18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriParlamentarii gorjeni, potenţi financiar

Parlamentarii gorjeni, potenţi financiar

Aproape toţi parlamentarii gorjeni au avut câştiguri substanţiale din activităţile desfăşurate până a ajunge în parlament. Declaraţiile de avere completate la începutul mandatelor arată că aceştia sunt oameni înstăriţi.

Proaspătul deputat PSD de Gorj, Vasile Popeangă, a acumulat, în anul 2007, aproximativ 100.000 de lei din salariile încasate de la Universitatea din Târgu Jiu şi de la cea din Petroşani, precum şi din indemnizaţia de consilier judeţean şi din cea de membru AGA la Întreprinderea de Drumuri şi Poduri. Parlamentarul are o casă în comuna Leleşti, primită moştenire, şi un apartament în Târgu Jiu.

Deputatul PSD Victor -Viorel Ponta, numit ministru în relaţia cu parlamentul, a realizat venituri considerabile prin cabinetul de avocatură pe care îl deţine, care s-au ridicat la suma de peste 470.000 de lei, la care s-au adăugat drepturile băneşti primite de la Universitatea Româno-Americană, unde este conferenţiar, în sumă de aproximativ 26.000 de lei, şi salariul de parlamentar, de aproape 47.000 de lei. Ponta mai deţine „cabinete de avocatură grupate“ împreună cu Marius Manolache şi este senior partener la casa de avocatură „Şova şi Asociaţii“. În declaraţia de avere, acesta are trecute o maşină Skoda 100 din anul 1967, o casă în comuna gorjeană Baia de Fier şi două apartamente în acelaşi bloc.

Mugurel Surupăceanu este, conform declaraţiei de avere, cel mai sărac deputat de Gorj, cu toate că este un om de afaceri foarte cunoscut mai ales prin tranzacţiile cu statul sau cu unităţile economice cu capital de stat. Declaraţia acestuia este albă, nefiind menţionată nici măcar o maşină. Ea nu este completată decât la rubrica venituri, cu suma de 21.000 de lei, reprezentând salariul de director de firmă, şi la rubrica de bunuri înstrăinate, unde este menţionat un apartament cu patru camere vândut către Delia Georgiana Cambrea cu suma de 120.000 de lei.

 

Deputaţii pedelişti au lucrat în minerit

 

Deputatul PD-L Cosmin Mihai Popescu nu a realizat sume mari de bani din activităţile pe care le-a desfăşurat, dar fostul secretar de stat în Ministerul Economiei s-a implicat mai mult în afaceri. Acesta este administrator al societăţii ALTEM SRL din Craiova şi asociat la firma CM CONSULT SRL din Târgu Jiu. La firma din Bănie mai este asociat şi finul lui Ionel Manţog, fostul preşedinte al PD-L Gorj, care este un fel de mentor al lui Cosmin Mihai Popescu. Acesta deţine un Audi fabricat în 2004 şi un BMW cu un an mai vechi. Deputatul a mai fost şi director de resurse umane în cadrul SNLO.

Noul deputat PD-L Constantin Severus Militaru are o avere considerabilă, pe care a acumulat-o ca angajat în minerit, lider de sindicat şi inspector social, activitate desfăşurată înainte de a ajunge în parlament. Potrivit declaraţiei de avere, el deţine cinci locuinţe: două apartamente şi o garsonieră în municipiul Motru şi două apartamente în Timişoara. Toate au fost cumpărate în perioada 1995-2008. În 2007, Militaru a realizat un venit de 45.000 de lei ca inspector social în cadrul SNLO.

 

Morega, cele mai mari venituri

 

Dan Ilie Morega, singurul parlamentar liberal din Gorj, deţine titluri de stat în valoare de peste 1,4 milioane de lei şi trei depozite bancare în care se află suma de aproximativ 117.000 de lei. Deputatul liberal deţine acţiuni la patru societăţi comerciale, dintre care două sunt fără activitate: Modrom Conf SRL şi Centrul Judeţean de Medicină şi Farmacie SRL. Potrivit declaraţiei de avere, parlamentarul mai are de încasat de la persoane fizice suma de 150.000 de lei, de la Agerom Consulting SA – 96.000 de lei, de la Agenţia Economică Uniunea Europeană – 175.000 de lei, iar de la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ – 120.000 de lei. Dan Ilie Morega a încasat numai din dobânzi şi dividende suma de aproximativ 200.000 de lei.

Preşedintele PNL Gorj a realizat venituri considerabile şi din calitatea de membru în Consiliile de Administraţie sau AGA la mai multe unităţi economice. Acesta a încasat pe trimestru suma de 2.200 de lei ca membru AGA la SNLO. De asemenea, liderul liberalilor gorjeni a primit lunar 1.900 de lei ca membru în CA la Complexul Energetic Turceni şi 3.300 de lei ca membru CA la CEZ Electrica. În declaraţia de avere, acesta are trecute o casă în Baia de Aramă şi o casă de vacanţă în Orşova, precum şi o maşină Lada 1500 din anul 1978.

 

Senatorii Ruşeţ şi Greblă au câştigat sute de mii de lei

 

Senatorul PD-L Ion Ruşeţ a realizat în anul 2007 venituri considerabile, care s-au ridicat cu mult peste 100.000 de lei. El a încasat aproape 95.000 de lei ca preşedinte al Uniunii Sindicatelor Mine-Energie Jilţ, aproximativ 27.000 de lei ca membru AGA în două societăţi ale sindicatelor (Turism Sind, Sind Jiu şi UEF Motru SA), preşedinte de club de fotbal şi membru în CA la Casa de Sănătate. În plus, acesta a mai împrumutat cu suma de 18.000 de lei două persoane.

Veniturile senatorului PSD Toni Mihail Greblă sunt, de asemenea, însemnate. Acesta are un depozit la CEC în valoare de 120.000 de lei. Ca director general la PATROMIN, el a avut un salariu anual de 60.000 de lei, iar ca avocat a câştigat 48.000 de lei. Deţine trei locuinţe: o casă în Târgu Jiu de 180 de metri pătraţi, o garsonieră tot în Târgu Jiu, unde este sediul cabinetului de avocatură, şi un apartament în Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU