14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIncubator transfrontalier de afaceri la Craiova

Incubator transfrontalier de afaceri la Craiova

Pentru a reduce caracterul periferic al zonei Dolj – Vidin, până la sfârşitul acestui an, Craiova va avea un incubator transfrontalier tehnologic şi de afaceri.

 

Potrivit persoanelor implicate în viaţa economică a judeţului, în prezent, Doljul este un judeţ care trebuie să se dezvolte singur, investitorii străini nefiind prea activiaici. „Judeţul nostru este pe locul 30 din 42 în ceea ce priveşte investiţiile străine, cu 0,2% din totalul acestora în România, aşa că trebuie să ne bazăm pe propriile puteri de dezvoltare“, a declarat Victor Răducănoiu, directorul Direcţiei a II-a, din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie „Oltenia“, la lansarea proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de afaceri în municipiul Craiova prin înfiinţarea unui incubator transfrontalier tehnologic şi de afaceri“.

Obiectivul acestui proiect constă tocmai în promovarea dezvoltării economice sustenabile din zona transfrontalieră Dolj – Vidin, prin dezvoltarea infrastructurii de afaceri transfrontaliere şi cooperarea de afaceri cu scopul de a reduce caracterul periferic al zonei.

„IMM-urile, motorul dezvoltării locale“

Proiectul este implementat de Consiliul Municipal Craiova împreună cu Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software (ARIES) Craiova şi Agenţia pentru Devoltare Regională şi Centrul de Afaceri (ADRCA) Vidin, Bulgaria.

„Am realizat, ca municipalitate, că motorul dezvoltării locale este reprezentat de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM). Am considerat că avem nevoie de locuri de muncă şi incubatorul de afaceri este o structură prin care ne putem pune la punct în acest sens“, a declarat Cristiana Ghiţălău, managerul proiectului, reprezentanta consiliului local, care a subliniat faptul că grupul-ţintă al acestui incubator îl reprezintă IMM-urile „strat-up“, potenţiali întreprinzători în special din domeniul producţiei cu valoare adăugată ridicată, servicii, IT, automatizări sau biotehnologie.

Minimum opt IMM-uri incubate în cadrul proiectului

Potrivit acesteia, proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Phare CBC 2005 – Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria. „Bugetul proiectului este de 648.429 de euro, din care contribuţia UE este de 580.799 de euro (cam 90%)“, a spus Cristiana Ghiţălău. Banii vor fi folosiţi printre altele pentru renovarea şi echiparea clădirii incubatorului (situată pe DE 70, vizavi de Aeroportul Internaţional Craiova) şi pentru „incubarea“ a minimum opt IMM-uri.

Data de finalizare a proiectului este 30 noiembrie 2008. „Trebuie să punem toţi umărul pentru a dezvolta această regiune, chiar dacă suntem pe ultimul loc la investiţii. Ceea ce se înfiinţează prin acest proiect e realizarea polului de activitate prin idei inovative şi firme cu valoare adăugată ridicată“, spus Gabriel Vlăduţ, reprezentantul ARIES.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU