14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRegal cinematografic la Casa Băniei

Regal cinematografic la Casa Băniei

Casa Băniei, bătrâna doamnă a Craiovei, şi-a deschis porţile pentru a primi oaspeţi de seamă, cinefili, în cadrul galei de film documentar, care a adus pelicule premiate anul trecut la Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ“.

Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei a primit vizita reprezentanţilor Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, care au adus în dar gazdelor unele dintre cele mai reuşite documentare care au putut fi vizionate în cadrul ediţiei de anul trecut a Festivalului „Toamnă la Voroneţ“. Iubitorii de film şi-au dat întâlnire pentru a putea gusta din cupa plină a documentarelor etnografice surprinse pe peliculă şi pentru a cunoaşte valorile arhitecturale, istorice, culturale, geografice ale României.
Regalul de filme etnografice a debutat cu „Humoresca“ al Dianei Deleanu de la Televiziunea Etalon din Râmnicu Vâlcea, una dintre cele mai premiate realizatoare de film documentar din România, cu numeroase şi reprezentative distincţii naţionale şi internaţionale.
Filmat în alb-negru, lipsit de dialoguri, ilustrat cu muzica lui Antonin Dvorak, condimentat cu proverbe româneşti, „Humoresca“ face în 16 minute portretul Mariei, o femeie ajunsă la vârsta a treia, prietenă de o viaţă cu sapa, crescută aşa cum „a dat Dumnezeu“, care e obligată să se cunune din interes cu bărbatul cu care se iubeşte de o viaţă. „Aşa cum vorbeşte tot satul, Maria s-a căsătorit pentru bani… Bani pentru înmormântare“.
Devine astfel, la 94 de ani, unul dintre beneficiarii Legii nr. 396 din 1996, care acordă sprijin financiar pentru constituirea familiei.

Imaginile au vorbit de la sine

Publicul craiovean a putut călători apoi în lumea imaginilor, savurând creaţia lui Mircea Bunescu, „Incoerenţii coerenţă“, pentru ca mai apoi să-l cunoască pe copilul Codruţei Angelescu din „Copilul şi stâna“, distins în cadrul celei de-a XXX-a ediţii a festivalului cu Premiul pentru imagine.
Au mai fost prezentate publicului cel mai bun film documentar în regia lui Mihnea Chelariu, „Duminica Neagră“, dar şi filmul care a reuşit să smulgă juriului marele premiu şi trofeul „Toamnă la Voroneţ“, purtând semnătura aceleiaşi Diana Deleanu, „Bestiar“.
Filmul documentar de calitate a vorbit craiovenilor în cadrul Galei despre adevărata artă cinematografică, dezvăluind tainele unui limbaj uimitor al imaginilor.

Cum s-a născut „Toamnă la Voroneţ“

Apărut în peisajul cultural al anilor ‘80 ca o manifestare programată să se producă într-un spaţiu care era, la acea vreme, minier, „Toamnă la Voroneţ“, poem cinematografic, festival interjudeţean al cinecluburilor, i-a surprins chiar şi pe iniţiatorii ei prin tenacitatea de a promova valori şi prin refuzul de a fi o manifestare formală.
Festivalul Internaţional de Film Documentar, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ“ este o manifestare reprezentativă, remarcabilă în peisajul filmului documentar românesc. 30 de ani de vechime neîntreruptă au transformat această reuniune, dintr-una interjudeţeană a cinecluburilor, într-una internaţională, la care participă realizatori de vârf din ţară şi din străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII