14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMinunile din Brazdă

Minunile din Brazdă

Pe proaspăt renovata stradă Brazda lui Novac, taximetriştii au alveolă, dar staţionează tot pe carosabil, capacele de canal îţi spun că te afli în… Constanţa, iar un indicator te îndeamnă să cedezi trecerea, deşi n-ai cui!

Asfaltarea străzii Brazda lui Novac încă nu s-a încheiat. Dar această importantă arteră a Craiovei are deja câteva ciudăţenii, cărora cu greu le găseşti o explicaţie.

Alveola cu bucluc

Renovarea străzii Brazda lui Novac a inclus, printre altele, şi amenajarea unei alveole pentru staţia de taxi din apropierea Complexului Vechi. „O să vedeţi că strada Brazda lui Novac se va schimba foarte mult. Încercăm să o lărgim cât se poate. Tocmai de aceea, taximetriştii vor sta într-o alveolă special creată pentru ei, să nu mai ocupe o bandă de pe carosabil“, spunea primarul Olguţa Vasilescu în urmă cu aproape trei luni, puţin după debutul lucrărilor de reabilitare a străzii Brazda lui Novac.
Timpul a trecut, iar alveola cu pricina a fost construită deja, prin îngustarea trotuarului de pe partea cu Complexul Vechi. Însă taximetriştilor nici prin cap nu le trece să stea în ea.
„Cum să stau acolo? Clienţii n-o să vină să urce în maşină, pentru că o să creadă că sunt parcat, că nu sunt în staţie“, a spus taximetristul Marius Mitran. „Şi ce mă fac dacă stau acolo şi nimeresc în dreptul unui stâlp, de-mi urcă clientul în maşină şi eu n-am cum să scot taxiul din alveola asta sau cum i-o zice?“, se întreba, retoric, un alt taximetrist, care s-a recomandat drept Mitică Onofrei.
Drept urmare, coada de maşini a rămas tot pe banda întâi a străzii Brazda lui Novac, iar alveola taxiurilor s-a transformat – mai de voie, mai de nevoie – în parcare ad-hoc, în ciuda indicatorului „Oprirea interzisă“ şi a plăcuţei adiţionale „cu excepţia taxiurilor“.

Capace de la Mazăre

Dar asta nu-i singura „minune“ a proaspăt renovatului bulevard Brazda lui Novac. Cine se plimbă la pas pe această stradă ar putea să se creadă la un moment dat la malul mării. De ce? Pentru că, în mod cu totul inexplicabil, pe unele dintre capacele de canal instalate de constructorul Delta ACM nu scrie Compania de Apă Oltenia, aşa cum se numeşte firma craioveană de utilităţi care se ocupă de apă şi canalizare, ci… RAJA Constanţa! Adică firma omoloagă care se ocupă de apă şi canalizare în oraşul de la malul mării.
Unii s-ar putea gândi că primarul Mazăre ar fi „sponsorizat-o“ pe febleţea sa, Olguţa Vasilescu, cu nişte… capace de canal. Realitatea pare să fie, însă, mult mai pragmatică: atât capacele de canal din Craiova, cât şi cele din Constanţa sunt fabricate de aceeaşi firmă, iar un capac de Constanţa s-a rătăcit între cele pentru Craiova…

Cedează trecerea cui?

Şoferii care circulă pe strada recent asfaltată dinspre strada Doljului către strada Constantin Brâncuşi vor avea, la rândul lor, parte de o surpriză – un indicator „Cedează trecerea“ care n-are nici un rost.
„Mergeam dinspre Complex către centru, iar înainte de o staţie GPL mă trezesc cu un indicator «Cedează trecerea», amplasat pe partea mea, aproape acoperit de un copac. Încetinesc, mă uit în stânga şi-n dreapta şi nu pricep cui ar trebui să-i cedez trecerea! Pentru că acolo nu era nici o intersecţie! Stau şi mă întreb: o trebui să-i dau prioritate ăluia care iese din curtea din dreptul stâlpului? N-are cum! Ori, poate, tre’ să-i dau prioritate ăluia care iese de la vulcanizarea de peste drum… Nici asta n-are cum! Cum tot am oprit la staţia GPL instalată câţiva metri mai în faţă, l-am întrebat pe vânzător ce-i cu indicatorul respectiv. Explicaţia am primit-o, însă, de la un alt şofer oprit acolo: «Nu-i, dom’le nici o problemă! Fă-te că nu vezi semnul ăla, pentru că e de când partea asta a străzii era folosită pe post de parcare. Atunci îşi avea rostul, pe când acum… Cred că au uitat să scoată semnul»“, a povestit un şofer care a trecut întâmplător prin zonă.
O avea dreptate omu’? N-o avea? N-ar strica să treacă prin zonă şi cineva de la primărie, de la Sistematizarea Circulaţiei…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS