15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe dau subvenţiile în zootehnie

Se dau subvenţiile în zootehnie

Potrivit unui Ordin recent al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale (nr. 290/2009), pentru a beneficia de sprijinul financiar pentru bovine, caprine şi ovine, fermierii vor putea depune solicitările începând din 25 aprilie şi până pe 31 mai 2009, perioada fiind mai scurtă decât anul trecut. Aceasta nu este însă modificarea principală cu care vine Ordinul.
„Pentru anul 2009, cererile pentru prima pe cap de animal trebuie să fie vizate de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine constituite la nivel local, afiliate la federaţiile naţionale de profil“, a declarat Cocoşilă Veronica, şefa Serviciului Ajutoare de Stat şi Măsuri de Piaţă din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Şi data până la care animalele trebuie păstrate în gospodărie a fost modificată.
Potrivit Ordinului, în vederea efectuării controlului pe teren, efectivul de femele ovine/caprine pentru care se solicită prima trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere, în perioada 1 iunie – 31 august (faţă de 14 septembrie, cât a fost anul trecut). Potrivit legislaţiei în vigoare, prima pe cap de animal se acordă o dată pe an, în următoarele condiţii: efectivul pe exploataţie să fie de minimum 50 de capete de femele ovine şi/sau 25 de capete de femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la data de 31 martie a anului în care se face solicitarea.
De prima pe exploataţia pe bovine producătorii agricoli vor beneficia, ca şi anul trecut, în funcţie de efectivul înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor la 31 ianuarie 2008. Acestea trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie de minimum trei capete de bovine, cu vârsta de minimum şase luni, şi să nu aibă datorii restante la bugetul de stat şi cel local, la data solicitării primei.
Aceasta se va acorda şi producătorilor agricoli care au înfiinţat exploataţii în perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009, în funcţie de efectivul înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor la 31 ianuarie 2009.
„Pentru a beneficia de primă, aceştia trebuie însă să deţină un efectiv de animale pentru care nu s-a solicitat primă în anul 2008“, a precizat Cocoşilă Veronica.
Potrivit informaţiilor primite de la APIA Dolj, centralizatorul cu efectivele eligibile la plata primelor pentru anul 2009 va fi transmis până la 1 august 2009 pentru bovine şi până la 31 septembrie pentru ovine/caprine. „Acordarea primelor de la bugetul de stat, în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic pentru efectivele eligibile la plată, se face începând cu luna octombrie a anului 2009“, a precizat Cocoşilă Veronica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS