasă. Fiindcă el are o grămadă de drepturi, chiar şi acolo, in inchisoare. Dar fata mea nu avea şi ea dreptul să trăiască?“.

Familia Liloiu incă aşteaptă ca părinţii criminalului să-i achite, conform hotăririi judecătoreşti, cele 80 de milioane despăgubiri materiale, plus alte 200 de milioane daune morale. In acest timp, se zbat intr-o cruntă sărăcie, neavind ce să pună pe masă. N-au bani nici măcar de piine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS