15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOD Tehnic, o afacere doi în unu

OD Tehnic, o afacere doi în unu

La numai trei ani de la înfiinţare, OD Tehnic a reuşit să ajungă un nume în industria materialelor compozite din România. Secretul – paşi mici, dar siguri, multă seriozitate şi multă muncă.

OD Tehnic este o firmă doljeană ce execută piese din materiale compozite (răşini armate) precum obiecte sanitare, mobilier de grădină, elemente pentru parcuri de distracţii şi locuri de joacă pentru copii, fose ecologice, recipiente pentru uz industrial sau alimentar, elemente de construcţii, respectiv elemente auto. Alt domeniu de activitate este cel de servicii de consultanţă pentru proiectarea, elaborarea Sistemelor de Management (ISO 9001, ISO 14001, HACCP/ISO 22000, OHSAS 18001), instruire personal şi audit.

Firma s-a înfiinţat în 2004, având ca asociaţi doi fraţi gemeni, Ovidiu şi Dragoş Popa. Unul din motivele pentru care firma a luat fiinţă este pasiunea pentru a face ceva folositor. „Pentru asta suntem făcuţi. Nu m-aş vedea făcând altceva decât producţie“, a declarat Ovidiu Popa, directorul general al firmei. Motivele au fost mai numeroase. „Am pornit această afacere din dorinţa de a avea o afacere proprie şi, mai devreme sau mai târziu, de a avea succes“, a afirmat Dragoş Popa, directorul de calitate al firmei. Acesta a explicat că amândoi au terminat facultăţi tehnice şi au lucrat la Electroputere (o consideră „o şcoală pentru toată lumea“) mai bine de zece ani. În afara „şcolii“ de la Electroputere, de mare ajutor le-a fost şi faptul că au fost alături.

A pornit de la doi angajaţi

În 2004, OD Tehnic a pornit de la doi angajaţi – cei doi fraţi Popa – într-o hală închiriată la Bucovăţ. În aproximativ trei ani de activitate au reuşit să aibă propriul spaţiu la Podari, 15 angajaţi şi colaborări cu o serie de firme din judeţ. „Pe obiecte sanitare colaborăm cu o firmă care distribuie astfel de produse la nivel naţional“, a explicat Ovidiu Popa. De altfel, firma a ocupat locul trei, la categoria Întreprinderi Mici, în „Topul firmelor 2005“, întocmit de Camera de Comerţ şi Industrie Oltenia.

OD Tehnic a oferit consultanţă pentru 20 de firme în vederea certificării lor, conform sistemelor de management. „Un pas esenţial în istoria firmei a însemnat implementarea şi certificarea de către TUV CERT Germania a sistemului de management al calităţii în conformitate cu ISO 9001“, a spus Dragoş Popa, care a explicat că acesta a fost un pas important atât pentru prezent, cât şi pentru viitor pentru că dă încredere actualilor şi potenţialilor clienţi. În plus, îmbunătăţeşte imaginea şi îi diferenţiază de concurenţă. „Ne-a făcut ordine în firmă. Punem preţ pe acţiunea preventivă, astfel încât evoluţia societăţii să nu aibă sincope“, a adăugat Dragoş Popa.

Reţeta succesului

Certificarea nu este însă singurul ingredient care i-a ajutat în evoluţia firmei. „Am pornit la drum conştienţi că nu va fi uşor, dar cu ambiţia de a reuşi“, a declarat Dragoş Popa. Şi au reuşit, fără a parcurge însă un drum plin de flori. „Nu ştiu dacă a fost greu, dar nici uşor nu a fost. Începutul a fost greu. Investiţia iniţială a fost mică, dar am primit sprijinul unor persoane care au avut încredere în noi“, a afirmat Ovidiu Popa, care a explicat că pentru a-ţi face loc pe o piaţă existentă trebuie să vii cu ceva în plus. Şi ei au venit cu „calitatea produselor“, cu seriozitate, promptitudine, muncă şi bun-simţ. În plus, s-au sprijinit reciproc, un lucru care le-a fost de mare ajutor, mai ales că se completează foarte bine unul pe celălalt, chiar dacă au responsabilităţile clar împărţite. „Dacă am fi plecat fiecare singur pe o cale ar fi fost mai greu“, susţin cei doi fraţi. Aceştia au explicat că, în ceea ce priveşte dezvoltarea firmei, paşii parcurşi „au fost mărunţi, dar siguri“. Cei doi au subliniat faptul că succesul se bazează pe oameni. „Ţinem foarte mult la personal. Investiţia în personal e cea mai de preţ. Angajăm în mod responsabil oameni şi nu avem fluctuaţii de personal“, a spus directorul de calitate al firmei. În plus, cei doi au pus accent pe spiritul de echipă. „Firma există cu sprijinul lor şi pentru ei. Suntem o echipă şi există respect. Nu e o relaţie director – angajat“, a adăugat directorul general al firmei.

Satisfacţia vine din lucruri simple

Reţeta succesului la OD Tehnic este mult mai complicată, iar satisfacţiile sunt pe măsura caracterului omului. „Trebuie să pui suflet în tot ceea ce faci şi să te gândeşti că o să reuşeşti chiar dacă sunt şi momente dificile. Atâta timp cât există pasiune şi pui suflet, orice rod al muncii tale, oricât de mic ar fi, te bucură“, a afirmat Ovidiu Popa.

Cei doi fraţi spun că mai au mult de muncă, pentru că au o strategie bine pusă la punct, dar ştiu ce au realizat până acum şi nu uită de unde au plecat.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII