14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDeprecierea leului creşte riscul de neplată?

Deprecierea leului creşte riscul de neplată?

Tendinţa descrescătoare a monedei naţionale nu îi va afecta prea mult pe craiovenii care au credite.

Cu toate că, potrivit site-ului BNR, leul a înregistrat o uşoară apreciere – 3,7695 lei/euro la 3,7694 lei/euro (0,0026%), în ultima perioadă se poate vorbi de o tendinţă clară de depreciere a leului. Numai în ultima săptămână, aprecierea monedei europene a fost de 1,32% (de la 3,7202 lei/euro la 3,7694 lei/euro). Acest fapt a determinat o serie de analişti economici să aprecieze că nu este exclus ca, pe fondul întăririi euro, să crească numărul restanţierilor bancari. „Volatilitatea ridicată a cursului de schimb din ultima perioadă este un motiv de îngrijorare mai ales pentru creditele pe termen scurt, iar continuarea deprecierii leului va creşte incidenţa de neplată ca efect al extinderii îndatorării în valută“, a declarat pentru NewsIn, Cristian Ionescu, directorul Coface Romania şi unul dintre cei mai reputaţi specialişti din România în managementul riscului de credit.

 

„Nu cred că va creşte numărul rău-platnicilor“

 

Deocamdată, bancherii nu sunt îngrijoraţi o eventuală creştere a numărului rău-platnicilor. „Nu cred că o să crească numărul rău-platnicilor. Majorarea nu este atât de mare (diferenţele notabile de curs sunt cele de peste 30% faţă de momentul în care au contractat creditul), însă probabil o parte din clienţi vor fi nevoiţi să facă unele sacrificii“, au declarat surse autorizate din BRD Groupe Craiova, care a explicat că tocmai pentru a nu se ajunge în situaţia de imposibilitate de plată băncile iau în considerare gradul de îndatorare. Afirmaţia este susţinută şi de alţi bancheri. „Nu cred că va creşte numărul rău-platnicilor fiindcă este o perioadă foarte scurtă. În plus, astăzi (vineri-n.r.) leul a început să se întărească“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Craiova.

 

„Va creşte numărul creditelor contractate în lei“

 

Şi în ceea ce priveşte o potenţială scădere a numărului doljenilor care se împrumută în euro, potrivit bancherilor, aceasta este relativă.

„Cred că devalorizarea leului va avea o influenţă asupra comportamentului financiar al populaţiei. Oamenii vor cumpăni însă mai mult înainte de a contracta un credit?“, au declarat în nenumărate rânduri oficialii BNR Craiova.

Reprezentanţii băncilor comerciale sunt chiar mai vehemenţi.

„Cu siguranţă, clienţii o să-şi dea seama, în sfârşit, că atunci când contractează un credit în valută se expun riscului valutar. Va creşte numărul creditelor contractate în lei“, au precizat sursele din BRD Groupe Craiova.

„Nu cred că proporţia se va schimba dramatic, cu 5-10%“, au spus sursele din Raiffeisen. „În plus, dobânda este mai mică la creditele în euro“, au precizat acestea.

Restanţele doljenilor

Potrivit ultimelor statistici BNR cu privire la comportamentul financiar al populaţiei în profil teriorial, în luna noiembrie a anului trecut în Dolj erau înregistrate restanţe la bănci de peste 24 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU