14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCu cât se va scumpi gazul

Cu cât se va scumpi gazul

FMI şi furnizorii de gaze cer mărirea tarifelor la gazele naturale. Premierul a afirmat că liberalizarea preţului va avea loc în 2013. De fapt, se vrea alinierea preţului gazului românesc la cel rusesc, care este de peste 2,5 ori mai scump.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) cere liberalizarea preţului gazelor naturale interne şi alinierea la preţurile şi tarifele din Uniunea Europeană, iar firmele producătoare din domeniul gazelor fac presiuni pentru a putea să vândă gazul românesc la preţuri mai mari. Este, aşadar, doar o chestiune de timp până când se va scumpi gazul. Deşi, iniţial, se discutase despre faptul că liberalizarea preţului gazelor naturale ar afecta doar consumatorii industriali, rămâne de văzut dacă şi consumatorii casnici vor suporta scumpirile. Premierul Emil Boc a precizat, luni, că „până în luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preţurilor reglementate le energia electrică şi gaze. Acest calendar se va implementa în perioada 2013-2015“, urmând să se stabilească şi „consumatorii vulnerabili“ care nu vor suporta scumpirile.

Cum se calculează tarifele

În prezent, tarifele sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în funcţie de structura gazelor. În România, gazele din producţia internă se amestecă împreună cu cele din import, de regulă din Rusia, după care se realizează un tarif. Până acum, 75-78% din gazele livrate românilor erau din producţia internă, dar, potrivit ultimei postări a ANRE, pentru luna februarie 2011, structura amestecului de gaze este de 58,5% din producţia internă şi 41,5% din import. Preţul gazelor naturale din producţia internă este ţinut în frâu de autorităţi. Dacă gazul din producţia internă are un preţ de 165 de dolari pe mia de metri cubi, gazul rusesc a ajuns la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi.

Furnizorii cer scumpirea gazului

Furnizorul de gaze din sudul ţării, GDF SUEZ Energy România, doar a lăsat să se înţeleagă că gazele ar trebui să se scumpească măcar cu 25%.
„Constatăm astăzi că preţul final la gazele naturale nu a fost modificat în ultimele 20 de luni şi nu reflectă deloc realitatea costului de achiziţie a gazului. Diferenţa dintre costul real al moleculei de gaz şi preţul final este astăzi de peste 25%, generând distorsiuni masive pe piaţa gazelor“, au declarat, pentru GdS, reprezentanţii GDF SUEZ Energy România. Furnizorul de gaze pentru regiunea Olteniei practică tarife – reglementate potrivit Ordinului nr. 65/2009 al ANRE – de 96,48 lei/MWh (fără TVA) pentru consumatorii casnici.

România are cel mai ieftin gaz, dar şi cele mai mari rezerve

Iată factorii care arată că, de fapt, nu este nevoie de o scumpire mare a gazelor. Potrivit Comisiei Europene, România are cel mai ieftin gaz pentru populaţie, de 7,64 euro/GJ, în timp ce media în UE este de 14,54 euro/GJ. În acelaşi timp, potrivit datelor statistice publicate pe Energy.eu, România ocupă locul 31 în lume din punct de vedere al rezervelor de gaze naturale. În Europa, România ocupă locul trei, cu 0,6 trilioane de metri cubi, după Rusia (44,9 trilioane de metri cubi de gaze) şi Norvegia (cu două trilioane de metri cubi). Încă un motiv pentru care România nu ar trebui să aibă un gaz foarte scump ar fi acela că studiile UE arată că dependenţa noastră de gazul din import este de doar 29,1%, situând ţara noastră pe locul 24 în lume. De asemenea, sursele alternative de aprovizionare cu gaze, prin construirea gazoductului Nabucco, vor face România mai puţin dependentă de gazul rusesc.

FMI: Liberalizarea preţurilor la gaze se va face în trei etape

Liberalizarea preţurilor la gaze se va face în trei etape, urmând ca pentru consumatorii casnici ajustarea să înceapă mai târziu, a declarat ieri şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks. „Prima etapă presupune o ajustare a consumatorilor necasnici, care va începe în lunile următoare şi se va întinde pe doi ani, până în 2013. A doua fază va fi pentru consumatorii casnici şi aci va fi o ajustare şi mai graduală, care va dura până în 2015. Nu am decis când va începe, în 2013 sau mai devreme. Tot ce pot spune este că va fi mai înceată şi va porni mai târziu. A treia etapă va defini consumatorii vulnerabili“, a spus Jeffrey Franks.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII