14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia s-a conformat pentru reluarea plăţilor SAPARD

România s-a conformat pentru reluarea plăţilor SAPARD

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a trimis duminică Fondului Naţional din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor un raport privind implementarea planului de acţiune pentru remedierea deficienţelor semnalate în cadrul Programului SAPARD, arată un comunicat al APDRP. Instituţia a anunţat că acesta a fost realizat în conformitate cu observaţiile şi recomandările Comisiei Europene. „În conformitate cu recomandările Comisiei Europene, APDRP a consolidat toate procedurile, a realizat un plan de acţiuni pentru dezvoltarea resurselor umane şi a realizat o analiză de risc a proiectelor SAPARD, reverificând, totodată, şi proiectele cuprinse în eşantioanele de verificare“, se precizează în comunicat.

 

Mai multe controale

 

Agenţia susţine că a luat toate măsurile necesare pentru ca verificările pe teren să fie făcute în timp util şi pe baza standardelor cerute. APDRP a realizat liste suplimentare de verificare pe teren, care includ elemente specifice pentru diferitele tipuri de investiţii, potrivit instituţiei. În acelaşi timp, personalul Direcţiei de Audit Intern din cadrul APDRP a fost redimensionat, astfel încât să poată permite mai multe controale inopinate.

Conform deciziei autorităţilor române, reluarea plăţilor către beneficiarii Programului SAPARD se va realiza de Fondul Naţional după verificarea respectării conformităţii cu recomandările Comisiei Europene a planului de acţiune pentru remedierea deficienţelor semnalate.

Reamintim că plăţile prin Progamul SAPARD au fost suspendate după o misiune de audit a Comisiei Europene care a avut loc prima jumătate a lunii iunie. Bruxelles-ul a cerut autorităţilor române să elaboreze un plan de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, cu termen de finalizare 31 august 2008.

România trebuie să mai primească de la UE, în cadrul Programului SAPARD, 200 de milioane de euro, pentru care verificările se vor face după noile proceduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS