8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia se va confrunta cu multiple valuri de căldură şi secetă, potrivit prognozei pentru vara din acest an

România se va confrunta cu multiple valuri de căldură şi secetă, potrivit prognozei pentru vara din acest an

România ar urmă să fie lovită de multiple valuri de căldură şi temperaturi extreme, potrivit prognozei pentru această vară, în vreme ce furtuni puternice vor coborî temperaturile din Franţa, Germania şi Polonia, transmit meteorologii AccuWeather, citaţi Hotnews. De asemenea, valuri de căldură succesive vor reprezenta o mare problema pentru ţările din sudul şi estul Europei.

Aceste valuri de căldură periculoase sunt aşteptate în lunile iulie şi august, iar mediile de peste 32 de grade Celsius vor deveni comune în Italia şi Balcani. O perioadă de caniculă ar putea să se întindă timp de şapte zile consecutive. De asemenea, vremea caldă şi uscată va crea condiţii ideale pentru instalarea secetei în Ucraina, Republica Moldova şi România. Condiţiile de secetă ar putea să se prelungească în toamnă, iar impactul ar putea să fie unul puternic asupra agriculturii. Între timp, britanicii şi irlandezi vor avea parte de o vara extrem de scurtă, iar furtunile vor cuprinde ţări precum Franţa, Germania, Polonia şi Cehia. „În timpul celor mai intense valuri de căldură, am putea să înregistrăm noi temperaturi record“, a declarat expertul meteorolog Alan Reppert de la AccuWeather.
De asemenea, printre cele mai expuse ţări la caniculă se numără Macedonia, Bulgaria, Ungaria şi România. „Smogul şi calitatea proastă a aerului vor reprezenta alte probleme pentru aceste regiuni”, a completat meteorologul Tyler Roys.

Ţările est-europene se vor confruntă şi cu o lipsa de precipitaţii, care va creşte riscul instalării condiţiilor de seceta, deşi regiunea a primit precipitaţii peste media normală în perioada ianuarie-aprilie. Culturile vor avea de suferit în toate ţările balcanice din cauza lipsei precipitaţiilor şi a temperaturilor extreme din această vara. În schimb, furtuni puternice sunt aşteptate din Franţa şi până în Polonia. Aceste ţări vor avea parte de o vara ceva mai răcoroasă şi moderată, cu ploi şi furtuni. Însă, meteorologii avertizează că sunt aşteptate şi furtuni periculoase, care ar putea să aducă grindină şi să formeze tornade. „Aceste furtuni puternice sunt aşteptate în special după-amiază şi seară”, a precizat Roys. De asemenea, furtunile ar putea să provoace daune în special în jumătatea sudică a Germaniei, precum şi în vestul Cehiei şi Poloniei. Printre oraşele care ar putea să fie afectate de asemenea furtuni se numără Munchen, Berlin, Praga şi Wroclaw. Frecvenţa ploilor ar putea să crească riscul de inundaţii în Franţa, Elveţia şi Germania.
Însă, o caniculă de scurtă durata ar putea să se instaleze în a două jumătate a verii în vestul şi centrul Europei. Peninsula Iberică ar putea să se pregătească pentru o nouă vara uscată şi călduroasă, care va creşte riscul de incendii de vegetaţie în Spania şi Portugalia. Marea Britanie va avea o vara lipsită de extreme, cu temperaturi în limitele normale şi perioade lungi de precipitaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS