14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii trebuie să-şi vizeze carnetele de rentier

Doljenii trebuie să-şi vizeze carnetele de rentier

Astăzi demarează la Biroul Judeţean de Rentă Viageră Dolj procesul de distribuire şi vizare a carnetelor de rentier, în baza cărora rentierii îşi vor primi banii aferenţi anilor 2005, 2006 şi 2007.

Rentierii au fost anunţaţi prin poştă cu privire la data la care au fost programaţi să vină să-şi primească (aceia care au depus dosarele de rentă în 2007) sau să-şi vizeze carnetele de rentier (cei care şi-au primit carnetele anii trecuţi), a declarat Marinela Ungureanu, expert în cadrul Biroului Judeţean de Rentă Viageră Dolj. Aceasta a explicat că au fost programaţi 50 de rentieri pe zi şi că s-a optat pentru acest sistem pentru ca oamenii să nu stea ore-n şir la coadă. „Cei care din diverse motive nu reuşesc să vină la data la care au fost programaţi pot veni în orice altă zi. Rugămintea noastră ar fi însă să-şi păstreze programările, pentru a evita aglomeraţia“, a adăugat Ungureanu. Potrivit informaţiilor primite de la aceasta, rentierii care au ales să-şi arendeze terenul trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere potrivit căreia contractul de arendă care se regăseşte la dosar este în vigoare (dacă nu mai este, pierd renta pe tot anul).

 

Renta va veni tot prin poştă, începând din aprilie

 

Acţiunea de distribuire şi vizare a carnetelor de rentier va dura până la mijlocul lunii martie, urmând ca începând cu trimestrul al doilea să demareze plăţile către rentieri. Ca şi anul trecut, banii vor veni prin poştă. „În cazul în care şi-au schimbat adresa de domiciliu sau în perioada respectivă nu vor fi acasă, ar trebui să ne anunţe din timp, astfel încât să ştim unde să le trimitem banii“, a precizat Marinela Ungureanu.

 

Doljenii au prins gustul rentei viagere

 

Numărul doljenilor care solicită rentă viageră este, de la un an la altul, din ce în ce mai mare. În 2007 au fost depuse 1.060 de dosare, cu aproape 18% mai mult decât în 2006 (900). În 2005, doar 13 doljeni au solicitat rentă viageră.

Această tendinţă s-a manifestat încă din prima parte a anului. Până la mijlocul lui aprilie 2007 fuseseră depuse 270 de dosare, de aproape trei ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2006, când au fost depuse doar 100.

„Mulţi au căpătat încredere în program deoarece au văzut că vecinii lor au primit banii. În plus, o parte dintre cei care au arendat terenul au înţeles în sfârşit că, odată arendat, terenul rămâne tot al lor“, a afirmat Marilena Ungureanu.

 

Renta nu duce la pierderea pământului

 

Totuşi, sunt mulţi bătrâni care-şi fac griji că, dacă îşi arendează terenul, acesta nu va mai fi în posesia lor. Altă teamă a potenţialilor rentieri din Dolj este şi aceea că, dacă-şi vor lua renta, statul va veni şi le va lua terenul, fapt neadevărat.

În plus, cu toate că ar putea obţine mai mulţi bani, în prezent, foarte puţini doljeni acceptă să-şi vândă terenul. „În continuare, cele mai multe dosare sunt depuse în urma unor contracte de arendă“, a spus Marilena Ungureanu.

Condiţiile de eligibilitate pentru rentă

Renta viageră agricolă este un program de comasare a terenurilor ce se adresează persoanelor de peste 62 de ani care nu deţin mai mult de zece hectare. Acestea pot primi anual 100 de euro pentru fiecare hectar de teren agricol vândut şi 50 de euro/an pentru fiecare hectar arendat. Condiţia principală e să nu-şi păstreze pentru folosinţa proprie mai mult de 0,5 hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS