14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSolomon, fanul căruţelor, deranjat de presă

Solomon, fanul căruţelor, deranjat de presă

„De ce trebuie să-mi spună mie cei de la presă ce trebuie să fac în Craiova asta cu căruţele?“, i-a întrebat retoric primarul Antonie Solomon pe consilierii locali, iritat că i s-a atras atenţia asupra ilegalităţii circulaţiei atelajelor prin municipiu.

Se fac două săptămâni de când am relatat despre două hotărâri ale Consiliului Local Craiova, care, încălcând Codul Rutier, permit căruţelor să circule prin oraş. Municipalitatea se face însă că plouă şi, în loc să înceapă demersurile pentru abrogarea celor două hotărâri ilegale, atacă presa, care „şi-a permis“ să arate nelegalitatea.

Hotărâri care contravin legii

Reamintim că, punând căruţa înaintea legii, Consiliul Local (CL) Craiova a adoptat Hotărârea nr. 227 din 31 iulie 2003, prin care stabilea că vehiculele cu tracţiune animală pot circula prin oraş, însă doar prin anumite zone. Căruţelor le era interzisă circulaţia doar în zona A a municipiului, adică în spaţiul delimitat la vest de străzile Paşcani, Maria Tănase, Brestei, Câmpia Islaz, Petuniilor, Pictor Iscovescu, Bucovăţ, Şoimului şi bulevardul 1 Mai, la sud de străzile Tabaci, Anul 1848, General Magheru şi bulevardul Gheorghe Chiţu, la est de străzile Spaniei, Petre Ispirescu şi Nicolae Iorga, iar la nord, de străzile Fraţii Goleşti, Nicolae Iorga, General Constantin Cernătescu, General Argetoianu, Lămâiţei, Doljului, Opanez şi George Enescu.
În preambulul hotărârii votate cu hărnicie de consilierii craioveni se menţiona pompos, dar neadevărat, că este „în conformitate cu prevederile HG nr. 85/2003 privind aprobarea Regulamentului de aplicare a OG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice“. Minciuna ar fi ieşit imediat la iveală dacă cineva s-ar fi uitat în respectiva hotărâre de guvern, unde, în art. 200, era clar consemnat: „Vehiculul cu tracţiune animală nu poate fi condus pe autostrăzi, drumuri naţionale, în municipii sau pe drumurile la începutul cărora există indicatoare care îi interzic accesul“.
Crezându-se mai deştepţi decât parlamentul şi guvernul la un loc, aleşii urbei au persistat în greşeală. În loc să anuleze hotărârea ilegală, au dat din nou cu oiştea-n gard în şedinţa din 27 septembrie 2005, când au adoptat Hotărârea nr. 406/2005, prin care… îmbunătăţeau hotărârea anterioară, adăugându-i următorul alineat: „Atelajele ce se vor deplasa pe arterele municipiului Craiova, în zonele în care este permis accesul acestora, vor fi dotate obligatoriu cu dispozitive de retenţie a dejecţiilor animale“.

Îngrijorarea lui Ştefârţă

Problema căruţelor de pe străzile craiovene este cât se poate de simplă: n-au voie să circule în municipiu de mai bine de zece ani, de când există o asemenea interdicţie legală. Consilierii şi, mai ales, primarul Antonie Solomon par să nu se împace însă cu ideea că hotărârile Consiliului Local Craiova trebuie să se supună legislaţiei în vigoare.
În ultima şedinţă a consiliului local, cea din 30 iulie, consilierul Emilian Ştefârţă i-a adresat chiar primarului Craiovei o interpelare legată de circulaţia căruţelor pe străzile municipiului: „Presa a început să pună accentul pe căruţele care străbat Craiova în lung şi în lat. Pe mine mă îngrijorează ceva mult mai mult decât faptul că sunt căruţele acestea în Craiova, anume că ele sunt conduse de minori. Foarte multe căruţe au copii de 10-12 ani cu hăţurile în mână. Vă spun că sunt un pericol“. Îngrijorarea arhitectului-consilier nu ajunge însă la problema ilegalităţii hotărârilor de consiliu care aruncă municipiul cu un secol în urmă. „Eu n-aş fi aşa drastic în a desfiinţa acest trafic pentru că noi suntem încă într-o epocă mai altfel, saltul spre Europa îl facem mai încet, dar măcar să fie conduse de oameni maturi, majori, că altfel sunt un pericol în trafic“, a declarat Ştefârţă în faţa colegilor consilieri. Aşadar, nici un cuvinţel despre hotărârile ilegale pentru care a ridicat mâna la rândul său.

Solomon face trasee pentru bidivii

În schimb, primarul Antonie Solomon s-a arătat foarte acid la adresa presei, în mod vădit deranjat că i se atrage atenţia asupra unor hotărâri care contravin legii. „Despre căruţe, presa scrie ce vrea şi ce nu vrea în Craiova asta. Parcă am fi un consiliu şi un primar delapidator, infractor, pus la zid şi împuşcat. Adică există o lege în ţara asta şi nişte hotărâri de consiliu. De ce trebuie să-mi spună mie cei de la presă ce trebuie să fac în Craiova asta cu căruţele?“, se întreba, retoric, primarul Solomon în şedinţa Consiliului Local Craiova din 30 iulie.
Într-adevăr, există o lege în ţara asta, iar hotărârile de consiliu trebuie să i se supună. Asta nu prea înţeleg primarul şi nici consilierii…
Ocupat mai mult cu atacurile la adresa ziariştilor, întâiul om al urbei nici nu vrea să audă de ilegalitatea circulaţiei căruţelor prin municipiu. „Noi am stabilit nişte trasee pe care să circule bidiviii şi cu caii. Vreau să vă spun că am pus la punct o strategie împreună cu Titu Petrescu (şeful Poliţiei Comunitare – n.r.) şi o să vedeţi că vom face curăţenie în Craiova cu aceste căruţe. Ştim unde să le depozităm, ce facem cu caii. Dar, sunt multe articole răutăcioase, probabil că n-au ce scrie“, a declarat Solomon în aceeaşi şedinţă de consiliu.
Bine ar fi ca ziariştii să n-aibă ce scrie despre administraţia craioveană. Nu se întâmplă însă aşa, pentru că un primar ca Antonie Solomon şi nişte consilieri locali precum cei craioveni fac întotdeauna gafe. Rareori, însă, atât de stupide precum adoptarea unor hotărâri contrare legii, prin care permit circulaţia căruţelor prin municipiu…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

40 COMENTARII