14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVal de declaraţii pe umerii firmelor

Val de declaraţii pe umerii firmelor

Firmele trebuie să se grăbească să-şi depună actele la Fisc la termenele legale

Firmele au de completat multe declaraţii care trebuie depuse până spre sfârşitul lunii februarie la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Procedurile de preluare a Declaraţiei unice (formularul 112) intră pe făgaşul normal, până ieri fiind depuse 1.804 astfel de documente de la tot atâtea firme şi instituţii, reprezentând 11% din totalul entităţilor care au obligaţia să depună, a spus directorul DGFP Dolj, Eugen Călinoiu. 

Multe obligaţii declarative scadente

Până pe 25 februarie trebuie depus la Fisc decontul de TVA (taxa pe valoarea adăugată) de către firmele care au solicitat în ianuarie scoaterea din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA. De asemenea, firmele care anul trecut au fost obligate la plata impozitului minim trebuie să depună la Finanţe luna aceasta, tot până pe 25 februarie, Declaraţia 101, pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2010, şi să plătească şi impozitul pe profit datorat, a explicat directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2010, firmele care au închis exerciţiul financiar depun declaraţia anuală de impozit pe profit, aferentă perioadei respective.
În cazul în care firmele au plătit doar impozit pe profit şi închid exerciţiul financiar până pe 25 februarie, acestea au obligaţia depunerii la Finanţe a declaraţiei anuale de profit, cu termen scadent tot 25 februarie.

Declaraţie pentru drepturile de autor

Pentru categoriile de venituri care anul trecut au fost impozitate prin reţinere la sursă cu cota de impozit de 10% şi pentru care angajatorii nu au optat pentru impozitarea cu 16%, firmele au termen 28 februarie, dată până la care trebuie depusă Declaraţia 205. Aceasta se completează şi se depune de cei care au acordat venitul (angajatorii). Au această obligaţie firmele care au plătit persoane pe contracte de drepturi de autor, dar şi cele care au avut venituri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen pe bază de contract, venituri din expertize contabile, respectiv cei care au avut venituri din transferul titlurilor de valoare, au spus şefii Finanţelor.

Fişele fiscale: termen 28 februarie

Firmele şi alte entităţi care plătesc salarii trebuie să depună până la sfârşitul lunii februarie fişele fiscale pentru anul 2010 în format electronic, la organul fiscal de care aparţin.
„Ca încă o noutate, anul acesta, fişele fiscale pentru sediile secundare se depun la organul fiscal în localitatea în care are sediul societatea-mamă, adică unde este sediul central“, a precizat Antonescu.

Amenzi usturătoare

Conducerea Fiscului doljean avertizează că firmele sau instituţiile care nu depun la termen Declaraţia unică 112 sunt pasibile de amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei. Dacă totuşi este pentru prima dată când o societate întârzie depunerea declaraţiei, atunci poate primi doar avertisment, comunicat în scris de către finanţe. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII