15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriManţog, acuzat că a prejudiciat SNLO

Manţog, acuzat că a prejudiciat SNLO

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a ajuns în imposibilitatea să-şi recupereze datoriile de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin. Mai mult decât atât, în doar două luni, restanţele s-au dublat, ajungând de la 50 de milioane de lei la 100 de milioane de lei. Toate acestea s-au întâmplat, consideră actuala conducere a SNLO, în urma unei decizii luate de Ionel Manţog, fostul director economic al societăţii, în ultimele zile în care s-a aflat la conducerea unităţii.

SNLO a livrat cărbune către RAAN Drobeta Turnu Severin, dar societatea nu a putut să achite contravaloarea combustibilului furnizat, din cauza blocajului financiar. Între cele două unităţi s-a încheiat un contract de compensare a datoriilor, prin furnizarea de energie electrică de către RAAN pentru SNLO, în vederea funcţionării utilajelor şi excavatoarelor din carierele miniere. „Prin această compensare cu RAAN ni se asigura întreaga energie electrică pentru funcţionarea utilajelor şi excavatoarelor. Cu doar câteva zile înainte de a pleca din funcţie, Ionel Manţog a modificat acest contract, iar cantitatea de energie pe care ne-o furniza RAAN s-a înjumătăţit.

În schimb, a încheiat alte două contracte cu Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni, prin care ne asigurau, în compensare cu cărbunele pe care îl livrăm, jumătate din cantitatea de energie de care aveam nevoie, în condiţiile în care cele două unităţi nu aveau probleme în privinţa achitării cărbunelui pe care îl furnizam. Această modificare a contractului de compensare a făcut ca, în doar două luni, datoriile faţă de SNLO să se dubleze, prejudiciile înregistrate fiind enorme“, a spus Eugen Davidoiu, directorul SNLO.

 

Contractele încheiate cu CE Turceni şi Rovinari au fost favorabile

 

Ionel Manţog a declarat că noile contracte pe care le-a încheiat au fost în favoarea SNLO: „Contractul cu RAAN a expirat la sfârşitul anului 2006. Am încercat prelungirea lui, însă RAAN nu a mai fost de acord cu prelungirea lui în condiţiile folosite în anul 2006. Astfel, am contractat de la Rovinari şi Turceni energie electrică la preţuri mult mai scăzute decât cele pe care le-a avut RAAN în 2006. Altfel spus, am asigurat o reducere a costurilor cu energia comparativ cu ceea ce propunea RAAN pentru anul 2007. Am contractat energie la preţuri mai mici. Că domnul Davidoiu nu încasează banii de la RAAN pe marfa pe care o livrează e problema dânsului“. Manţog a precizat că monitorizează activitatea conducerii SNLO, având semnale că unele licitaţii nu s-au desfăşurat în mod corect. „Să-şi vadă de sănătate“, i-a răspuns Eugen Davidoiu.

 

Protocol de reeşalonare a datoriilor

 

În urmă cu trei zile, SNLO a încheiat un protocol cu RAAN pentru recuperarea datoriilor. Conform acestuia, unitatea din judeţul Mehedinţi trebuie să plătească până la sfârşitul acestei luni 341 de miliarde de lei vechi, în caz contrar, livrările de cărbune se vor sista în totalitate. „RAAN are, în prezent, o situaţie financiară grea, pentru că are în stoc apă grea, dar nu i se mai cumpără. Situaţia financiară dificilă a societăţii se răsfrânge şi asupra noastră“, a precizat Eugen Davidoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS