26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Euro umflă ratele

Creşterea cursului euro în raport cu leul scumpeşte creditele în valută şi majorează preţul produselor din import. În schimb, aprecierea de moment a euro îi avantajează pe exportatori.

 

Deprecierea leului în raport cu moneda europeană aduce cheltuieli în plus pentru cei împrumutaţi în valută, dar şi profituri exportatorilor. Românii care au credite în valută şi au rate scadente zilele acestea vor plăti mai mult decât luna trecută din cauza creşterii cotaţiei euro în raport cu leul. De exemplu, o persoană care are o rată de 100 de euro la un credit a plătit luna trecută la bancă (la un curs de 3,48 lei pe un euro) aproape 3,48 milioane de lei vechi. Acum, persoana respectivă plăteşte 3,68 milioane de lei, deci cu câteva sute de mii de lei vechi mai mult. Pierderea debitorului la bancă ar putea fi şi mai mare deoarece trebuie să cumpere euro pentru a-şi achita rata lunară, iar euro este mai scump la casele de schimb şi la băncile comerciale decât cotaţia Băncii Naţionale a României (BNR) valabilă pentru vineri, adică 3,6822 lei pentru un euro.

Criză de euro pe piaţă

Creşterea bruscă a cursului euro la BNR are efecte imediate pe piaţa valutară. La casele de schimb valutar din centrul Craiovei, vineri nu se găsea euro la vânzare. „Nu găsiţi euro la nici o casă. Populaţia nu vrea să ne vândă euro, toţi vor să cumpere şi nu avem la vânzare. Toţi cred că mai creşte şi nu vând“, a precizat reprezentantul unei case de schimb valutar din centrul Băniei. Cu toate acestea, casele de schimb şi băncile afişau vineri preţuri de 3,71 – 3,72 lei pe euro pentru cei care doreau să cumpere, în timp ce eventualii vânzători puteau încasa 3,65 – 3,67 lei pe un euro. Casele de schimb au apropiat foarte mult cursul la cumpărare de cel al BNR pentru a încerca să atragă euro de pe piaţă, dar măsura nu a dat rezultate.

Importurile se scumpesc

Firmele care importă pierd foarte mult din cauza variaţiei cotaţiei monedei europene, pentru că trebuie să-şi achite marfa către furnizorii externi în euro, dar plătesc mai mulţi lei pentru aceasta. Importatorii de alimente sau de alte produse finite reflectă creşterea euro în preţul final pe care îl recuperează de la cumpărători. În schimb, importatorii de materie primă îşi recuperează mai greu banii daţi în plus pe valută. „Suntem importatori de materie primă din Italia şi ne afectează în mod direct creşterea euro. În ultima lună am pierdut 100 de milioane de lei vechi pentru că importăm“, a declarat Viorica Medelete, reprezentantă a firmei Ideal W din Craiova, producătoare de încălţăminte. Medelete susţine că pierderea din cauza cursului euro este definitivă, „pentru că nu putem să creştem preţurile pe piaţa internă din cauză că vin mărfuri ieftine din Turcia şi China“.

Exportatorii jubilează

Firmele care exportă se bucură de creşterea cotaţiei euro pentru că încasează euro pentru marfa vândută, care în lei înseamnă mai mult decât astă-vară. „Exportăm şi de aceea suntem un caz fericit când euro creşte. De asemenea, clienţii noştri din ţară sunt şi ei exportatori şi au cerut să le fie raportate preţurile în euro. Actuala tendinţă de apreciere a euro este de apropiere de nivelul real, pentru că până acum leul era supraevaluat“, a precizat Dan Cherciu, reprezentantul SC Polisea, exportatoare de produse de papetărie.

Totuşi, pot avea şi exportatorii pierderi cauzate de instabilitatea cursului leu-euro. Dacă un produs este exportat azi la cursul actual de schimb, banii ar urma să fie încasaţi la 90 de zile la cursul de atunci, care poate fi mai mic. Deci se încasează mai puţin decât acum.

Vineri, euro s-a mai temperat

Cotaţia stabilită de BNR pentru ziua de luni a adus o uşoară apreciere a leului faţă de moneda europeană. BNR a afişat un curs de 3,6621 lei pentru un euro, cu doi bani mai puţin decât cursul din ziua precedentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII