14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova Water Park, gata la anul?

Craiova Water Park, gata la anul?

Lucrările complexului acvatic din Lunca Jiului au început în februarie 2013 şi ar trebui să fie gata în aprilie 2015, dar constructorii de la Delta ACM promit craiovenilor că vor putea să se distreze în Water Park chiar de vara viitoare

Au trecut aproape patru luni de la începerea lucrărilor la Water Park-ul din Lunca Jiului. Situat în vecinătatea aşa-numitului Parc al Tineretului (astfel cum a fost rebotezată Lunca Jiului, după reamenajare), complexul acvatic este una dintre investiţiile cu fonduri europene cu care se mândrea fostul primar Antonie Solomon. Acesta a încercat multă vreme chiar să mute groapa de gunoi a oraşului, pentru a îndepărta sursa de mirosuri pestilenţiale de viitorul Water Park. N-a reuşit! Dar nici nu mai miroase atât de urât în zona unde vor fi bazinele şi toboganele acvatice. Depinde, însă, din ce direcţie bate vântul…

Delta vrea să termine în august 2014

Licitaţia pentru construcţia acestui obiectiv a fost câştigată de o asociere de firme, compusă din societăţile Delta ACM ‘93 SRL Bucureşti – Polystart Impex SRL Craiova – UTI Grup SA Bucureşti, cu o ofertă de circa 80 de milioane de lei (aproximativ 18 milioane de euro), inclusiv TVA. Jumătate din finanţare provine din fonduri europene, cealaltă jumătate fiind asigurată de municipalitate, dintr-un împrumut extern contractat în anii trecuţi.
„Din punct de vedere al execuţiei, lucrurile decurg normal, suntem în grafic. Am început lucrările pe 27 februarie 2013 şi suntem în grafic, ba chiar avem un avans. Termenul de execuţie este de 26 de luni, dar noi facem tot posibilul să dăm gata această lucrare mai repede, adică în august, anul viitor, pentru ca beneficiarii – cetăţenii Craiovei şi nu numai – să poată profita de această investiţie chiar din vara viitoare. Putem să lucrăm chiar şi în două schimburi ca să realizăm ce ne-am propus, pentru că firmele care s-au asociat pentru a realiza această lucrare au forţa necesară unei asemenea realizări într-un termen atât de scurt“, susţine Mihnea Geantă, managerul de proiect din partea Delta ACM.
Inginerul Geantă spune că aproape toate obiectivele au fost săpate la cotă, acum lucrându-se la balastări şi compactări, astfel încât de săptămâna viitoare să înceapă turnarea betoanelor. „A plouat serios în ultima perioadă şi ne-a încurcat destul, pentru că fiecare zi cu ploaie pentru noi, în stadiul actual, înseamnă patru zile de aşteptare. Pământul se îmbibă cu apă şi durează foarte mult până se usucă, iar asta în condiţiile în care noi pompăm nonstop din puţurile pe care le-am forat. Zona e mlăştinoasă, iar pânza freatică e foarte sus, dar, totuşi, facem faţă. Acum este partea cea mai grea a acestui proiect – până când vom ajunge la nivelul solului cu turnatul betonului“, a declarat Mihnea Geantă.

Bazine, râuri, poduri şi alei

Managerul acestui proiect e convins că Water Park-ul craiovean se va bucura de un mare succes.
„Atracţia principală bănuiesc că va fi bazinul cu valuri, pentru că e ceva inedit pentru ţara noastră. Din câte ştiu, în Bucureşti s-a inaugurat săptămâna trecută unul mai mic şi… cam atât. Pe lângă acest bazin cu valuri, în exterior va mai fi un bazin olimpic de 50m/25m. Vom avea şi un lazy river (râu lent – engleză) circular, de peste 100 m lungime, pe care se poate face un tur al water-park-ului, pe colac“, explică Mihnea Geantă.
În interiorul acestui „râu“ inelar se vor găsi atât bazinul cu valuri, cât şi două piscine tematice, cu tobogane şi jocuri de apă, destinate copiilor. Tot în interiorul acestui inel de apă se vor afla zonele de plajă, dotate cu şezlonguri.
În exteriorul „râului“ se va afla un soi de bar acvatic (zonă intitulată „relax area“), dar şi cele două bazine dotate cu tobogane acvatice – unul dintre ele, de 415 mp, va avea un turn cu două tobogane acvatice, iar al doilea, de 460 mp, va avea un turn cu cinci tobogane – unele deschise, iar altele închise – pe care te poţi da şi cu colacul.
Tot în exteriorul amintitului lazy river vor fi terenurile cu nisip pentru sport pe plajă – unul de fotbal pe plajă (30/40 m), trei de tenis cu piciorul (fiecare de 11/22 m) şi unul de volei (19/20 m) – dotate cu gradene, grupuri sanitare, duşuri şi tot ce mai trebuie. Va exista şi o scenă înălţată, pentru un teatru în aer liber, ale cărui reprezentaţii vor putea fi urmărite fie în timp ce faci plajă pe şezlong, fie atunci când pluteşti cu colacul pe lazy river.
Toate dotările Water-Park-ului se vor găsi – dar la scară mai mică – şi în clădirea din incintă – piscină, lazy river, saună, jacuzzi, o insulă plină cu verdeaţă, cu alei şi poduri, mai puţin bazinul cu valuri. Clădirea va avea o arhitectură interesantă, urmând să aibă drept finisaj exterior o combinaţie de sticlă şi alucubond.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS