15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCV-ul trebuie adaptat cerinţelor jobului

CV-ul trebuie adaptat cerinţelor jobului

Deşi corespundeţi cerinţelor unui loc de muncă, puteţi rata şansa de a fi chemat la interviu numai pentru că nu aţi interpretat corect solicitările angajatorului.

 

Pentru că sunt foarte scurte, anunţurile pentru un loc de muncă nu intră în detalii cu privire la cerinţele angajatorului în legătură cu jobul. De aceea, sfatul specialiştilor în resurse umane este de a citi cu atenţie aceste anunţuri şi de a avea în vedere faptul că fiecare solicitare poate avea mai multe înţelesuri. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, în cazul celei mai uzitate solicitări – experienţa în muncă, fapt care nu presupune doar să fi ocupat câteva luni sau câţiva ani un post în domeniu. „Experienţa în muncă nu înseamnă doar joburi tipice. Internship-urile, perioadele de practică sau voluntariatul sunt forme valide ale experienţei. Orice oportunitate de a învăţa este considerată experienţă de muncă“, notează www.ele.ro.

 

CV-ul trebuie să fie potrivit cu descrierea jobului

 

Aceste elemente trebuie trecute în CV. Pentru a avea şanse cât mai mari de a obţine un interviu de angajare, specialiştii vă sfătuiesc să redactaţi CV-uri specifice pentru fiecare loc de muncă pentru care aplicaţi şi să reliefaţi elementele ce corespund cerinţelor angajatorului şi vă recomandă pentru acel post. „Redactaţi CV-ul astfel încât să se potrivească perfect cu descrierea jobului.

Dacă în anunţ se solicită trei ani de experienţă în vânzări, asiguraţi-vă că din CV-ul dumneavoastră reiese clar experienţa de trei ani pe care o aveţi în domeniu“, spun specialiştii. Aceştia precizează că, dacă nu aveţi experienţa solicitată pentru jobul respectiv, nu trebuie să nu mai candidaţi. Asta, deoarece un curriculum vitae bun şi o scrisoare de intenţie pe măsură pot convinge un angajator că sunteţi persoana potrivită pentru postul respectiv.

 

Specificarea salariului dorit vă poate pune în dificultate

 

În afara experienţei, alt element care vă poate pune în dificultate când vreţi să optaţi pentru un loc de muncă este salariul pe care vă aşteptaţi să-l primiţi. În cazul în care comunicaţi un salariu prea mare, firma ar putea să nu fie interesată de dumneavoastră, iar dacă aşteptările dumneavoastră de la un salariu sunt prea mici, riscaţi ca ulterior să nu puteţi negocia pentru mai mulţi bani.

Mai mult decât atât, dacă vă subevaluaţi, riscaţi să lăsaţi impresia că nu vă ştiţi valoarea sau că nu sunteţi prea încrezător în forţele proprii. Pentru a ieşi din această „încurcătură“, specialiştii vă sfătuiesc fie să precizaţi că salariul este negociabil, fără a nota o sumă anume, fie să alegeţi nişte limite. Fiţi însă sincer şi alegeţi limita minimă, ţinând cont atât de pregătirea, aşteptările dumneavoastră (nu spuneţi o sumă pe care nu aţi accepta-o sau care v-ar face ca după angajare să fiţi mereu nemulţumit), dar şi de salariile companiei pentru un post similar (e puţin probabil, în cazul în care nu vă vor în mod special, că veţi primi un salariu cu mult mai mare decât al angajaţilor pe un job similar).

 

Aptitudinile reies din exemple concrete

 

Toate anunţurile pentru un loc de muncă vacant implică, deşi nu le solicită în mod expres, anumite aptitudini pentru ocuparea acestuia. Totuşi, nu vă rezumaţi numai la înşiruirea lor la rubrica „aptitudini“. „Exemplele concrete sunt cele mai bune în a vă evidenţia aptitudinile. Dacă nu aveţi loc pentru ele în CV, notaţi-le în scrisoarea de intenţie. Nu uitaţi să le menţionaţi la interviu“, precizează www.ele.ro.

Specialiştii vă sfătuiesc să notaţi cât mai multe dintre responsabilităţile pe care le-aţi avut la joburile anterioare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS