14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCEO investeşte în parcuri fotovoltaice

CEO investeşte în parcuri fotovoltaice

Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a organizat ieri o conferinţă de presă în care a prezentat rezultatele vizitei pe care a întreprins-o săptămâna trecută în China, alături de ministrul energiei, Constantin Niţă, şi de alţi şefi de companii din România. Ciurel susţine că, în ceea ce priveşte compania pe care o conduce, discuţiile s-au axat, în principal, pe construirea grupului energetic de 500 de megawaţi de la Rovinari de către cea de-a doua mare companie energetică din China. Interesant este că partea chineză era la curent cu tot ceea ce s-a întâmplat în România, referitor la scăderea consumului de energie şi problemele existente la nivelul CEO în ceea ce priveşte intrarea pe piaţă. Cu toate acestea, investiţia de un miliard de euro de la Rovinari se va realiza, studiul de fezabilitate fiind executat în procent de 40%, urmând să fie finalizat în luna octombrie a acestui an. Contribuţia părţii române în construirea grupului energetic va fi de 7% – 10%, aport în infrastructură. Potrivit lui Ciurel, noul grup, a cărui energie produsă va fi integral exportată, nu va mai fi amplasat în zona fostelor grupuri 1 şi 2, ci în locul clădirilor administraţiei.

Parcuri fotovoltaice pe halde

Un alt proiect discutat de managerul Complexului Energetic Oltenia cu directorii de companii chineze şi şefii din structurile de stat se referă la construirea de parcuri fotovoltaice. Laurenţiu Ciurel a declarat că societatea China National Electric s-a arătat interesată să construiască pe haldele de steril şi în zona depozitelor de zgură şi cenuşă parcuri fotovoltaice la un preţ de 600.000 – 900.000 de euro pentru fiecare megawatt. Interesant este că în bugetul CEO de anul viitor a fost deja stabilită o sumă pentru realizarea unor parcuri fotovoltaice cu o putere instalată de 10 megawaţi. „Am mai primit de la două companii chineze oferte de precalificare pentru modernizarea Sălii maşinilor de la Turceni, unde avem o finanţare a BERD. Nu în ultimul rând, vrem să realizăm la Craiova un grup energetic pe gaz în Programul Naţional de Investiţii, dar chinezii sunt ei interesaţi să construiască şi să asigure şi finanţarea. Grupul pe gaz ar avea rolul de a echilibra sistemul energetic în zona Oltenia. Toate aceste contracte vor fi semnate în toamnă, în luna octombrie, când a fost programată o întâlnire între premierii celor două ţări“, a menţionat şeful CEO.

Nu renunţă la reducerea de salarii

În ceea ce priveşte nemulţumirile sindicatelor legate de reducerea de salarii la personalul TESA, Ciurel a precizat că nu se va reveni la vechile lefuri, indiferent de câte proteste vor organiza cei de la Federaţia Naţională Mine Energie. Reprezentantul administraţiei Complexului Energetic Oltenia a mai spus că sindicatele ştiau încă din iarnă noua grilă de salarizare, însă nu au spus nimic până în momentul în care au aflat că salariile inspectorilor sociali vor fi micşorate de la 10.000 la 4.500 de lei. „Avem la TESA 2.300 şi numai 800 pierd, restul banilor se duc la cei 1.500. Nu puteam să creştem salariile la nivelul celor de la Turceni pentru că ne mai trebuiau lunar 300.000 de lei. Acest demers de uniformizare a salariilor este rezultatul înfiinţării CEO. Toată lumea ştia. Sindicatele au aşteptat să vadă dacă le scad lor lefurile, ca inspectorii sociali. Eu aştept să aducă ei 10.000 de mineri la Târgu Jiu să protesteze că au scăzut lefurile la 800 de şefi. O să cobor în stradă să discut cu oamenii. Când mergeam prin cariere, oamenii îmi spuneau că sunt persoane de la TESA care iau foarte mulţi bani şi nu fac nimic. Nu am de gând să tai un leu de la muncitori. Dacă facem economie, trimitem banii în producţie. Sunt vreo doi-trei foşti directori care pierd şi 5.000 de lei la salariu, dar le rămâne destul. Eu mă bucur că acum Marin Condescu vine cu probleme punctuale sindicale. Până acum, 90% din ce am discutat cu preşedintele Condescu se referea la fotbal, cum să facem cu banii, cum să dăm. Eu aştept un raport din partea AGA şi CA de la Pandurii să vedem cum s-au cheltuit banii în 2012. CEO deţine 70% din Pandurii“, a mai spus directorul CEO.  

12.300 de lei, cel mai mare salariu

În prezent, cel mai mare salariu de la Complexul Energetic Oltenia este încasat de directorii de termocentrale Ion Pisc (Termocentrala Rovinari) şi Corneliu Diţescu (Termocentrala Turceni), respectiv 12.300 de lei fiecare. Acuzat de sindicatele lui Marin Condescu de faptul că anumite salarii au fost mărite discreţionar, în timp ce altele au fost scăzute, Laurenţiu Ciurel a admis faptul că au existat 21 de cazuri în care s-a întâmplat acest lucru. Unul dintre aceste cazuri o vizează pe soţia directorului de Resurse Umane din Cadrul CEO, Ion Răuţ. Leafa nevestei lui Răuţ a crescut cu 700 de lei. Cel care a mărit salariul respectiv şi pe cel al altor şase persoane, directorul EM Jilţ, Cosmin Ceauşescu, a fost însă schimbat din funcţie de Ciurel. Corpul de Control al managerului CEO a verificat 80% din deciziile de modificare a salariilor şi nu au mai fost depistate şi alte cazuri cu probleme, în afara celor 21.

Ia 100.000 de euro, dacă e concediat înainte de terminarea contractului

Conform lui Laurenţiu Ciurel, acesta îşi va prezenta pe 28 mai planul de managemet, potrivit înţelegerii pe care o are cu Ministerul Economiei. „Planul de management este pe perioada 2013 – 2017 şi propune 500 – 600 reduceri de personal, începând cu 2014. De asemenea, o să introducem la CEO contractele part time şi pe perioadă determinată. Doar 16.000 din salariaţi o să aibă contracte pe perioadă nedeterminată, iar în jur de 3.000 o să lucreze doar în perioadele în care o să avem nevoie de forţă de muncă şi o să fie bine plătiţi. Nu o să mai dăm salarii degeaba, când nu avem activitate. Îi angajăm temporar, doar când sunt vârfuri de vânzări. Aşa se procedează în toată lumea“, a afirmat Laurenţiu Ciurel. Acesta a declarat că, în condiţiile în care CEO va fi privatizată majoritar şi noul acţionar majoritar va dori un alt manager, demiterea lui Laurenţiu Ciurel va costa statul 100.000 de euro, cu titlul de despăgubire înainte de încheierea celor patru ani de contract, potrivit unei clauze din contractul de management semnat cu Ministerul Economiei. Ciurel a spus că nu se discută decât despre vinderea pachetului de 15% din acţiuni pentru atragerea de capital.

Burlan şi Olaru, buni de plată

Daniel Burlan, fostul şef al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, şi Daniel Olaru, fost director în cadrul aceleiaşi companii, trebuie să plătească din buzunar suma de 19,8 milioane de lei virată nelegal Clubului Pandurii. Acest lucru s-ar putea întâmpla în condiţiile în care Clubul condus de Marin Condescu nu va dori să returneze către CEO banii primiţi ca sponsorizare, în perioada 2009 – 2011. Neregulile privind finanţarea clubului de fotbal au fost scoase în evidenţă de un raport al Curţii de Conturi şi al Corpului de Control al CEO. În prezent, CEO se judecă la Tribunalul Gorj cu Pandurii pentru recuperarea banilor. Dacă va pierde procesul, Complexul va solicita banii de la foştii directori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS