15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCEO s-a mutat în noul sediu

CEO s-a mutat în noul sediu

Administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO) s-a mutat din această săptămână în noua clădire care a fost achiziţionată de la SC Distrigaz Sud Reţele din Târgu Jiu. Suma plătită pentru noul sediu a fost de 1,5 milioane de euro, iar clădirea fusese deja modernizată de către fostul proprietar, în încercarea de a o vinde unei companii mari sau unei bănci. Cumpărător a fost în cele din urmă Complexul Energetic Oltenia. Până săptămâna trecută, administraţia CEO a funcţionat în sediul Sucursalei Miniere din Târgu Jiu, fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia. Potrivit directorului CEO, Laurenţiu Ciurel, s-au mutat în noul sediu doar 140 din cei 180 de salariaţi care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul birourilor de la sucursala minieră.

40 de oameni, trimişi în producţie

Directorul Laurenţiu Ciurel a precizat că 40 de persoane au fost încadrate la exploatările miniere şi la sucursale, pentru că organigrama era prea încărcată şi personalul era excedentar şi nu îşi mai găsea obiectul muncii în cadrul administraţiei. Angajaţii care au plecat vor activa direct în producţie sau în administraţia unităţilor din zona Rovinari. Şeful CEO a mai spus că mobilitatea şi reorganizarea personalului la firma pe care o conduce va continua, având în vedere că la complexul energetic activează peste o sută de jurişti. Managerul CEO a mai spus că trimiterea minerilor în concediu forţat timp de o săptămână a însemnat reducerea stocurilor de cărbune cu 300.000 de tone, în depozite fiind în prezent 1,3 milioane de tone. Următorul concediu forţat pentru cei 14.000 de mineri ar putea fi cuplat cu minivacanţa de Paşte, mai ales dacă vânzările de energie vor continua să fie scăzute. Ortacii vor beneficia însă de o primă de Paşte de 700 de lei fiecare. Ciurel a menţionat că, dacă anul acesta nu va fi unul secetos, programul de lucru al minerilor ar putea fi redus la patru zile pe săptămână, iar cel de-al doilea pachet de beneficii salariale, între care şi prima jubiliară, nu s-ar mai acorda la sfârşitul anului.

Au de recuperat 13 milioane de lei

Una dintre preocupările actualei conduceri a complexului energetic este recuperarea sumei de 13 milioane de lei de la Clubul Pandurii şi de la fosta conducere a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Suma de recuperat a fost stabilită în cadrul unui raport al Curţii de Conturi a României. Cei mai mulţi bani sunt de recuperat de la Clubul de fotbal Pandurii, care ar fi primit necuvenit de la unităţile din minerit şi energie suma de 8,8 milioane de lei. „Complexul Energetic Oltenia a contestat în instanţă raportul Curţii de Conturi a României pentru că era greu de recuperat această suma de 13 milioane de lei. Solicitarea noastră a fost însă respinsă recent de către Tribunalul Gorj şi practic suntem obligaţi să recuperăm banii. Decizia Tribunalului Gorj nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs la instanţa superioară, respectiv la Curtea de Apel din Craiova“, a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul CEO.  

Vor să exporte curent în Turcia

O altă problemă pe care Laurenţiu Ciurel o are de rezolvat este găsirea de clienţi pentru energia electrică produsă la termocentralele de la Rovinari, Turceni şi Craiova. Întrucât, pe piaţa internă nu există o cerere ridicată de energie electrică pe bază de lignit, şefii Complexului Energetic vor să se orienteze către export. A fost deja luată legătura cu o serie de societăţi din Turcia, pentru un export de energie electrică în zona Istanbul. Cantitatea pe care Complexul Energetic Oltenia este dispus să o vândă către turci este de peste o mie de megawaţi: „Voi pleca duminică în Bulgaria, alături de ministrul energiei, Constantin Niţă, pentru a rezolva problema distribuţiei. Pentru a putea exporta energie electrică în Turcia este nevoie să folosim reţelele de distribuţie din Bulgaria. Este foarte scump transportul prin Bulgaria şi vrem să ajungem la o înţelegere cu ei, să le oferim energie în compensaţie. O să vedem. Dacă ne înţelegem, avem capacitatea de a exporta o mie de megawaţi către Turcia. Este un deficit mare de energie electrică în zona Istanbul şi cei de acolo ar fi interesaţi să cumpere curent de la noi“, a mai declarat Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia.

Corpul de Control la Săcelu

Corpul de Control al directorului Complexului Energetic Oltenia a descins ieri la Baza de Tratament de la Săcelu. Unitatea se află în administrarea CEO, iar verificările au fost declanşate ca urmare a unor sesizări în care se reclama gestionarea defectuoasă a Bazei şi cheltuirea nechibzuită a banilor. În cazul în care se vor depista nereguli majore, reprezentanţii CEO au declarat că raportul de control va fi trimis la poliţie şi la Parchet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS