14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCirculaţie infernală în Craiova

Circulaţie infernală în Craiova

Principalele nemulţumiri ale aleşilor municipali, exprimate cu ocazia interpelărilor adresate conducerii Primăriei Craiova la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local, s-au referit şi de această dată la sistematizarea circulaţiei.

Până nu demult, principala problemă ridicată de consilierii locali craioveni la rubrica interpelări adresate executivului municipal se referea la câinii de pe străzi. În ultima vreme, problemele ridicate cel mai des de consilieri vizează mai ales circulaţia prin Craiova. Aşa s-a întâmplat şi la şedinţa ordinară, de săptămâna trecută, a Consiliului Local Craiova.

Aglomeraţie pe strada Romul

„Eu am o problemă care ţine de fluidizarea traficului în centrul Craiovei. E vorba de strada Romul, pe care se coboară pe o bandă, cea de-a doua fiind parcare, dar care se «înţeapă» în Calea Bucureşti cu două benzi, una spre dreapta, pe care ar trebui să se circule foarte uşor, şi alta către stânga, pe care se circulă mult mai greu. Din cauza faptului că pe strada Romul sunt parcate maşini până jos, la Calea Bucureşti, banda de pe dreapta practic nu mai există. Din această cauză, coada de maşini ajunge uneori nu doar până sus, pe A.I. Cuza, ci până aproape de strada Popa Şapcă. În acest sens, aş propune ca parcarea care este marcată pe carosabil pe strada Romul să se reducă la jumătate. Pentru că ea este întreruptă cu câţiva metri înainte de intersecţia cu Calea Bucureşti, dar şoferii tot îşi aşază maşinile în continuarea celor parcate regulamentar“, a spus consilierul local UNPR Mihail Genoiu, în cadrul şedinţei de joi a legislativului municipal.
A doua problemă ridicată de Genoiu s-a referit la mica parcare amenajată pe breteaua de coborâre dinspre A.I. Cuza către Calea Bucureşti, pe lângă pasajul subteran, unde „a fost amenajată o parcare care nu are nici un sens“. „M-am interesat şi în proiectul de execuţie nu era prevăzută. În plus, creează două probleme. O dată că nu se poate vira la dreapta, deşi semaforul are verde intermitent în acea direcţie. În al doilea rând, banda de parcare e foarte îngustă, deci maşinile parcate acolo ocupă şi din cealaltă bandă“, a spus consilierul local.
Tot cu o problemă legată de circulaţie a venit consilierul local PPDD Mihai Cilibiu: „Este vorba de intersecţia bulevardului Dacia cu strada Constantin Brâncoveanu, zona restaurantului Olimp, unde am solicitat în mai multe rânduri amenajarea unei benzi pentru viraj la dreapta“.

„Pentru asta trebuie să plătească“

Răspunsurile din partea executivului municipal au fost oferite de viceprimarul Florentin Tudor.
„Cu privire la fluidizarea traficului, se pare că, într-adevăr, sunt anumite probleme pe strada Romul. În privinţa parcării din apropierea pasajului local, am avut o discuţie şi cu Poliţia Locală, iar poliţiştii au fost prezenţi acolo în ultima perioadă. Dar ăsta este spiritul civic – oamenii parchează şi acolo unde nu sunt marcaje şi cred că pentru asta trebuie să plătească. Luăm în calcul şi propunerea de eliminare a parcării de la jumătatea străzii“, a răspuns Tudor la interpelarea lui Genoiu.
Răspunsul nu s-a referit şi la parcarea apărută peste noapte pe breteaua de pe lângă pasajul subteran. Poate pentru că acele câteva locuri de parcare au fost amenajate la cererea expresă a unor persoane din conducerea Primăriei Craiova, ca „supliment“ la proiectul iniţial al pasajului subteran…
Cât priveşte banda de viraj la dreapta solicitată de consilierul Cilibiu, viceprimarul a precizat: „Propunerea a fost discutată în Comisia de Sistematizare a Circulaţiei. Facem acum verificări să vedem dacă terenul din zonă este domeniu public şi putem să facem acea bandă către dreapta“. Managerul public al oraşului, Gheorghe Nedelescu, l-a completat, arătând că propunerea are şanse să devină realitate: „În raport de fondurile pe care le avem la dispoziţie – în acest sens probabil că o să primim bani în plus la rectificarea de buget -, o să rezolvăm şi această problemă“. Nedelescu se referea la faptul că o bandă similară de viraj la dreapta este în curs de amenajare pe strada Paşcani, la intersecţia cu bulevardul George Enescu.

Poliţia nu face faţă

Consilierul local Genoiu a ridicat şi problema taxiurilor care staţionează în continuare nestingherite la semafoarele de la Mercur, deşi s-au amenajat două staţii noi în zonă pentru ele – una lângă blocul Casa Albă, iar alta vizavi de Colegiul Naţional „Carol I“: „La semafoarele de pe strada Popa Şapcă, în permanenţă banda întâi e blocată de taxiuri. În prima parte a zilei, când este la prefectură un echipaj al Poliţiei Rutiere, banda respectivă se mai deblochează. În partea doua a zilei, când rămâne doar Poliţia Locală, banda este blocată în permanenţă“.
Alesul local a menţionat cât se poate de clar că Poliţia Locală Craiova nu e în stare să-i strunească pe taximetriştii care staţionează neregulamentar. Şi în această privinţă, reprezentanţii executivului municipal s-au făcut că plouă, nedorind să comenteze aspectele privind modul în care-şi fac treaba poliţiştii primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS