15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii câştigă din ce în ce mai bine

Oltenii câştigă din ce în ce mai bine

Chiar dacă România se află în continuare într-o situaţie economico-financiară dificilă, în luna iunie, salariul mediu nominal brut din regiunea Oltenia a fost în creştere. „În luna iunie 2009, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.887 de lei, iar cel net, de 1.379 de lei, cu 1,7% mai mare faţă de luna precedentă. Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,3%“, a declarat Mariana Tănase, directorul coordonator al Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Aceasta a precizat că valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi a fondurilor de pensii) – 3.935 de lei, iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante – 777 de lei.

Creşteri salariale în activităţile de intermedieri financiare

Potrivit datelor statistice, în luna iunie 2009, în majoritatea activităţilor economice, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în uşoară creştere faţă de luna mai a acestui an. Acest lucru s-a datorat acordării de premii ocazionale (prime de vacanţă), sume din profitul net, negocierilor salariale şi realizărilor de producţii mai mari. „Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net (20,9%) s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi a fondurilor de pensii“, a spus Mariana Tănase. Totuşi, în luna iunie au existat domenii în care au fost înregistrate şi scăderi ale câştigului salarial mediu net. Acestea au fost cauzate de acordarea de sume din profitul net în luna precedentă, precum şi de realizarea unor producţii mai mici, după cum urmează: cu 12,1% în activităţi de servicii anexe extracţiei şi între 2 şi 4% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi terestre şi cele prin conducte, fabricarea produselor din tutun, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, transporturi pe apă, silvicultură şi exploatare forestieră, pescuit şi acvacultură.

Ce cuprinde salariul nominal brut?

Câştigul salarial nominal brut cuprinde: salariile, respectiv drepturile în bani şi în natură cuvenite salariaţilor pentru munca prestată efectiv (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar), potrivit formei de salarizare aplicate, sporurile şi indemnizaţiile acordate ca procentaj din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizaţiile pentru concediile de odihnă şi de studii, zile de sărbătoare şi alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanţă şi alte sume plătite din fondul de salarii potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare sau contractelor colective de muncă, sumele plătite din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masă).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII