14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVenit de 2.000 de lei pentru creditul imobiliar

Venit de 2.000 de lei pentru creditul imobiliar

Craiovenii pot împrumuta banii necesari pentru o locuinţă de condiţie medie doar dacă au venituri de peste 2.000 de lei/familie.

 

Pentru că preţul imobiliarelor a crescut considerabil în ultimii ani, cei mai mulţi craioveni pot achiziţiona o locuinţă doar contractând un credit. Specialiştii din domeniul imobiliar au spus că peste 70% dintre craioveni cumpără locuinţe apelând la această variantă. „Într-un bloc nou, o garsonieră de 48 mp costă aproximativ 65.000 de euro, iar un apartament cu două camere, de 68 mp, costă 85.000 de euro“, a declarat Nicu Răduţ, directorul unei agenţii imobiliare din Craiova. Totuşi, o locuinţă de condiţie medie, într-un bloc mai vechi, poate fi achiziţionată şi la 50.000-60.000 de euro.

Nu este la îndemâna tuturor

Chiar şi aşa, varianta creditului imobiliar nu este la îndemâna tuturor craiovenilor. „Pentru un credit de 60.000 de euro pe perioadă maximă, o familie trebuie să aibă un venit net de 2.700-2.800 lei/lună“, au declarat surse autorizate din BRD Groupe Craiova, care au precizat că, dacă vin în completare şi coîmprumutaţi (până la trei, potrivit normelor băncii), necesarul este cu totul altul. Venitul împrumutaţilor în cazul unui credit imobiliar variază însă, în principal, în funcţie de două elemente – perioada pe care se contractează creditul şi moneda în care se face împrumutul. „Pentru un credit de 60.000 de euro, pe perioadă maximă, este nevoie de un venit net lunar de 2.600 de lei, în cazul în care creditul este în euro, sau de 2.300 de lei, dacă împrumutul este în franci elveţieni“, au spus surse oficiale de la Raiffeisen Bank Craiova. Avantajul este că acel venit poate fi obţinut de mai mulţi membri ai familiei.

Craiovenii fac credite imobiliare de 40.000-60.000 de euro

Totuşi, potrivit specialiştilor, fiecare împrumut este unic, astfel că aceste cifre nu ar trebui să descurajeze pe nimeni. De fapt, sumele împrumutate de craioveni nu depăşesc 40.000 de euro, ceea ce înseamnă că şi venitul solicitat de bănci este mult mai mic. „Cele mai multe împrumuturi acordate pentru achiziţionarea de locuinţe au o valoare de 40.000-50.000 de lei“, au explicat surse din Raiffisen Bank. Situaţia este asemănătoare şi în cazul altor bănci comerciale. „Cei mai mulţi craioveni împrumută sume cuprinse între 40.000 şi 60.000 de euro“, au spus surse din BRD Craiova.

Perioadă mare de creditare, sumă mare împrumutată

În plus, pentru a reuşi să împrumute o sumă cât mai mare, craiovenii optează pe perioada maximă de creditare. „Dacă tot contractează un credit, preferă unul care să le permită o investiţie bună“, au precizat sursele BRD. Afirmaţia este susţinută şi de alţi bancheri. „În general, oamenii preferă perioada maximă. Astfel, speră să nu aibă o sarcină prea mare imediat“, au explicat surse din Raiffeisen Bank. Situaţia se menţine de anul trecut. „Preferă perioada maximă pentru că pot obţine împrumuturi mai mari. În plus, dacă în timp doresc să-şi micşoreze perioada de creditare, pot face plăţi anticipate“, declara, la începutul lunii decembrie 2007, Aneta Bucătaru, directoare de vânzări la CEC – sucursala Craiova.

Sfatul bancherilor

Pentru a fi siguri că puteţi contracta creditul dorit, sfatul bancherilor este de a merge la consilierii a cel puţin cinci bănci şi de a vă interesa ce sumă de bani puteţi împrumuta în baza venitului dumneavoastră şi al familiei dumneavoastră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS