14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMoare creditul cu buletinul

Moare creditul cu buletinul

Craiovenii termină creditele de nevoi personale contractate în anii anteriori

Persoanele care au contractat împrumuturi de nevoi personale anii anteriori – aşa-zisele credite „cu buletinul“ – scapă de ratele chinuitoare către bănci. Bancherii recunosc faptul că, începând de anul acesta şi până în 2013, ajung la termen marea majoritate a contractelor de credite acordate anterior cu buletinul. „Strict matematic, diminuarea puternică a creditului mic pentru populaţie a fost în 2010. Multe astfel de credite ajung la termen şi în 2011. Dar cei care au luat credite în 2007 sau 2008, când a fost perioada maximă de creditare, şi au contractat pe o durată maximă de cinci ani, vor finaliza contractele în 2012 şi chiar 2013. Practic, după 2013 nu vor mai exista credite cu buletinul“, a declarat un bancher local.

Există şi români fericiţi

Pentru cine termină creditul la bancă anul acesta, evenimentul reprezintă o imensă bucurie. „Anul acesta plătesc ultima rată. Nu am o rată prea mare, dar îi duc grija. Plătesc 220 de lei pe lună la bancă. Abia aştept să scap şi să nu mai aud de credite în viaţa mea. Este un stres în plus“, a spus Alina V., de 43 de ani, din Bănie. Ca ea sunt mulţi craioveni. În general, bancherii spun că în 2011 se finalizează creditele de valori mici, cu rate modice pe lună, şi că aceia care au avut mai multe credite le-au refinanţat în unul singur şi plătesc acum o singură rată.

Scad dobânzile la depozite

Un bancher local spune că, după ce tot mai mulţi oameni vor termina creditele ajunse la maturitate, vor urma efecte de scădere a dobânzilor la depozitele atrase de la populaţie. „Este o chestiune de politică bancară. Dacă banca va avea bani mai mulţi, care nu sunt plasaţi în credite, atunci efectul va fi de diminuare a dobânzilor la depozite, dacă economia nu îşi revine“, a spus un bancher craiovean.

Băncile speră că vor acorda credite 

Managerul unei bănci locale de top mizează pe noi clienţi de credite din rândul persoanelor fizice. „Avem semnale pozitive din economia reală că încep să meargă motoarele economiei şi mizăm pe faptul că vom acorda noi credite populaţiei, odată ce va creşte încrederea consumatorului în puterea sa financiară de a returna un credit“, a precizat, pentru GdS, bancherul citat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII